18. července 2016 • 12:00

Limberský za Česko? Premiéra pod Strakou, jeden gól a propadák na závěr

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
  • Obránce David Limberský chybí v reprezentační nominaci na poslední dva kvalifikační zápasyObránce David Limberský chybí v reprezentační nominaci na poslední dva kvalifikační zápasyFOTO: Michal Beránek (Sport)

    A dost! David Limberský končí v národním týmu. Jeden ze symbolů současné Viktorie Plzeň už bude na fotbalovém pažitu nosit pouze dres úřadujících mistrů ze západu Čech. Během kariéry ho oblékl celkem čtyřicetkrát, na trávníku strávil 2889 minut. Poprvé za národní tým nastoupil v červnu 2009. Zahrál si na dvou EURO, do statistik si zapsal jediný gól. „Nechci už tříštit síly mezi klub a reprezentaci,“ řekl Limberský pro Právo. Jaké jsou nejvýraznější momenty jeho reprezentační kariéry?

  • Povedená premiéra proti Maltě. Těsná výhra a první žlutá karta

    Jan Rezek v rozhovoru s Davidem LimberskýmFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Poprvé se do národního týmu podíval na 5. června 2009, když dostal šanci v přípravném utkání proti Maltě. Česká reprezentace vyhrála 1:0 a „Limba“ nastoupil do druhého poločasu. Čtyři minuty před koncem se zapsal i do statistik, když viděl žlutou kartu. Na zápas se vzpomíná především kvůli tomu, že na lavičce národního týmu seděl poprvé a naposledy trenér František Straka.

  • Smutný kapitán velel při porážce s Rakouskem

    V červnu 2014 tehdejší opora Viktorie dosáhla na kapitánskou pásku v národním týmu. Tu mu poprvé svěřil trenér Pavel Vrba vzhledem ke zkušenostem v přípravném utkání proti Rakousku. Šanci totiž dostali hráči z české nejvyšší soutěže. Limberský byl aktivní, Češi ale utkání nezvládli a prohráli 1:2. „Je samozřejmě škoda, že to nevyšlo. To, že jsme dostali dva góly, není dobrá vizitka. Jak pro obranu, tak pro celý tým,“ krčil rameny. Trenér Vrba tak byl i po třetím vystoupení u národního týmu bez vítězství.

    Obránce české reprezentace David LimberskýFoto Michal Beránek (Sport)

  • První a poslední gól pomohl k postupu na EURO 2012

    David Limberský a jeho radost po vstřeleném gólu české reprezentace.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Poprvé a naposledy mohl v národním dresu slavit gól během utkání kvalifikace o postup na EURO 2016 na hřišti Lotyška. Tým trenéra Pavla Vrby vyhrál 2:1 a Limberský se trefil už ve třinácté minutě, když se prosadil střelou z úhlu. „Byl to nejdůležitější gól kariéry. Moc jsem jich nedal,“ smál se tehdy po zápase. V první chvíli prý chtěl dokonce přihrávat. „Nikoho dobře postaveného jsem neviděl. Tak jsem to zkusil propálit a vyšlo to,“ dodal. Na zápas se bude vzpomínat hlavně kvůli tomu, že si Češi vítězství definitivně zajistili postup na EURO ve Francii.

  • Ostudné loučení na EURO 2016: Místo vrcholu propad na dno

    Možná to měl být vrchol jeho reprezentační kariéry, jenže ve Francii nejspíš klesl naopak na dno. A nejde o to, že se Češi pakovali ze šampionátu už po základní skupině s jediným bodem a bídným herním projevem. Limberský upoutal, ale jinak než chtěl. Prestižní magazín Four Four Two ho totiž zvolil do nejhorší jedenáctky skupinové fáze letošního EURO. Čím experty zaujal? Proti Španělsku (0:1) měl jen nadpoloviční úspěšnost přihrávek. Ve druhém duelu proti Chorvatsku ho pro změnu soupeř pořádně cvičil, on nestíhal a tak ho do posledního zápasu proti Turecku trenér Pavel Vrba raději ani nepostavil. Tohle prostě byla kaňka.

    David Limberský odkopává míč před Španělem Aritzem AdurizemFoto EPA

    David Limberský odehrál ve Francii své poslední utkání v reprezentačním dresu
    David Limberský odehrál ve Francii své poslední utkání v reprezentačním dresu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud