21. července 2017 • 13:40

Nový sparťan Mavuba? Kapitán se narodil na moři, skolil i Zlatana

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letní obměna pražské Sparty nekončí, už desátou posilou letenského klubu se stal zkušený střední záložník Rio Mavuba. Třiatřicetiletý hráč s 13 starty za francouzskou reprezentaci se vydává na teprve druhou zahraniční štaci, posledních devět let strávil ve francouzském Lille. Tam jako kapitán šéfoval i hvězdnému Edenu Hazardovi. 



Mavuba sice reprezentoval Francii, oficiálně se ale narodil bez národnosti. Syn bývalého fotbalového reprezentanta Zairu (dnešní Demokratické republiky Kongo) Rickyho Mavuby a angolské matky přišel na svět 8. března 1984 na lodi v mezinárodních vodách blízko pobřeží Angoly. Tam tehdy probíhala občanská válka. V Mavubově rodném listě v kolonce národnost tak bylo zapsáno "narozen na moři."

Nevysoký záložník (172 cm) dostal v roce 2004 francouzské občanství. Tehdy nastupoval za Bordeaux, a hned v tom samém roce si připsal starty za francouzskou jednadvacítku, kde kapitánoval, i za reprezentační áčko. V dresu Les Bleus nastřádal 13 zápasů, naposledy se představil na mistrovství světa v roce 2014.

Z Bordeaux se Mavuba vydal do Španělska, ve Villarrealu ale dostal šanci jen v pěti utkáních než byl poslán na hostování do Lille. Tam v létě roku 2008 přestoupil natrvalo a zůstal tam devět let, až do dnešního přestupu na Letnou.

V Lille se dočkal svého dosud největšího úspěchu. V sezoně 2010/11 začal tým ze severu Francie vést jako kapitán a rovnou jej pomohl dotáhnout k ligovému titulu. Po jeho boku nastupovaly hvězdy jako Eden Hazard , Gervinho nebo Yohan Cabaye.

Co od Ria Mavuby čekat? Především bojovnost. Zkušený hráč se i přes pouhých 172 cm nebojí pustit do větších oponentů. To dokázal v sezoně 2012/13, kdy se vracel po tříměsíčním zranění kolene a hned si zjednal respekt proti švédskému obru Zlatanu Ibrahimovicovi, který měří o 23 centimetrů víc. Na tenhle moment ze souboje s Paris St. Germain vzpomněla i sama Sparta, když nového hráče vítala na Twitteru.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud