17. května 2016 • 21:15

Plavkyně Baumrtová po pátém místě na ME: Vyhnila jsem jako vždycky

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páté místo, nejlepší české umístění na evropském šampionátu v Londýně, vybojovala na znakařské dvoustovce Simona Baumrtová. Času 2:10,57 sekundy dosáhla navzdory několika momentům, při nich narážela do bójek vymezujících její dráhu.



„Já jsem moc spokojená, akorát mě moc mrzí technické chyby typu narážení do dráhy. Myslím, že to mě trochu zbrzdilo,“ litovala Baumrtová, které se podobné nehody při závodech občas stávají. V bazénu nedrží rovnou cestu k cíli a někdy se dostane do kontaktu s krajem dráhy.

Tak to bylo i při finále dvoustovku v olympijském Aquatics Centre, kde slavná architektka Zaha Hadidová vymyslela zvlněný strop s nepravidelně rozmístěnými světly.

„Někdy plavu rovně, někdy ne. Podle mého mám nesymetrické záběry rukama, není to orientací. Myslím si, že je to nějakými anatomickými chybami. Nevím, co s tím…“ přemítá Baumrtová. „Může se jednat o techniku záběru, jednou rukou jdu víc pod vodu než druhou.“

Na dvousetmetrové trati podobné chyby neznamenají zásadní ztrátu, ale svůj význam mají. Už proto, že ovlivňují pohodu plavkyně během závodu. Baumrtová doufá, že na olympiádě v Riu de Janeiro se bude orientovat podle konstrukce nad bazénem.

Plavkyně Baumrtová po pátém místě na ME: Vyhnila jsem jako vždycky
Video se připravuje ...

„Bára (Závadová) mi říkala, že v Riu je nahoře lešení, které je rovné, přímo nad dráhou. Třeba mě to bude trochu směrovat. Je to určitě plus,“ říká Baumrtová.

Ve finále londýnské dvoustovky Baumrtová zopakovala páté místo z minulého šampionátu v Berlíně, zaplavala ale o téměř půl sekundy lepší čas.

„Vyhnila jsem jako vždycky, ale zbyly síly. Bylo to v pohodě, byl to dobře zvládnutý závod. Čas je takový můj standard. Jsem ráda, že je to znova pod áčkovým limitem na olympošku, za to jsem moc ráda,“ pochvalovala si Baumrtová.

Závod vyhrála Maďarka Katinka Hosszúová (2:07,01) před Ukrajinkou Darinou Zevinovou. Baumrtová si před startem mohla dělat naděje na boj o bronz.

„Já si myslím, že každý, kdo plave finále, tajně doufá, že to třeba spadne. Já jsem věděla, že ty dvě holky budou hodně rychlé. Pak to bylo otevřené. Myslím, že jsem mohla skončit osmá, jsem pátá, takže super,“ prohlásila Baumrtová.

Znakařku ve středu čeká rozplavba na stovce, kde ještě nemá splněný olympijský limit. „Forma je dobrá, můžu se těšit na stovku. Limit? Budu o něj bojovat,“ říká Baumrtová. Další tři čeští plavci vypadli v semifinále. Pavel Janeček skončil třináctý na 200 metrů polohový závod (2:02,37).

Na prsařské stovce předčila Petra Chocová (1:08,35) na jedenáctém místě o tři příčky Martinu Moravčíkovou (1:08,80). Chocová, evropská šampionka z roku 2012, prožila těžký den poté, co se vydala ze sil v ranní rozplavbě.

„Ráno mě totálně zničilo. Bylo mi hrozně špatně,“ popisovala Chocová. „Strašně se mi motala hlava, celý den jsem nedokázala zaspat, zvracela jsem, chodím na záchod. Asi fakt únava, dala jsem do toho ráno všechno.“

Janeček, Moravčíková i Chocová se stále nevzdávají boje o olympijský limit. Janeček v Londýně ještě poplave dlouhou polohovku a Moravčíková závod na 200 metrů prsa. Chocová se soustředí na stovku.

„Já Rio nezahazuju, ještě mám několik příležitostí,“ říká Chocová. „K limitu chybí půlvteřinka. Já cítím, že to tam mám. Stačí být psychicky v pohodě, tělo je na to připravené, já věřím, že to tam padne.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud