29. května 2015 • 11:00

Příští MS bez Anglie i Česka? Evropa zvažuje bojkot proti Blatterovi

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schyluje se k velké rebélii? Předseda Anglické fotbalové asociace Greg Dyke řekl, že Anglie je připravena připojit se k případnému bojkotu mistrovství světa 2018. Stačí, pokud na dnešním kongresu FIFA bude za prezidenta světového fotbalu znovu zvolen Sepp Blatter. Možné nezapojení se všech evropských států včetně obhájců zlata z Německa i třeba Česka do soutěží FIFA už dříve nevyloučil ani šéf UEFA Michel Platini.



UEFA uvažovala o tom, že bude bojkotovat už dnešní volbu v důsledku středečního zatčení sedmi vysokých funkcionářů FIFA kvůli korupci. Platini vyzval Blattera, aby odstoupil. Nakonec se volit bude, ale v případě vítězství devětasedmdesátiletého švýcarského funkcionáře zasedne UEFA 6. června k jednání, na kterém projedná svůj další postup vůči FIFA.

Platini nevyloučil, že by jednou z variant mohl být i bojkot soutěží FIFA včetně mistrovství světa. Potom by byla prestiž turnaje zásadně poznamenána, jelikož Evropa do něj vysílá nejvíc zástupců.

"Pokud se k tomu UEFA rozhodne a všechny státy to budou chtít, pak to bude správné. Nemůže se k tomu rozhodnout jen pár zemí, bylo by to nefér i k fanouškům, ale pokud se k tomu UEFA rozhodne jako celek, tak my bychom se k nim měli připojit," prohlásil Dyke v rozhovoru pro BBC.

Dykeův místopředseda David Gill už ve čtvrtek na mítinku UEFA prohlásil, že v případě Blatterova zvolení odmítne nastoupit do funkce viceprezidenta ve výkonném výboru FIFA, kam byl nedávno zvolen. Od zástupců UEFA za to údajně sklidil bouřlivý potlesk.

Podle bývalého prezidentského kandidáta a člena výkonného výboru UEFA Michaela van Praaga však zástupci UEFA o bojkotu MS ještě nejednali. "Zatím to nebylo téma. Sejdeme se v klidu v Berlíně při finále Ligy mistrů a tam projednáme naše případné další kroky," řekl šéf nizozemského fotbalu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud