Stanislav Hrabě
28. listopadu 2014 • 14:47

Jak se Slavii povedla polovina ligy? Přišlo zlepšení, ALE s rozpaky

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Slavie se zlepšili v porovnání s minulou sezonou. Stále však mají značné rezervy.Fotbalisté Slavie se zlepšili v porovnání s minulou sezonou. Stále však mají značné rezervy.FOTO: Dominik Bakeš (Sport)

    19 bodů, 8. příčka, tak si stojí pražská Slavia v polovině probíhajícího ročníku Synot ligy. Zlepšení oproti loňsku náramné, loni nasbírala 13 bodů a jen lepší skóre ji posouvalo na nesestupové místo, ale rozpaky přetrvávají. Patří sice do lepší poloviny tabulky, ale před dnešním zápasem s Baníkem má pouze čtyřbodový náskok na předposlední tým soutěže. Jaký byl první díl tříletého konsolidačního programu s vysněným trenérem Miroslavem Beránkem?

  • CO SE POVEDLO

    Trapnost zmizela

    Děkovačka v podání fotbalistů Slavie po utkání s Příbramí.Foto Dominik Bakeš (Sport)

    Prohrát se dá různým způsobem: trapně i důstojně. Kromě dosti nepovedených vystoupení s Bohemians 1905 a v Jihlavě bojovali červenobílí statečně, nikde si vyslovený debakl nepřipsali. Stačí připomenout, že v derby s vyspělou Spartou si vytvořili mnohem více šancí. Bojovnost mužstvo nepostrádá, není předem poraženo jako v minulém ročníku, který historicky navždy zhyzdí podzimní rekordní porážka 0:7 doma s Teplicemi.

  • CO SE POVEDLO

    Vzpruha fanouškům

    Fanoušci Slavie hnali svůj tým celý zápas do útoku i za pomoci bengálských ohňů, ale sešívaní stejně prohráli se Spartou 0:2Foto Pavel Mazáč (Sport)

    „Chtěl bych, aby se nám povedlo vrátit slávistům naději, víru a hrdost,“ pronesl trenér Miroslav Beránek, když v létě převzal tým. Povedlo se mu to náramně. Když se Slavia slunila, byť dosti epizodně, na první příčce tabulky, fanoušci opět nosili hlavu vztyčenou. A derby se Spartou, třebaže skončilo porážkou, zaplnilo téměř celý stadion v Edenu. „Toho jsem se chtěl jednou dožít,“ hlásil další splněný sen trenér. Slastné chvíle jsou pryč, ale skalní hlásí, že stály za to.

  • CO SE POVEDLO

    Přesunutí Škody

    Útočník Slavie Milan Škoda se raduje, dvěma trefami pomohl červenobílým k výhře v 3. kole Synot ligy nad Libercem 4:1.Foto Dominik Bakeš (Sport)

    Trenér Miroslav Koubek, jenž po krátkou dobu vedl Slavii v uplynulém ročníku, měl jasno: „Milan Škoda má větší perspektivu jako stoper.“ Toho se držel i jeho následovník, nizozemský kouč Alex Pastoor. Jejich nástupce Miroslav Beránek vrátil Škodu tam, odkud přišel - na hrot. A vyplatilo se. Z počátku podzimu pálil jako zběsilý, vystřílel si první pozici mezi kanonýry. Pak ho přibrzdily zdravotní potíže s podkolenní šlachou, v závěru podzimu však opět dával góly.

  • CO SE NEPOVEDLO

    Průchozí obrana

    Zase bez bodu. Fotbalisté Slavie prohráli s Bohemians 1905 0:2.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Kdo nasbíral nejmenší počet zápasů s nulou v kolonce obdržených gólů? Nikoli poslední Hradec Králové, nebo České Budějovice, které jich dostaly nejvíce, oba týmy mají na kontě tři. Ale Slavia s jediným úspěšným počinkem. Paradoxně udržela čisté konto jen s vedoucí Viktorií Plzeň (1:0), která se jinak trefila v každém utkání. Když se nedaří góly nedostávat, navyšuje se tím nutnost jich víc dávat, jinak body nepřicházejí. Kdo v každém duelu inkasuje, mívá starosti.

  • CO SE NEPOVEDLO

    Nevýrazní cizinci

    Baéz už nasbíral v probíhající sezóně osm žlutých karet a platí za zlého muže. Ani ostatním cizincům se v dresu Slavie moc nedaří.Foto Dominik Bakeš (Sport)

    Když není k dostání vhodný hráč z domácích zdrojů, sáhne se do zahraničí. Slavia ovšem v létě nic velkého neulovila, co by ji posunulo k vyšší kvalitě. Útočník Bekim Balaj slibně začal, ale víc zářil v albánské reprezentaci. Defenzivní záložník Aldo Baéz dostál pověsti zlého muže, za osm žlutých už vynechal dva zápasy a stát bude i zítra proti Ostravě. Rychlé úniky Vukadina Vukadinoviče nemají efekt. Co nová tvář Levan Kenija?

  • CO SE NEPOVEDLO

    Hrůzná druhá třetina

    Fotbalová Slavia je opět na kolenou. Prohrála v Synot lize pět zápasů v řadě, naposledy nebodovala na půdě Vysočiny Jihlava (0:1)Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Výsledkově si Slavia rozdělila polovinu ligy přesně na třetiny: období výher (1.-5. kolo, čtyři vítězství, jedna porážka), porážek (6.-10. kolo, pět nezdarů), remíz (11.-15. kolo, čtyři nerozhodné výsledky, jedna výhra). Hrůzné střední období vyvrcholilo blamáží 0:1 na půdě tehdy poslední Jihlavy, vedení přijalo mobilizační program - ve zbývajících šesti zápasech podzimu musí nasbírat devět bodů, jinak budou pokuty. Nyní jich mají hráči sedm, v Ostravě musejí vyhrát.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud