18. dubna 2015 • 04:59

Ščasný zvažuje taktické změny. Bude hrát Sparta systém 3-5-2?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeká Spartu další třesk? Nový trenér Zdeněk Ščasný přemýšlí, že řízne do taktiky a rozestavení. Dosavadní herní schéma 4–3–3 (prezentováno i jako 4–1–4–1) se promění na 3–5–2. Podle zdroje deníku Sport, který má blízko k vedení klubu, o tom zkušený kouč silně uvažuje. V dnešním utkání se Slovanem Liberec (20.15) k revoluci ale ještě nedojde, Ščasný maximálně sáhne ke změnám na některých postech.



S tříobráncovým systémem by mohla Sparta vyrukovat za týden proti Zbrojovce Brno, která většinu zápasů v tomto ročníku odehrála v podobné formaci.

Změna, o které Ščasný přemýšlí, může mít dva důvody:

1) v Teplicích se mu rozestavení 3–5–2 (a také 3–4–3) osvědčilo. Na podzim ho použil mimo jiné v nejtěžších zápasech proti Plzni (0:1) a Spartě (0:0). I v několika přípravných utkáních o zimní pauze, než na Stínadlech rezignoval a odešel těsně před startem jarní části sezony.

2) k potřebnému a tolik vyhlíženému impulzu jsou podobné změny zapotřebí. S přechodem na jiný systém by Ščasný nadřízeným ukázal, že skutečně něco změnil. A nešlo jen o kosmetické úpravy.

Jak si ale vysvětlit Ščasného slova na tiskové konferenci, kde tvrdil, že žádnou revoluci nechystá? „Sparta budovala tři roky nějaký herní způsob a systém. Byl bych blázen, kdybych teď chtěl cokoliv překopávat. Ale pokusím se, aby se mužstvo zlepšilo, protože rezervy má. Nebo se vrátilo tam, kde herně bylo,“ prohlásil nový trenér Sparty.

Mohl mlžit, aby náhlými změnami zaskočil soupeře. Anebo se jen zachoval kolegiálně k předchůdci Lavičkovi. Slova o změnách hned po nástupu by vyzněla tak, že doposud se ve Spartě dělalo všechno špatně. Nicméně podle informací Sportu je možnost, že přejde na nové rozestavení, skutečně ve hře.

Ideální sestava Sparty v rozestavení 3-5-2

Ideální sestava Sparty v novém rozestaveníFoto iSport.cz

Otázkou je, zda změna systému nenadělá v závěru sezony víc škody než užitku. Sparta nesmí vzdávat nejen boj o titul, ale také musí uhlídat druhé místo před Jabloncem. I z této příčky se totiž v letošní sezoně dostane český zástupce do předkola Ligy mistrů. Ščasný si tedy nesmí dovolit ztrácet body a trpělivě čekat na to, zda změna rozestavení přinese ovoce. Pokud se pro ni rozhodne, musí fungovat okamžitě.

S přechodem na 3–5–2 souvisí další dvě vážná úskalí. Ze hry zcela vypadne Ladislav Krejčí, protože levá strana by patřila Costovi. Navíc v sestavě přibude jeden defenzivní hráč na úkor jednoho ofenzivního. V tomto rozestavení totiž ve skutečnosti hrajete na tři stopery a dva krajní beky, při defenzivní činnosti se systém mění na pětiobráncový.

„Je to způsob hry, který je také hodně efektivní. Někdy ho používá i Pep Guardiola v Bayernu. Když je mužstvo zformované, tak brání tři nebo pět obránců. Do útočné fáze mají roli obránců i krajní hráči ve středu obrany. Málokdy ti tři zaútočí,“ popsal ve stručnosti systém Jaroslav Hřebík, sportovní ředitel Sparty, v únorovém rozhovoru pro deník Sport.

V dnešním zápase s Libercem ovšem herní schéma 3–5–2 Ščasný nejspíš ještě nezvolí. Nejenže měl málo času, konkrétně dva dny, aby tým na změnu připravil, velkou roli hraje také absence Pavla Kadeřábka. Ve čtvrtek trénoval individuálně, ve stoprocentním stavu ještě není. A kromě něho ve Spartě nezvládne nikdo odjezdit celou pravou stranu hřiště směrem do ofenzivy i defenzivy.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud