Stanislav Hrabě
2. srpna 2017 • 16:20

Slávista Rotaň je v Bělorusku jako doma. Jsou to naše děti, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bělorusko je pro ukrajinského záložníka Ruslana Rotaně v podstatě domov a tým BATE Borisov je mu nesmírně sympatický a blízký. „Vždyť jsou to naše děti,“ vyznává své city v rozhovoru pro běloruský web Pressbol. „Myslím tím zástupce bývalého Sovětského svazu,“ upřesňuje. Politický kontext však zásadně odmítá. „K těmto věcem se nebudu vyjadřovat,“ praví rezolutně.



Ve své kariéře zamířil Ruslan Rotaň do Běloruska počtvrté. „Bylo to s mládežnickými výběry Ukrajiny,“ vybavuje si. S dorozuměním žádné potíže neměl. „Moje matka pochází z Černigorské oblasti, která leží blízko běloruských hranic. Místní nářečí je velmi podobné. Na ulici jsem rozuměl všemu, co lidé říkají,“ vzpomíná. „Byly to však jen sportovní výlety, zemi jsem si prohlédnout nestihl,“ zalituje. Čas nebude mít ani tentokrát.

Šilhavý věří v postup přes Borisov. Byla by to velká úleva, uznal trenér
Video se připravuje ...


Se Slavií přiletěl do Borisova uchránit pražskou výhru z prvního utkání třetího předkola Ligy mistrů 1:0. V duelu měl se svými spoluhráči nad soupeřem výrazně navrch, litovat ovšem mohl velkého množství zazděných šancí, kvůli nimž ustrnul výsledek na nejhubenějším možném rozdílu.

Proslýchá se, že jeho velkým koníčkem je sbírání dresů soupeře. „Já ne, to otec Petr, ten má tu sbírku. A docela velkou. Fotbal hrával léta za poltavskou Vorsklu. Po mně nyní jen chce, abych sehnal další kousek do této skvostné kolekce,“ vysvětluje, jak to chodí.

Ukrajinský záložník Ruslan Rotaň se v Bělorusku cítí jako doma
Ukrajinský záložník Ruslan Rotaň se v Bělorusku cítí jako doma


S kým si vymění dres po utkání s Borisovem, dosud neví. „Nemám to přesně určeno, že bych si někoho vyhlédl předem a dohodl se. Počkám, jak to vyjde, s kým se budu na hřišti nejvíc střetávat, kdo mi bude sympatický,“ netrápí se nijak tímto rodinným úkolem.

Dobře si uvědomuje, jak je zápas v Borisovu pro vývoj sezony důležitý, jakou tvoří výraznou hranici mezi úspěchem a propadákem. „BATE je silný soupeř, má několik výrazných osobností a především dokázal nasbírat kolektivní výsledky,“ hodnotí protivníka. „Dosáhl toho v nedávné minulosti hodně,“ připomíná.

Zmrhal před BATE: Klíčem je nedostat gól, určitě ale chceme skórovat
Video se připravuje ...

Na mysli má rozhodně čtyřnásobnou účast v základní skupině Ligy mistrů během posledních šesti sezon. Další výrazný otisk do běloruské fotbalové historie dělá BATE v domácí soutěži, v níž trůní v panovnickém křesle nepřetržitě už jedenáct sezon.

Mnohonásobný ukrajinský reprezentant, kapitán týmu, účastník mistrovství Evropy i světa se však před těžkými výzvami nepoloží. „Nezkoumám, kdo je favorit a kdo ne, to se musí prokázat na hřišti,“ odhaluje své fotbalové krédo. „Před každým střetnutím jsou šance obou týmu vyrovnané: 50:50.“

Bývalá dlouholetá opora Dněpropetrovsku, která se zkoušela tři sezony prosadit i ve věhlasném Dynamu Kyjev, se zatím jako jedna z velkých letních posil ve Slavii slušně uchytila. Trenér Jaroslav Šilhavý našel Rotaňovi místo ve středu zálohy vedle Josefa Hušbauera a odtud zřejmě bude pomáhat „sešívaným“ i v dnešní odvetě.

Přímé přenosy a sestřihy z HET ligy sledujte v HD kvalitě pouze na webu iSport.cz Přímé přenosy a sestřihy z HET ligy sledujte v HD kvalitě pouze na webu iSport.czFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud