17. května 2016 • 14:30

Na pohodu! Micka postoupil do finále, plavci překonávali rekordy

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je bomba! Plavec Jan Micka předvedl v rozplavbě ME v Londýně na 1500 metrů kraul svůj dosavadní životní závod, poprvé v kariéře překonal hranici 15 minut a národní rekord 14:58,62 ho posílá do středečního finále ze třetího místa. Večerní semifinále poplavou další tři Češi. Ve 20.08 jde na start finále znakařské dvoustovky Simona Baumrtová.



„Já jsem tak šťastný! Je to tam!“ halasil Jan Micka chvíli po parádní čtvrthodině v londýnském Aquatics Centre. „Dva roky jsem čekal, abych šel pod patnáct. Konečně! Úplně na pohodu! Ani jsem se nezadejchal…“

Tohle je průlom do světové špičky. Jednadvacetiletý Micka si v Londýně splnil svou dlouholetou výzvu a rozrazil elitní hranici. Národní rekord posunul o víc než čtyři sekundy.

„Jsem fakt nesmírně rád, protože na tenhle čas jsem čekal hrozně dlouho, dva, tři roky a jsem hrozně moc rád, že to vyšlo teď. A je to na dobré cestě vůči Riu. Doufám, že se mi bude plavat líp a líp,“ doufá Micka.

Do semifinále z dopoledního programu postoupily na stovce prsařky Martina Moravčíková s Petrou Chocovou a Pavel Janeček na 200 metrů polohový závod.

Český plavec Jan Micka předvedl v rozplavbě ME v Londýně na 1500 metrů kraul svůj dosavadní životní závod, poprvé v kariéře překonal hranici 15 minut a národní rekord 14:58,62
Video se připravuje ...

Největší radost měla Moravčíková, která si výkonem 1:08,25 minuty zlepšila osobnírekord a na čtyři desetiny se přiblížila olympijskému limitu. Postoupila jako šestá nejlepší a pochvalovala si zimní spolupráci s Toni Piirainenem, koučem finské prsařské hvězdy Jenny Laukkanenové.

„S trenérkou i trenérem z Finska jsme se bavili, že abych byla dát schopná rychle dvoustovku, musí se zlepšit stovka. Jde to dolů, myslím, že odpoledne by to mohlo padnout pod těch osm,“ doufá Moravčíková.

Petře Chocové, mistryně Evropy z roku 2012, rozplavba nevyšla, přesto časem 1:08,86 minuty postoupila do semifinále ze čtrnáctého místa poté, co vyzkoušela nové plavky.

„Bylo to příšerné, od začátku jsme vůbec nechytla tempo. Nečekala jsem, že to tam padne, od začátku se mi plavalo špatně,“ ulevila si Chocová. „Nervozní jsem byla, ale před startem to ze mě spadlo. Asi blbý plavky, neplavalo se mi v nich dobře, trošku mě stahujou prsa, neplave se mi v nich dobře.“

V semifinále je Pavel Janeček, který v polohovém závodě na 200 metrů zlepšil národní rekord o 34 setin na 2:01,72 minuty.

„Čekal jsem lepší čas, cítil jsem se ve vodě dobře. Spokojený bych byl s časem pod 2:01,50. Jelo se mi krásně. Musíme se na to kouknout s trenérem a opravit chyby,“ plánuje Janeček, který usiluje o olympijský limit na krátké i dlouhé polohovce. „Chtěl jsem se o to pokusit, ale limit je myslím docela vzdálený. Spíš se budu soustředit na čtyřstovku.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud