Hynek Preisler
19. září 2017 • 17:35

Střelec Jablonce Mihálik napodobil otce. Jeho gól pouštěli po Evropě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Geny neošálíte. Jablonecký Ondřej Mihálik se proti Jihlavě trefil po obrovské chybě gólmana Mateje Rakovana a částečně připomenul fintu svého táty Štefana „Pišty“ Mihálika, jenž tak kdysi vstřelil gól vysílaný i na Eurosportu. Podle současných pravidel by to už nešlo. Jablonec nevšedním zásahem uzavřel drtivou výhru nad Jihlavou 5:0.



Byl to už takhle hodně kuriózní gól, neboť padl po kolosální chybě jihlavského gólmana Mateje Rakovana, který po malé domů váhal s odkopem a trefil dotírajícího soupeře tak nešťastně, že míč popáté lovil z vlastní branky. Jenže když ho navíc vstřelil jablonecký Ondřej Mihálik, byl to neobyčejný zásah dvojnásob!

Proč? Táta střelce Štefan „Pišta“ Mihálik totiž kdysi znepříjemňoval gólmanům život při odkopu notoricky a v roce 1993 ve druhé lize za Jablonec proti Třinci (4:2) dokonce vstřelil branku, jež ho dostala i do vysílání Eurosportu. „Pamatuji si to jen z vyprávění. Ale u táty to bylo trochu jinak. Když brankář držel balon v ruce, on mu to v nadhozu vykopl a dal gól. Teď už by to bohužel neplatilo a bylo by to za žlutou kartu,“ říká Ondřej Mihálik.

Přesto už dlouho přemýšlí, že by tátu napodobil a zkusil jeho fintu rovněž. „Ale ještě jsem se k tomu neodvážil,“ culí se reprezentant do 21 let. Možná dobře, neboť dnes by již takový gól platit nemohl a znamenal by nejspíš napomenutí. Pravidla už tvrdí jasně, že gólman nesmí být atakován, jestliže má míč v rukách pod kontrolou, do čehož se počítá i výhoz.

Jablonec - Jihlava: Neuvěřitelný gól! Rakovan trefil odkopem Mihálika a je to 5:0 pro Jablonec
Video se připravuje ...

„Na devadesát devět procent by za to dostal žlutou kartu. Mně to vyšlo jen jednou,“ vzpomíná po téměř čtvrtstoletí Štefan Mihálik s tím, že tehdy se mu fígl vlastně paradoxně ani nepovedl podle plánu.

„Vždy pravou nohou gólmanovi míč vypíchnu a s dopadem na zem dávám levou rovnou do brány. Ale tehdy jsem si to dal moc do výšky. Brankář Marek Juska však nepřestal hrát a chtěl to chytit, což bylo pro mě dobře, protože jako většina brankářů neroztáhl ruce jako gesto, že to byl faul. Já tak zakončoval hlavou do prázdné,“ popisuje „Pišta“ senior. Svou fintu zkouší dodnes. „Ale už neúspěšně, dostávám za to žluté karty,“ usmívá se útočník, který nyní střílí branky v německé nižší soutěži za Langburkersdorf.

Synův podobný důraz a trefa z něj plynoucí mu pochopitelně udělaly radost. „Odmala mu říkám, aby dobíhal a kolem brankářů se motal. Ostatně je to útočník a je to jeho práce. Víceméně při každé malé domů, kdy je brankář pod tlakem, by tam útočník měl jít,“ radí „Pišta“ senior, který v nejvyšší české soutěži v devadesátých letech oblékal kromě dresu Jablonce i žižkovský.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Jihlava 5:0
Video se připravuje ...

„Bezesporu to u synova gólu byla chyba brankáře. Ale oceňuji, že tam mladý šel natvrdo a v rychlosti. Gólman zaváhal, trvalo mu to na můj vkus až moc dlouho,“ hodnotí čtvrtý letošní zásah svého syna.

„Dobíhal jsem brankáře, protože jsem věděl, že mu to celý zápas strašně dlouho trvalo. Šel jsem tam na risk. Chtěl odkopnout balon ze země, jen jsem natáhl nohu a trefil mě do lýtka. Bylo štěstí, že se to odrazilo do brány,“ povídá Mihálik mladší, který zatím v Jablonci plní roli superžolíka. A ten superlativ je na místě.

Zatím má na kontě v první lize 13 zásahů. Z toho jich 8 dal jako střídající hráč. Letos se jako žolík trefil třikrát. A v průměru slaví za zhruba osm minut od příchodu na hřiště!

„Jsem samozřejmě rád za každý gól, ale je jasné, že bych těch minut chtěl víc a góly střílel i jako hráč v základu a ne neustále jako ten pověstný žolík,“ uzavírá Mihálik jr.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud