Jonáš Bartoš
6. ledna 2016 • 11:20

Guardiolův klub je City, píší v Anglii. Přivede si i Messiho?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roce 2012 lety se jejich cesty rozešly. V Barceloně spolu do té doby vyhráli úplně všechno, po ročním odpočinku zamířil trenér Josep Guardiola za novým dobrodružstvím do Bayernu. V létě úspěšný kouč převezme slavný klub v Anglii, podle německých zdrojů televizní stanice Sky Sports to bude Manchester City. Zláká k sobě na Ostrovy i Lionela Messiho, se kterým dobývali fotbalová pódia pro Barcelonu?



Josep Guardiola v úterý oznámil, že po sezoně skončí v Bayernu Mnichov, kde neprodlouží tříletý kontrakt. "Je to jednoduché. Chci trénovat v Anglii," oznámil upřímně 44letý kouč věc, která už se nějakou dobu tušila.

Španělský kouč vyhrál za sedm let trénování v Bayernu a Barceloně neuvěřitelných 19 trofejí, snad každý majitel klubu by ho chtěl mít ve svém týmu. Guardiola uspěl už ve dvou světových ligách a své mimořádné kvality hodlá potvrdit i na Ostrovech v nejtěžší lize světa.

"Byla to má teprve druhá trenérská zkušenost. Potřebují nové výzvy a další zkušenosti. Tři roky (v Bayernu) jsou tak akorát. Noví hráči, nový stadion, nové restaurace, to je to, co chci. Je to jediný důvod, proč jsem se rozhodl odejít," dodal Guardiola ve své otevřené zpovědi před německými novináři.

Kdo tedy vyhledávaného trenéra v Anglii uloví? "Na sto procent půjde po sezoně do Manchesteru City, tohle spojení dává smysl," řekl televizní stanici Sky Sports její německý dopisovatel Uli Koehler.

"Jeho staří přátelé Ferran Soriano (výkonný ředitel City) a Txiki Begiristain (sportovní ředitel) tam pracují a myslím si, že Manchester City je najal především proto, aby jeden den získali Guardiolu. A ten den podle našich zdrojů přijde v létě," dodal Koehler.

Guardiola by s sebou mohl nalákat ohromný úlovek. Manchester City dlouhodobě stojí o Lionela Messiho a právě osoba trenéra, pod kterým se Messi stal nejlepším fotbalistou světa, by mohla být klíčovým prvkem.

Potkají se v Manchesteru City?

Šejkům nejde o peníze, Barceloně i hráči jsou ochotni zaplatit prakticky cokoliv. Britský deník Sun psal o tom, že argentinský driblér by v Citizens dostal trojnásobný současný plat (ročně by si přišel na 57 milionů eur, přes miliardu a půl korun), odstupné pro Barcelonu by dělalo 170 milionů eur (4,6 miliardy korun).

Čísla mimo chápání běžného člověka ve spojení s Guardiolou by nakonec mohly zlomit i zdánlivě nerozlučné spojení Barcelony a Messiho. Argentinskému kapitánovi bude na konci června 29 let, jde tedy o jednu z posledních možností, kdy bude prodejný pro jiný dlouhodobý projekt za opravdu velké peníze.

Messi vždycky tvrdil, že Barcelona je klub jeho srdce a těžko odejde proti vůli tamního vedení. Smlouva mu běží až do června 2018, nicméně v případě miliardového lákadla od Citizens by se Messiho angažmá mohlo přehodnotit.

Na podzim se totiž objevily spekulace o tom, že Barcelona i přes astronomické příjmy nezvládá zcela pokrývat výdaje spojené s drahým kádrem, kde ční hvězdné trio Messi, Neymar , Suárez. Navíc se plánuje rozsáhlá přestavba Nou Campu, která spolkne další desítky, možná stovky milionů eur.

Klub si navíc v době Messiho zranění ověřil, že dokáže vítězit i bez argentinského mága, že si Neymar se Suárezem zvládnou poradit sami. Navíc na mladším a stále se lepšícím Neymarovi (23let) chce klub stavět dlouhodobě.

Ve spojení s těmito argumenty možná miliardová injekce za fenomenálního Messiho, který v Barceloně vyhrál úplně všechno, jednoho dne nepůjde odmítnout. Ke konci Guardiolova angažná se sice objevovaly zprávy, že jeho vztahy s Messim lehce drhly, nicméně obě dvě světové persony se vzájemně uznávají a ví, že ze vzájemné spolupráce mohou těžit.

A právě díky Guardiolovi a španělskému sportovnímu vedení v City by se i samotný hráč mohl dostat do situace, kdy ho náročná zkouška v Premier League začne opravdu zajímat...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud