Jan Podroužek
2. dubna 2015 • 12:05

Áčko, nebo EURO Lvíčat? Vrbu s Dovalilem má rozsoudit Pelta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Otázka a poperte se. Co je víc? Přátelské derby áčka na Slovensku, nebo poslední příprava jednadvacítky před domácím evropským šampionátem? Jen takhle jednoduše střet hlav obou českých reprezentačních týmů nestojí, nicméně je jeho dosavadním vyvrcholením. Do křížku se dostali Pavel Vrba a Jakub Dovalil i manažeři Dušan Fitzel s Jaromírem Šeterlem. A šéf FAČR Miroslav Pelta je chce udobřit.



Na začátku bylo slovo „priorita“. Nejvyšší zájem. Termín za poslední měsíce několikrát použitý. A taky částečně nešikovný, protože si žádná ze stran jednoznačně neujasnila, jak přesně je defi novaná pozice áčka a jednadvacítky vůči sobě. Tohle je disciplína, v níž měl vyniknout manažer prvního týmu a zároveň celého reprezentačního úseku Dušan Fitzel.

Jenže jeho počínání, kroky, rozhodnutí jsou v poslední době zakryty tmou. Místo aby jasně korigoval spolupráci dvou nejdůležitějších národních mužstev v zemi, které se navíc nachází v těžkém období, prezentovat postoje a vysvětlovat je musí trenér Pavel Vrba .

Jeho výběr je prioritou. Tak to stojí teď už defi nitivně. Je to obecně logický postoj. „Nějaká dohoda byla, bohužel jsem se dočetl, že splněna nebyla. Priorita je nyní áčko, kterému se jednadvacítka musí přizpůsobit. Každý z nás si musí uvědomit, že první je áčko, pak jednadvacítka, dvacítka... Připadalo mi, že si to někteří neuvědomují.“ Tolik stručné, ale velmi silné vyjádření Vrby ze Žiliny.

Tahle dohoda měla, co se týče posledního reprezentačního srazu, proběhnout minulou neděli. Po utkání kvalifi kace s Lotyšskem a po bitvě U21 s anglickými vrstevníky. Jenže ještě než k vrcholu týdne došlo, razantně se změnila vzájemná komunikace koučů Vrby a Dovalila.

Vrba nepustil hráče Dovalilovi: První je áčko, musí se přizpůsobit
Video se připravuje ...

Dovalil nebyl "happy" a rozzlobil Vrbu

Dovalil si totiž na předzápasové tiskovce před Anglií postěžoval, že mu chybí původně nominovaný Václav Kadlec, jehož chtěl vyzkoušet v souhře s Matějem Vydrou. Leč byl z mladé soupisky převelen k prvnímu výběru. Trenér neskrýval zklamání, nespokojenost. A roztočil tím následný děj, který si vzal do parády asociační kolega, otec výborného startu do dospělé kvalifi kace. Jenže tohle měla být přesně parketa Fitzela. Aby hned kormidloval vyvěrající neshody.

Na Portugalsko do Edenu se žádný přesun - posílení kádru - nekonal. Vrba si ponechal hráče přicházející do úvahy jednadvacítky u sebe, tedy Václava Kadlece i Ladislava Krejčího . Před utkáním s Portugalskem už se pak Dovalil vyjadřoval daleko střídměji a připouštěl, že áčko je třeba respektovat a jít mu na ruku.

Přepnul z ofenzivy do defenzivy. A další jeho věta zněla, že jeho straně bylo pouze oznámeno, že se mu sestava nerozroste. Navíc to mělo být po manažerské linii, tedy ve stylu, že Fitzel zavolal Šeterlemu, že Krejčí s Kadlecem sedají do letadla směr Žilina. Tudíž žádná dohoda. Jen strohý raport.

Že vztahy mezi áčkem a jednadvacítkou přešly do sporu, dokazuje fakt, že se do toho předseda FAČR Miroslav Pelta hodlá vmísit. Prostřednictvím generálního sekretáře Rudolfa Řepky vzkázal z úterního zasedání výkonného výboru, že je potřeba, aby do toho vstoupil. A jak? „Letošní mistrovství Evropy je sice prioritou, ale jednadvacítka bude vždy až ve druhé lajně.“

Dosud tak jasná a čistá věta nezazněla. Aspoň ne tak, aby byl především mladší tým srozuměn, s čím může počítat. Viz nespokojenost s odvedením Kadlece na Lotyšsko, viz lichá naděje postavit proti Portugalsku Krejčího. Až nyní Šeterle a spol. přesně vědí, na čem jsou. Dva a půl měsíce před EURO.

Teď bude studené ticho. Až do začátku června, kdy se „lvíčata“ sejdou na přípravném kempu v Rakousku. I tam Dovalil bude bez opor z áčka, protože ti mají kvalifi kaci na Islandu. A pět dní po něm startuje domácí šampionát. S nimi, nebo bez nich...

Vyjádření zástupců FAČR

Priorita je jasná
„Koncepce je od začátku pro všechny jasně daná, reprezentační A-ým má v rámci nominací logicky prioritu. Co se týče domácího evropského šampionátu jedenadvacítek, je všeobecným zájmem, abychom měli také nejsilnější možný tým, a na tom se nic nemění.“
Dušan Fitzel, manažer A-týmu

Je to nedorozumění
„Válka, neshody? Já bych k tomu řekl to, že tuto epizodu považuji velmi mírně řečeno za politováníhodné nedorozumění, a myslím, že další kroky bychom si měli vyříkat na půdě fotbalové asociace, nikoliv přes média. Asi je každému zřejmé, kdo situaci sleduje, o čem mluvím. Nechci to blíž rozpitvávat ani komentovat. Měli bychom to v první řadě vyřešit v organizaci, kde všichni pracujeme, z profesního hlediska by teď nebylo správné to ventilovat přes noviny.“
Jaromír Šeterle, manažer reprezentace U21

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud