Martin Hašek
7. srpna 2015 • 04:30

Zlepší se naděje pro Rio? Baumrtová má na MS poslední šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Generálka na olympiádu v Riu de Janeiro se zatím znakařce Simoně Baumrtové nedaří tak, jak o tom snila. Ve dvou startech na světovém šampionátu v Kazani skončila v rozplavbách a dnes má poslední šanci dát o sobě vědět, na dvoustovce je jejím cílem aspoň postup do večerního semifinále.



Na tribunách fotbalového stadionu Rubinu Kazaň, kde během plaveckého šampionátu vyrostly závodní i tréninkový bazén, fouká pořádně studený vítr.

„V Kazani je moc fajn, akorát je hrozná zima na tribunách. Na fotbalovém stadionu jsou dva otevřené bazény. Hrozně tu profukuje a je hrozné chladno,“ hlásí z Kazaně Simona Baumrtová.

A nepříjemnému nečasu v publiku musí čelit daleko častěji, než by si přála.

„I velcí mistři dělají chyby. Síla nespočívá v úspěších, ale v chybách, které člověka posílí,“ vzkázala na Facebooku po svém úvodním představení na stovce, kde její pokus zopakovat senzační finálovou účast z minulého šampionátu v Barceloně skončil v pondělí už v rozplavbě.

Ve středu se příběh opakoval na neolympijské padesátce, kde se Baumrtová před rokem a půl stala mistryní Evropy v krátkém bazénu.

„Jasně, že mě to štve. Když na to trénuju osm měsíců, mám podat maximální výkon. Nenadělám nic,“ odtušila Baumrtová pro Radiožurnál.

Třiadvacetiletá plavkyně zaostává i za svou jízdou z předchozího šampionátu v Barceloně, kde nasbírala jedno finále a dvě semifinále. V časech ztratila na padesátce skoro půl sekundy a na stovce víc než sekundu.

Ještě ale není vše ztraceno. Dnes kolem tři čtvrtě na deset českého času Baumrtová poplave rozplavbu na dvoustovku.

„V posledních letech se mi dařila stovka, ale připravuju se spíš na dvoustovku,“ říká Baumrtová.

Simona Baumrtová (vlevo) s parťačkou Barborou Závadovou.
Simona Baumrtová (vlevo) s parťačkou Barborou Závadovou.

Těžké tréninky s Dánkami na Floridě

Sama tvrdí, že se svým ročním součtem kolem dvou tisíc naplavaných kilometrů nepatří ke špičce, právě letos ale na tréninku hodně zapracovala, absolvovala například třítýdenní soustředění s dánským národním týmem včetně velké soupeřky Mie Nielsenové na Floridě.

„Byl to hodně náročný rok, co se týče tréninkových dávek. S Dány na Floridě to byly hodně těžké tréninky,“ líčí Baumrtová. „Byl to rozdíl, celou sezonu jsem se cítila unavená. Před Kazaní jsem se snažila odpočívat.“

Je možné, že tréninková nálož se projeví právě dnes v závodě na 200 metrů, který od rozené sprinterky vyžaduje vytrvalostní výkon.

„Pevně věřím, že na mojí oblíbené dvoustovce se probojuji do odpoledních bojů,“ věří Baumrtová.

To by znamenalo účast v semifinále, které by bylo solidní tečkou za zatím rozpačitým šampionátem. Důležitější závody každopádně přijdou za rok.

„Je strašně pracovitá a myslím si, že se jí olympiáda zase povede, protože se dokáže připravit na to, aby na nejdůležitějších akcích zaplavala dobře,“ řekla pro Radiožurnál další reprezentantka Barbora Závadová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud