Michal Koštuřík
13. února 2016 • 10:50

Kořist? Zlín má proti Spartě úžasnou bilanci: Znechutíme jim to!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMÝ PŘENOS 14.00 | Sparťané, zapomeňte na bezstarostný víkendový výlet do Baťova města. Na této Letné nejste doma. Shrábnout z ní tři body bude fuška. Extrémní. „V lize je málo stadionů, na kterých zažijete takové tlakové prostředí,“ tvrdí zlínský kouč Bohumil Páník před střetem s tuzemským gigantem. I tahle slova dokreslují odhodlání nováčka. Vzájemná bilance ho jen podtrhuje.



Statistika mluví jasně. Na Ščasného soubor čeká hned při rozjezdu jeden z nejtěžších zápasů jara. Jakkoliv to může znít přehnaně. „Sparta sem jezdí nerada a chceme, aby si i dnes tento stadion znechutila,“ přeje si zlínský útočník Tomáš Poznar. Slavné triumfy nedávné minulosti sledoval jako fanoušek, dnes poprvé povede svůj mateřský klub do boje v roli kapitána. Po přípravě absolvované bez jediné porážky nemá mužstvo problém s nedostatkem sebedůvěry.

Z řadových účastníků samostatné české ligy je letošní nováček pro Spartu na svém hřišti nejméně příjemným sokem. Z posledních sedmi zápasů v domácím prostředí urvali Zlínští pro sebe hned pět a prohráli jedinkrát! Těm číslům se skoro ani nechce věřit. „Vím, že se tady Spartě hraje špatně. Já jsem tu s ní hrál jednou a prohrál,“ vybavil si okamžitě bývalý reprezentant Zdeněk Grygera, dnes manažer Fastavu.

Zlín v domácích zápasech se Spartou

Poslední zápasy (10, 5-3-2, 13:10)

10. května 2009 2:1

16. února 2008 0:2

7. dubna 2007 2:0

26. listopadu 2005 3:2

2. října 2004 1:1

1. listopadu 2003 1:0

31. května 2003 2:1

Těžký terén, nevlídné počasí a jednoduchý, maximálně důrazný styl. Vzadu neústupní hlavičkáři (Kroča, Koubský, Švach, Zbožínek…), v záloze nějaký ten šikula (Lasota, Opiela, Kraus…), v útoku nepříjemní bijci (Kroupa, Bača…). To bývaly obvyklé kulisy, v nichž po urputném boji slavně vítězila zlínská jednotka. Body ukopala, vydřela, umydlila. Vždy v roli velkého outsidera. „Na fotbaly jsem chodil a vím, že to bylo se Spartou vždycky vyrovnané,“ vzpomíná Poznar na zážitky svého dospívání. „Společným jmenovatelem byla vůle dokázat, že i takový klub, jako je Zlín, dokáže hrát s velkoklubem typu Sparty. K tomu se pak přidalo to, co příroda nachystala,“ připojil Páník.

Lafata je na Zlín připravený: Jsme silní, ale jen jména nevyhrávají
Video se připravuje ...

Není důvod si myslet, že bude mít dnes po poledni (14.00) favorit cestu k vítězství umetenou. Ze strany protivníka to opravdu nehrozí. „Věřím, že do toho půjdeme po hlavě,“ očekává stratég Páník maximální nasazení svých svěřenců. Tahoun Poznar trvá na tom, že ve stoperské dvojici hostů bude Costa a nikoliv avizovaný Mario Holek.

„Pořád si to myslím,“ zopakoval. Vzápětí však připustil, že pokud vezme rival duel jako přípravu na play off Evropské ligy s Krasnodarem, půjde Costa nalevo a rozdá si to v rychlostních soubojích s Vukadinem Vukadinovičem. Vzhledem k počasí je zřejmé, že trávník dostane zabrat a jeho kvalita půjde v průběhu utkání prudce dolů.

Fandíte Spartě? Vše, co chcete vědět o vašem klubu, najdete ONLINE ZDE >>>

Foto 

Navzdory tomu, že ho pořadatelé připravili na úrovni a klub si dokonce přesunul generálku se Senicí do mládežnického centra Vršava. Zlínští borci nejsou rozmazlené primadony, jejich nohy vždy neběhají po zeleném pažitu. „Říkáme tomu výběh nosorožců,“ poznamenal s úsměvem kapitán Poznar k zimním podmínkám na Vršavě.

Také domácí si přitom přejí, aby byl terén co nejlepší. Úspěchu nepůjdou naproti stejným stylem jako Zlín předchozí dekády. Páníkův soubor má víc ryze fotbalových zbraní. „Nesnažíme se jenom odkopávat. Máme fáze, kdy ovládáme hru a držíme balon. To se nám dařilo i v Plzni,“ připomněl kouč podzimní partii na hřišti mistra. Tam nováček prohrál (2:4), což nemá v plánu. „Věřím, že budeme mít svůj den,“ dodává natěšený kouč.

Máme nejsilnější tým za několik let, věří si Sparta
Video se připravuje ...

ANKETA: Kdo získá titul? Experti tipují Spartu, Plzeň čeká úpadek
Video se připravuje ...

RENTGEN: Mešanovič chodí do soubojů jako Baroš, Zahustel se učí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud