31. července 2016 • 15:20

Slavia truchlí kvůli fanouškovi. Před eutanazií napsal dojemný dopis

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příznivce fotbalové Slavie v neděli zasáhla smutná zpráva o úmrtí věrného fanouška, který se pod přezdívkou Barra stal oblíbeným přispěvatelem serveru Slavistickenoviny.cz. „Barro, odpočívej v pokoji. Slavie dnes v Brně bude hrát pro Tebe,“ slíbil na Twitteru předseda představenstva Jaroslav Tvrdík (duel se Zbrojovkou se nakonec kvůli počasí nehrál). Barra podporoval klub svého srdce z Belgie, kde dlouhá léta žil a kde také v minulých dnech kvůli nevyléčitelné nemoci podstoupil eutanazii. Ještě před tím ale napsal fanouškům dojemný dopis.



„Tato sezona by byla pátá od té doby, co jsem se tady poprvé odvážil přispívat. Slavia byla tehdy na kolenou, teď nastávají opět dobré časy,“ začíná Barra svůj vzkaz na Slávistických novinách, který byl na jeho přání zveřejněn po jeho pohřbu. „Já jsem doufal, že podobně i pro mne dopadne před necelým rokem vyslovená pětiletá prognóza dobře. Bohužel, nepodařilo se,“ píše otevřeně.

Nejdříve u něho prý lékaři objevili léčitelný druh rakoviny, kvůli kterému mu odstranili kus žaludku, ale vše vypadalo nadějně. Před pár měsíci ovšem přišla krutá rána v podobě nové diagnózy: mesotheliomu. „Je bohužel neléčitelný, nedá se operovat, prognóza přežití je kolem 8 měsíců,“ popsal Barra s tím, že tenhle druh rakoviny způsobuje azbest, se kterým před 40 lety jako student na stavbách pracoval.

PŘÍMÝ PŘENOS: Zápas Brno - Slavia sledujte ŽIVĚ zde »

Neporazitelný nepřítel

„Svým dětem stále říkám "Never ever give up", nikdy to nevzdávej. Z porážek se člověk musí učit a vyjít posílený. Každý den je nový začátek. Někdy je ale nepřítel neporazitelný a člověk se musí smířit s prohrou,“ přiznává dlouholetý fanoušek Slavie, který absolvoval několik cyklů chemoterapie a nespočet vyšetření.

„Denně jsem donedávna každé ráno běhal 10 km, teď neujdu 50 metrů. Dusím se, dýchá se mi špatně, už nemůžu. Jde o to, jestli manželka a dcery mě budou vidět možná o měsíc dva déle se trápit, nebo jestli se důstojně s nimi můžu rozloučit a usnout, kdy budu chtít, bez toho, že ta bestie i to poslední rozhodnutí vezme za mě,“ popisuje Barra, jak v něm klíčilo definitivní rozhodnutí o dobrovolném asistovaném odchodu ze života.

„Nic na světě nemám tak rád jako moje dcery, na které jsem nesmírně hrdý. Spolu s nimi jsme to s manželkou snad tisíckrát probírali, ale víme, že rozhodnutí srdce a naopak hlavy ne vždy jde spolu a že někdy musí převážit zdravý rozum. Zítra je národní svátek v Belgii, která byla založena v roce 1831, je to den, kdy se budu loučit s rodinou,“ uvedl Werner ve svém osobním vzkaze.

Neberte se tak vážně, jsou důležitější věci

Vedle popisu nepředstavitelně těžkého rozhodnutí, které musel učinit, se Barra obrátil i přímo ke svým kolegům fanouškům.

„Jestli ještě můžu - neberte se v diskuzích tak vážně. Nejde o život a smrt, jsou důležitější věci v životě. Věřte mi. Ve špatných časech jsem často myslel na malé děti, které leží na onkologii o dvě patra výš než já a tak strašně důstojně bojují. V mých očích největší hrdinové, které znám. Tam jde o důležité otázky, o život a smrt, ne při diskuzích tady na webu.“

Svůj dojemný vzkaz Barra zakončil poděkováním redakci Slávistických novin, všem Slávistům i Jaroslavu Tvrdíkovi a Tomáši Syrovátkovi za „vše, co dělají pro klub.“

Eutanazie je v Belgii legální od roku 2003.

Celý fanouškův vzkaz si můžete přečíst na Slávistických novinách ZDE »

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud