Romana Barboříková
11. června 2016 • 20:18

Čtyři lodě v jedné trati. Slalom cross má budoucnost, hlásí Češi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři lodě současně v jedné trati, pošťuchování kajaků, eskymácký obrat jako povinný prvek. A stále jsme na závodech Světového poháru vodních slalomářů. Ti totiž v této sezoně zkouší novinku – slalom cross. A hned v prvních testech čeští kajakáři potvrdili, že crossy jsou národní doménou. „Je to hodně kontaktní a atraktivní pro diváky,“ vidí pozitiva nové disciplíny Vavřinec Hradilek, vítěz prvního závodu. Ten druhý v sobotu ovládl Vít Přindiš.



Odstartují z rampy i pár metrů nad hladinou a už se řežou. Samozřejmě jen obrazně, ale souboje chlapíků (a také dam) v plastových kajacích nějaký ten adrenalin v sobě určitě mají. Na rozdíl od běžných závodů tady nemusí hlídat průjezd bránami, aby neudělali nějaký ten šťouch. Naopak pošťouchnutí hrozí od soupeřů, protože tady jde často o souboj loď na loď.

A ještě jedna věc, která je v klasickém slalomovém závodu na škodu, je tady naopak povinná. Je jí eskymácký obrat, který musí všichni závodníci v určité pasáži předvést.

VIDEO: Takhle to vypadá na trati při slalom crossu

To je slalom cross. Novinka na závodech Světového poháru, kterou si závodníci poprvé vyzkoušeli minulý víkend v italském Ivrea, podruhé se jelo teď v sobotu ve španělském La Seu d´Urgell. A komu vyšely první testy nejlépe? Asi nikoho moc nepřekvapí, že Čechům. V Ivrea zvítězil Hradilek, druhý byl Přindiš, který pak slavil prvenství v Seu.

„Bylo to krásný, povedlo se to, moc jsem si to užil. Rampa byla dobrá, byl to těžký test, ale líbilo se mi to,“ rozplýval se stříbrný olympionik z Londýna Hradilek. Zařadil se tak po bok úspěšných crossových závodníků ze zimních sportů Evy Samkové na snowboardu či Tomáše Krause na lyžích.

„V porovnání se skicrossem nebo snowbaordcrossem, kde se to jede v daleko větší rychlosti, to u nás není zas tak divoký,“ srovnává Hradilek. Je zde sice větší riziko zranění než při slalomu, ovšem jak sám mistr světa z roku 2013 upozorňuje, tak spíš pro ty závodníky, kteří to moc neumí.

Slalom cross vyšel v Ivrea Čechům lépe než samotný slalom, kde Hradilek ani Přindiš nepostoupili do finále. „Jsme nejlepší na kajaku, ale občas se nám tam motají ty brány,“ smál se zkušený kajakář a hned vážně dodal: „Dokázalo to celkově naši současnou kvalitu a formu, ukázali jsme jim to. Máme s touto disciplínou už i nějaké zkušenosti, Vítek dokonce nedávno vyhrál mistrovství republiky, já už jsem to v zahraničí taky jezdil.“

V prvním finále v rámci SP šlo opravdu o napínavý český souboj, v němž se nakonec musel Přindiš poklonit před svým tréninkovým parťákem. „S Vávrou jsme si trochu spravili chuť po nepovedeném semifinále a pěkně jsme si to rozdali ve finále, kde mě moje technická chyba stála vítězství, ale boj to byl skvělý. Už se těším na další závod do Sea (SP ve Španělsku tento víkend), tím teď myslím jak slalom tak cross,“ řekl Přindiš. Ten zvítězil v Seu, ale neporazil Hradilka, který po neúspěchu v páteční kvalifikaci odjel. Zato Přindišovi to ve Španělsku vyšlo náramně. Ovládl totiž i klasický závod kajakářů.

V Ivrea ve slalom crossu zvítězil Vavřinec Hradilek, druhý byl Vít Přindiš, který pak slavil prvenství v Seu.
V Ivrea ve slalom crossu zvítězil Vavřinec Hradilek, druhý byl Vít Přindiš, který pak slavil prvenství v Seu.

Slalom cross je letos zkušebně součástí všech SP, uvidí ho tak příznivci vodního slalomu i v září v Praze-Troji. Podle Hradilka by bylo dobré, kdyby už v programu SP zůstal. „Budoucnost to určitě má, je to hodně kontaktní, atraktivní pro diváky. Teď si dokonce myslím, že na to přišlo víc lidí než na slalom. Zároveň by to bylo další využití slalomových tratí. To je problém třeba u olympijských kanálů, že se postaví hrozně drahý kanál a pak se na něm projede pár desítek závodníků a moc už se nevyužívá. Takže by to bylo zase další využití,“ vysvětluje zkušený reprezentant.

Důležité je ale přesvědčit i další závodníky, aby se do slalom crossu zapojili. „Teď nás bylo asi 25, myslím, že to bylo kvalitní obsazení, byli tam asi čtyři lidi z top desítky. Ale bylo by lepší, aby to bylo víc. Možná by to chtělo nějakou motivaci v podobě prize money nebo nějakého žebříčku, který by se na konci sezony vyhlašoval,“ myslí si Hradilek.

SP v Ivrea (Itálie)

Slalom cross: 1. HRADILEK, 2. PŘINDIŠ, 3. Powell (USA)

SP v La Seu d´Urgell

Slalom cross: 1. PŘINDIŠ, 2. Merritt (Aus), 3. TUNKA

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud