Martin Hašek
3. prosince 2015 • 11:15

Baumrtová v šoku: Překonala světový rekord, počítat se ale nebude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z IZRAELE | Poklidnou atmosféru dnešních dopoledních kvalifikací na plaveckém ME v krátkém bazénu v Netanji pořádně rozvířila Simona Baumrtová. Ve smíšené polohové štafetě zaplavala první úsek na 50 metrů znak podle časomíry nejrychleji v historii. Časem 25,55 sekundy překonala světový rekord Brazilky Etiene Medeirosové o dvanáct setin. V tabulkách ale její výkon nebude.



Ve zmatku, který doprovázel rozplavby polohových štafet, se ta událost pro publikum ztratila, Simona Baumrtová ale v cíli své znakařské padesátky nevěřícně zírala na výsledkovou tabuli. 25,55! To je světový rekord!

„Já jsem koukala na Markétu (trenérku Kaplanovou) naproti, ona se divila, protože tomu taky nevěřila,“ líčila Baumrtová. „To je svěťák, já jsem zaplavala svěťák… Mně to přijde fakt divný, já tomu moc nevěřím. Jestli jo, tak je to fakt masakr. Akorát se to nepočítá, je to mix.“

Baumrtová sice podle zaplavala nejrychlejší znakařskou padesátku v historii, podle pravidel ale čas nemůže být uznán jako světový rekord, protože času dosáhla v závodě společně s muži.

„Nepočítá se to, navíc tam byl zřejmě falešný dohmat, možná někoho z kluků ve vedlejší dráze,“ tvrdí reprezentační šéftrenér Vlastimír Perna.

Podle dostupných indicií se zřejmě měřícího zařízení v Baumrtové dráze dotknul některý z plavců, kteří na znakařské padesátce závodili hned vedle. Ve smíšené polohové štafetě startují v každém týmu dva muži a dvě ženy a družstva se můžou rozhodnout, kam své závodníky nasadí. Baumrtová tak plavala mezi Nizozemcem Jesse Putsem a Izraelcem Guy Barneou. Čas prsaře Petra Bartůňka na druhém úseku je navíc přibližně o sekundu za očekáváním, což znovu ukazuje na to, že výkon zřejmě nebyl Baumrtové změřen správně.

Baumrtová v šoku: Překonala světový rekord, počítat se nebude
Video se připravuje ...

V oficiálních výsledcích však čas 25,55 sekundy přesto figuruje, ani tak však nebude uznán jako světový rekord, protože byl dosažen ve smíšeném závodě.

Problém ženských časů dosažených ve společných závodech s muži, řeší i atletika. Britská maratonkyně Paula Radcliffeová například světového rekordu dosáhla právě ve smíšeném závodě za mužskými vodiči. Mezinárodní federace IAAF jí ale i přes diskuse tento výkon počítá jako oficiální světový rekord.

„Já hrozně ráda plavu s klukama, protože na vlnění mám pocit, že se jich musím udržet. Nad vodu je samozřejmě nevidím,“ říká Baumrtová. „Já jsem se snažila vlnit celý závod, hodně se držet kluků. Byla jsem trošku na šikmo, abych viděla kolem.“

Překvapivý moment je pro Baumrtovou zpestřením dne, v němž bude večer od 17.20 českého času bojovat o medaili ve finále na 100 metrů znak. Poté ji ještě čeká finále smíšené polohové štafety na 4x50 metrů, kam svým ultrarychlým časem týmu v rozplavbě pomohla.

„Pro mě je to pořád štafeta. Já potřebuju zaplavat individuálně. Uvidíme, jak to půjde odpoledne,“ plánuje Baumrtová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud