30. září 2014 • 04:30

Exsparťan vypráví o fotbale v Indii: Žasl nad davy na letišti i soleným ovocem

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už za necelých čtrnáct dní se naplno rozjede nový projekt - Indická fotbalová liga. V soutěži se představí hned osm českých fotbalistů. Do tříměsíčního dobrodružství se pustí i Jakub Podaný, který bude nastupovat za Kalkatu. Hráč patřící Spartě na svém blogu velmi poutavě popisuje, jak probíhalo týmové soustředění v Evropě a co zažil, když poprvé přistál na letišti v Indii.



Nově vzniklá indická Super League se naplno rozběhne 12. října. Jakub Podaný a jeho Atletico Kolkata startují hned prvním duelem soutěže doma proti celku z Bombaje.

27letý odchovanec Sparty, který naposledy působil na hostování v řeckém Kalloni, se 11. září vydal na největší dobrodružství dosavadní kariéry. Ke svému novému týmu se připojil v Madridu, kde trávil téměř měsíční soustředění před odletem do Asie.

Kalkatu spoluvlastní španělské Atlétiko Madrid, takže indický celek využil k tréninkům zázemí španělského mistra. Adaptace na nový kolektiv byla pro Podaného na evropské půdě samozřejmě jednodušší.

"První se mě ujali manažer týmu a syn spolumajitele. Musím říct, že oba byli od začátku strašně sympatičtí a hlavně vstřícní. Nepamatuji si, že by se mi dostalo tak vřelého přivítání v jiném týmu, kde jsem kdy hrál," napsal Podaný na svém blogu, kde fanoušky pravidelně informuje o dění v novém působišti.

V Madridu spolu s novými týmovými parťáky zašel během volna na utkání Atlétika, se španělským mistrem a finalistou Ligy mistrů došlo i na společné týmové focení před tím, než mužstvo odletělo do Indie na start ligy.

"Mám takové smíšené pocity, když si uvědomím, že teď budu tři měsíce někde na druhém konci světa, v úplně odlišné kultuře. Kluci z Indie jsou ale hodně natěšení. Přece jen, byli měsíc pryč z domova. Určitě se těší, až si zase budou doma solit ovoce (ano vážně, solí si ovoce) a dávat si extra pálivé jídlo, proti kterému je tabasco jak mlíko," prozradil Podaný.

Po náročném přesunu do Kalkaty čekalo na letišti jeho i spoluhráče milé přivítání. "Za prosklenými dveřmi byl slyšet lehký hukot a občas vylétnul blesk. Fanoušci a zástupci médií na nás čekali před východem z letiště. Květiny létaly všude kolem a lidé byli vděční za každý projev sympatií a i náznak pozdravu. Opravdu krásný zážitek. Je vidět, že tohle město fotbalem žije," pochvaloval si.

V pilotním ročníkmu zbrusu nového projektu se do fotbalového zápolení v Indii pustí osm týmů. Hrát se bude každý den jeden zápas až do 20. prosince, kdy soutěž vyvrcholí závěrečným finále.

Vedle fotbalistů z Indie týmy draftovaly i řadu hráčů z ciziny. Spolu s Podaným se v soutěži objeví ještě sedm českých zástupců. V Goa působí Miroslav Slepička s Janem Šedou, v Dillí Marek Čech s Pavlem Eliášem, v North East United Tomáš Josl, v Bombaji dvojice Pavel Čmovs a Jan Štohanzl.

Všechny láká vidina velmi slušného výdělku. Za čtvrt roku by měli inkasovat až 1,5 milionu korun. "Je to pilotní projekt, ale už teď budou hráči velmi dobře zaplacení. Vydělají si několikanásobně víc než v české lize," prozradil hráčský agent Pavel Paska.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud