Stanislav Hrabě
11. října 2016 • 12:00

Slávističtí Afričané v kvalifikaci o MS uspěli, výhry slavili Deli i Ngadeu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou nejen spoluhráči, ale i velcí kamarádi. Přirozeně, poutá je k sobě africký původ, frankofonní jazykové kořeny, podobná mentalita. Ve Slavii Praha tvoří téměř nerozlučnou dvojici, kterou od sebe odtrhla čestná vlastenecká povinnost: reprezentace své země v boji o postup na světový šampionát 2018 v Rusku. Stoper Simon Deli za Pobřeží slonoviny, defenzivní záložník Michael Ngadeu za Kamerun. Červenobílý dres zanechali v Edenu a zamířili na rodný kontinent. 



Oba se mohou radovat, jejich země v kvalifikaci na světový šampionát uspěly. Pobřeží slonoviny porazilo Mali 3:1, Simon Deli seděl ovšem pouze na lavici náhradníků. Michael Ngadeu nastoupil v Alžírsku za Kamerun v základní sestavě a podílel se na cenné remíze 1:1. Slávističtí Afričané se vrátili do Edenu s dobrou náladou.

Oba jsou si ovšem dobře vědomi, že do reprezentace afrických vlastí je posunuly vylepšené výkony ve Slavii Praha. Začátek sezony ještě pod trenérem Dušanem Uhrinem mladším nebyl totiž nijak zářivý.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Karviná 1:0. Domácí potvrdili formu
Video se připravuje ...

„Hráli jsme mnoho zápasů během krátkého časového období, přihlásila se únava,“ vysvětluje Deli.  „Přišlo také mnoho nových hráčů, jejich zapracování do týmu vyžadovalo čas,“ pokračuje. „Teď už vzniklo jádro, myslím, že můžeme postavit konkurenceschopný a odolný tým,“ hledí do budoucnosti s optimismem.

Velkou zásluhu má na tom nový trenér Jaroslav Šilhavý. „Dodal nám hodně sebevědomí,“ vypichuje jeho hlavní přínos Ngadeu. „Hodně s námi komunikuje, zapracovali jsme na taktice. Chce, abychom šli do každého zápasu s tím, že budeme hrát fotbal, ovšem s důrazem na disciplínu. Projevilo se to v zápasech pod jeho vedením a doufám, že tomu tak bude až do konce soutěže,“ věří v sílu slávistického kolektivu.

Jisté místo ve Slavii nemá nikdo

Jisté místo v základní sestavě nemá nikdo, na tribuně proti Karviné skočila i nejdražší posila nizozemský útočník Gino van Kessel. „Neříkám, že jsem nepostradatelný, je tu mnoho dobrých hráčů, kteří splňují podmínky na požadovanou kvalitu,“ uvědomuje si Deli, že jeho forma na začátku podzimu byla vzdálená jarní. „Chci dobře dělat svoji práci, poslouchat pokyny trenéra, získat respekt a být užitečný pro mužstvo,“ slibuje. „Pro mě je hlavni byt součástí týmu,“ opakuje.

Pro oba je nesmírnou výhodou, že mají ve Slavii afrického kolegu a mohou se opřít jeden o druhého. „Není úplně běžné, aby v jednom českém týmu hráli dva Afričané,“ zamýšlí se Deli. „Moc nám to pomáhá. Rozumíme si, oba mluvíme francouzsky, přišli jsme ze zemí, které jsou si blízké. Jsme spolu často i mimo hřiště, je to bratrství,“ říká Ngadeu.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:2. Derby rozhodl Mešanovič se Zmrhalem
Video se připravuje ...

Nyní mohou propagovat dobrou pověst pražského klubu vedle hvězdných jmen z nejbohatších evropských týmů v kvalifikaci mistrovství světa. Deli zatím především z pozice náhradníka, ale francouzský trenér Michel Dussuyer s ním počítá.

Mohl si pocvičit i češtinu, kterou ovládá bývalá střelecká hvězda sparťanského týmu Bony Wilfried. Ngadeu takovou příležitost neměl, belgický trenér kamerunského mužstva Hugo Broos z nominace dalšího bývalého sparťanského útočníka Leonarda Kweukeho vynechal.

Nezkrotným kamerunským lvům pohodu před zápasem narušila zpráva, že bývalý kapitán týmu Rigobert Song, účastník čtyř světových šampionátů, upadl po mrtvici na dva dny do kómatu. Povzbuzující esemesky přicházely ze všech stran.

„Hodně odvahy a rychlé uzdravení, velký bratře,“ připojil se i Ngadeu. Nejspíš pomohly, Song se probral a byl převezen do nemocnice ve Francii. V Alžírsku jeho krajané bojovali i za něj.

Zápasy slávistických legionářů

Pobřeží slonoviny-Mali 3:1 (Simon Deli)

Ostatní členové skupiny: Gabon, Maroko

Další zápas: 12. listopadu Maroko-Pobřeží slonoviny

Slavní spoluhráči:
Bony Wilfried (Stoke), Serge Aurier (Paris SG), Eric Bailly (Man.United)  
 
Alžírsko-Kamerun 1:1 (Michael Ngadeu)

Ostatní členové skupiny: Nigérie, Zambie

Další zápas: 12. listopadu Kamerun-Zambie  

Slavní spoluhráči
: Nicolas Nkoulou (Lyon), Eric Chapo-Moting (Schalke), Allan Nyom (West Bromwich)



Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud