29. května 2015 • 19:40

Blatter pokračuje! Přes korupční skandál obhájil post šéfa FIFA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V atmosféře poznamenané korupčním skandálem v Curychu Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) rozhodla o své budoucnosti. Delegáti z jednotlivých zemí určili, že budou pokračovat v dosavadní cestě pod vedením Švýcara Seppa Blattera. Ten byl zvolený do pátého funkčního období poté, co po prvním kole z volby odstoupil jordánský princ Alí bin Husajn, Blatterův jediný protikandidát. Dění jsme na iSport.cz sledovali ONLINE. 



"Nejsem bezchybný, ale to není nikdo. Děkuji, že jste se mě rozhodli přijmout na další čtyři roky. Budu kormidlovat tuto loď jménem FIFA a společně ji dovedeme zpět do přístavu," prohlásil Blatter v děkovné řeči, při které na něm byla znát výrazná úleva a velká radost. Ze sálu se při jeho jmenování ozýval pískot.

V prvním kole volby byly ke zvolení potřeba dvě třetiny z 209 hlasů. Blatterovi chybělo jen sedm hlasů. Ve 2. kole by mu už stačila nadpoloviční většina, kterou v 1. kole jasně měl. Alí bin Husajn se proto rozhodl volební proces neprotahovat a z boje odstoupil. Stejně se v roce 1998 zachoval Lennart Johansson, který v prvním kole s Blatterem prohrál 80:111.

"Děkuji za podporu všem, který měli odvahu mi dát hlas, ale odstupuji z boje. Přeji vám hodně štěstí do budoucna," řekl Husajn.

Blattera čeká už páté funkční období. V něm se bude muset vypořádat především se silnou kritikou, která výrazně zesílila po středečním zatčení sedmi představitelů FIFA kvůli podezření z korupce. I vysoce postavení politici Blatterovi vytýkají, že má na skandálu jako šéf FIFA svůj podíl.

Nejvíce se proti Blatterovi staví Evropa, která jako jediná z konfederací stála jednotně za jeho konkurentem. Od asociací z ostatních kontinentů měl ale jordánský princ malou podporu. Veřejně se k němu hlásily jen USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. Podpořit Husajna měla podle dohody s UEFA i Fotbalová asociace ČR, za kterou hlasoval předseda Miroslav Pelta.

Šéf Evropské fotbalové unie Michel Platini ve čtvrtek prohlásil, že pokud bude znovu zvolen Blatter, UEFA se 6. června sejde a bude jednat o svém dalším postoji k FIFA. Nevyloučil možnost, že by Evropa bojkotovala soutěže FIFA včetně mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Nového prezidenta FIFA volí na kongresu v Curychu zástupce Rakouska
Nového prezidenta FIFA volí na kongresu v Curychu zástupce Rakouska

ONLINE PŘENOS

19:18 "Děkuji vám všem, že jste akceptovali mou volbu na další čtyři roky. Budu dál velet této lodi, společně ji zase odrazíme od břehu," řekl 79 letý Blatter krátce po svém znovuzvolení. Šéfem FIFA se stal i přes obří korupční skandál, kvůli kterému jsou vyšetřovení nejvyšší představitelé celé organizace.

19:07 KONEC VOLBY! Sepp Blatter se popáté stává prezidentem FIFA, princ Alí odstoupil před druhým kolem.

19.01 Hlasy z prvního kola sečteny! Blatter získal 133 hlasů, princ Alí bin Husajn 73. Z 209 hlasů bylo zapoščteno 206, tři lístky byly neplatné. Na zvolení prezidenta FIFA to nestačilo, bude se hlasovat ve druhém kole. Seppu Blatterovi ke znovuzvolení chybělo sedm hlasů.  

18.20 Hlasování je u písmene U a první kolo se pomalu blíží ke konci. Hlasy pak bude nutné ještě sečíst.

17.19 Zástupci jednotlivých zemí u volebních uren hlasují podle abecedního pořadí. Momentálně jsou v Curychu u písmene B.

Nového prezidenta FIFA volí na kongresu v Curychu zástupce RakouskaFoto EPA

16.30 Už brzy začne hlasování v první kolo volby. Prezident by v něm byl zvolený za předpokladu, že by získal dvě třetiny hlasů (139 z 209). Před samotným aktem měli oba kandidáti patnáctiminutový prostor pro závěrečné proslovy.

První hovoří Alí bin Husajn: "Je čas ukázat světu, že toužíme po jeho respektu. Připojte se ke mě v této snaze," apeluje na delegáty."

Slova se ujal i Sepp Blatter: "Musíme chránit náš dům nejen od korupce, ale i od rasismu, dopingu, násilí a sázkařských podvodů." Podle zpravodaje britského deníku Guardian hovoří Blatter mnohem víc emocionálně a používá oční kontakt s publikem. A také se po konci řeči dočkal většího potlesku než jeho rival.

16.00 Proti Blatterovi vystoupil britský premiér David Cameron, podle kterého musí Švýcar odstoupit. "Čím dříve, tím lépe. Nemůže mít tak rozsáhlou korupci ve své organizaci a předstírat, že je ta správná osoba, která ji z těchto problémů vyvede," prohlásil Cameron v Berlíně při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. "Je pro mě nemyslitelné, že ve funkci zůstane," řekl.

15.10 Podle nejnovějších informací z Curychu by samotná volba měla začít nejdříve v 17:00.

14.00 Kongres se stal terčem výhrůžek bombovým útokem. Médiím to oznámila švýcarská policie. Zasedání klíčových představitelů jednotlivých fotbalových asociací včetně české s předsedou Miroslavem Peltou tak v poledne bylo pozastaveno, oficiálně byla vyhlášena devadesátiminutová pauza na oběd. Ve vyklizeném sále specialisté neobjevili nic podezřelého, ve 13:40 se začalo znovu jednat.

12.35 Katar v prohlášením znovu striktně odmítl, že by šampionát v roce 2022 získal nekalým způsobem, a popřel jakákoli obvinění. "Spolupracujeme při vyšetřování výběrových řízení pro šampionáty v letech 2018 a 2022 a budeme tak činit i nadále," stojí v prohlášení katarského organizačního výboru.

12.00 Co zaznělo v Blatterově úvodním projevu? Blatter se domnívá, že pokud by před pěti lety pořadatelství mistrovství světa 2018 a 2022 byla přidělena jiným zemím než Rusku a Kataru, současná korupční kauza by nevznikla. "Pokud bychom tehdy z obálky vytáhli dvě jiné země, tak bychom dnes neměli tyto problémy," prohlásil Blatter. "Ale nemůžeme se vracet v čase. nejsme proroci. Neumíme říct, co se může stát," dodal.

"Jsem ochotný akceptovat, že prezident FIFA je zodpovědný za všechno, ale rád bych tuto zodpovědnost sdílel s vámi všemi," řekl Blatter na kongresu. "Není možné neustále každého ve fotbale hlídat a starat se o to, zda se chová eticky. Musíme se na tom podílet všichni." 

11.40 Kdo jsou dva kandidáti, kteří se dnes utkají o post prezidenta FIFA?

Joseph Blatter (79 let, Švýcarsko)

Bývalý hokejový novinář, později sekretář švýcarského hokejového svazu. Ve FIFA začal pracovat v roce 1975, od roku 1981 generální sekretář, od roku 1998 předseda.

Naděje na zvolení podle iSport.cz: 65 %

AlÍ bin Al Husájn (39 let, Jordánsko)

Třetí syn zesnulého krále Husájna, absolvent vojenské akademie v Princetonu v USA. Předseda Jordánského fotbalového svazu, viceprezident Asijské fotbalové federace a FIFA.

Naděje na zvolení podle iSport.cz: 35 %

11.00 V případě zvolení Seppa Blattera zvažují evropské země bojkot dalšího mistrovství světa, které v roce 2018 hostí Rusko. Otevřeně o tom za Anglii hovořil předseda Fotbalové asociace Greg Dyke, stejnou možnost připustil i šéf UEFA Michel Platini. VÍCE ZDE>>>

Sál v Curychu, kde se sešli delegáti při kongresu FIFAFoto EPA

10.30 Jakou mají kandidáti podporu na jednotlivých kontinentech?

- Evropa má 53 hlasů, z nichž minimálně 45 přislíbil šéf UEFA Michal Platini dát Husajnovi.

- Severní a střední Amerika má 35 hlasů, přičemž většina bude zřejmě hlasovat pro Blattera, ale USA a Kanada vyjádřily podporu Husajnovi.

- Afrika s 54 hlasy se i po středečním skandálu postavila za Blattera stejně jako Asie se 46 hlasy. Ta však není jednotná a Austrálie hodlá dát hlas Husajnovi.

- Blatter by měl získat i většinu z 10 hlasů Jižní Ameriky. Volit současného prezidenta plánovaly v lednu také státy Oceánie, Nový Zéland už se ale přiklonil k Husajnovi.

10.10 Jak bude volba probíhat? V prvním kole musí vítěz získat dvě třetiny ze všech hlasů (139 z 209 hlasů), v druhém kole stačí prostá většina.

10.00 Kongres FIFA právě začal. Zahájil ho prezident FIFA Sepp Blatter. "Vyzývám k jednotě a týmovému duchu, abychom se mohli vyvíjet společně dopředu," pozdravil delegáty 209 národních asociací.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud