28. května 2017 • 23:15

Legendární Totti se s Římem loučil vítězně. Schick nahrál na dva góly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté AS Řím porazili v dramatickém zápase posledního kola italské ligy FC Janov 3:2 a zůstali na druhém místě tabulky o bod před Neapolí, jíž nestačila ani výhra 4:2 na hřišti Sampdorie Janov. Na obě branky domácích přihrál český útočník Patrik Schick, který odehrál celé utkání.



Janov se dostal překvapivě do vedení v Římě už ve třetí minutě, když se při premiérovém startu v základní sestavě prosadil šestnáctiletý útočník Pellegri. Vzápětí ale domácí srovnali zásluhou Džeka, který si připsal 29. trefu v sezoně. Podobný počin se v dresu AS Řím naposledy povedl Rodolfu Volkovi v sezoně 1930/31.

Domácí mohli už v prvním dějství několikrát dokonat obrat, Janov ale držel gólman Lamanna. V 54. minutě se na hřiště dostal Francesco Totti, který nastoupil k poslednímu zápasu za AS Řím, za který během 25 sezon odehrál 619 ligových utkání a vstřelil 250 branek.

"Je nemožné popsat 28 let v několika větách. Rád bych tak učinil skrze píseň nebo báseň, ale v tom nejsem dobrý. Snažil jsem se vyjadřovat skrz mé nohy, neboť tak všechno vypadá jednodušeji," uvedl mimo jiné Totti v emotivní řeči na Stadio Olimpico po zápase.

"Omlouvám se, že jsem poslední dobou nedával rozhovory a neobjasňoval své myšlenky, ale není jednoduché vypnout to světlo," popsal obrazně. "Teď mám strach. Není to ten strach, který máte, když stojíte před bránou a potřebujete proměnit penaltu. Tentokrát nemohu vidět přes díry v brance, co je v dáli," poznamenal.

Od 74. minuty Římané vedli, když se po Džekově přihrávce ve vápně prosadil De Rossi, o pět minut později ale na 2:2 vyrovnal hlavou Lazovič a chvíli nato mohl znovu skórovat, jeho pokus ale gólman Szczesny vyrazil na tyč.

Domácí zachránil střídající Perotti, který v poslední minutě stanovil konečné skóre 3:2. Další asistenci si připsal bosenský reprezentant Džeko. AS Řím vyhrál čtvrtý duel v řadě a zajistil si účast v základní skupině Ligy mistrů.

Neapol zvládla zápas v Janově bez větších problémů. V 36. minutě otevřel skóre 28. gólem v sezoně belgický reprezentant Mertens, na kterého o šest minut později navázal elegantním lobem Insigne. Hned po přestávce na 3:0 pro hosty zvýšil Hamšík.

Na trefu neapolského kapitán takřka ihned zareagoval na druhé straně Quagliarella. V 65. minutě ale vrátil hostům třígólové vedení Callejón, utkání tak nezdramatizovala ani Álvarezova branka z poslední minuty. Neapol popáté za sebou zvítězila a bodovala v posledních 12 zápasech. Sampdoria z posledních osmi duelů vydolovala jen čtyři body.

Crotone vedlo nad Laziem od 14. minuty, když se přízemní střelou prosadil Nalini, jenž vstřelil svůj premiérový gól v Serii A. O osm minut později byla situace sestupem ohroženého celku ještě lepší, neboť se po Barberisově přímém kopu hlavou trefil Falcinelli.

Vzápětí ale Lazio kopalo pokutový kop, který s přehledem proměnil Immobile a dal 23. gól v sezoně. Italský forvard tak prožil nejúspěšnější ročník v nejvyšší soutěži. V závěru poločasu byl ale vyloučen obránce Římanů Bastos a přesilovku v 60. minutě zužitkoval znovu Nalini. Crotone se zachránilo díky povedenému závěru sezony, když z posledních devíti duelů získalo 20 bodů.

Palermo rozhodlo o výhře nad Empoli v poslední čtvrthodině, když se prosadili Nestorovski a Bruno Henrique. V závěru sice snížil Krunič, třetí porážku svého týmu v řadě ale neodvrátil a Empoli po třech sezonách opouští Serii A. Palermo jej porazilo poprvé od února 2008.

Inter Milán porazil Udine vysoko 5:2. Za hosty odehrál první poločas záložník Jakub Jankto. Pescara, vedená Zdeňkem Zemanem, v posledním zápase v nejvyšší soutěži remizovala 2:2 na hřišti Fiorentiny.

Italská fotbalová liga - 38. kolo:

Cagliari - AC Milán 2:1
Branky: 17. Joao Pedro, 90.+3 Pisacane - 72. Lapadula z pen

AS Řím - FC Janov 3:2
Branky: 10. Džeko, 74. De Rossi, 90. Perotti - 3. Pellegri, 79. Lazovič

Sampdoria Janov - Neapol 2:4
Branky: 50. Quagliarella, 90. Álvarez - 36. Mertens, 42. Insigne, 49. Hamšík, 65. Callejón

Crotone - Lazio Řím 3:1
Branky: 14. a 60. Nalini, 22. Falcinelli - 26. Immobile z pen.

FC Turín - Sassuolo 5:3
Branky: 6. Boyé, 22. Baselli, 45.+2 De Silvestri, 57. Falqué, 79. Belotti - 14., 40. a 81. z pen. Defrel

Fiorentina - Pescara 2:2
Branky: 66. Saponara, 85. Vecino - 15. Caprari, 65. Bahebeck

Inter Milán - Udine 5:2
Branky: 5. a 54. Eder, 18. Perišič, 36. Brozovič, 78. vlastní Angella - 76. Balič, 90.+3 Zapata

Palermo - Empoli 2:1
Branky: 76. Nestorovski, 84. Bruno Henrique - 87. Krunič

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud