Adam Sušovský
15. října 2015 • 07:26

Jágrův klub prověřuje policie. Zkoumá se hospodaření s dotacemi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem hokeje na Kladně je rušno. Městské zastupitelstvo má pochybnosti, jak klub Jaromíra Jágra nakládá s veřejnými penězi a už v polovině září odsouhlasilo důkladnou kontrolu faktur a účetnictví Rytířů. Jak nyní navíc zjistil deník Sport, případ začala vyšetřovat také kriminální policie.



Nejdříve v tom byly jen pochybnosti města, teď si na počínání kladenského klubu vedeném Jaromírem Jágrem začíná brousit zuby i kriminálka. Základem vyšetřování je spor o to, jak Jágr a jeho lidé hospodaří s milionovými dotacemi od města. To je v klubu zároveň minoritním vlastníkem a kvůli podezření, že se v něm s veřejnými penězi nenakládá správně, už v červnu všechny dotace zastavilo.

„Policisté z oddělení hospodářské služby kriminální policie prověřují od září letošního roku případ údajného neoprávněného poskytnutí dotace finančních prostředků na podporu rozvoje sportu pro kladenský hokej v letech 2013 a 2014,“ potvrdila tisková mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová s tím, že kriminalisté nyní musejí čekat na výsledky hloubkové kontroly hospodaření klubu, kterou městské zastupitelstvo nařídilo už v polovině září.

O tom, že je do případu zatažená také policie, ovšem možná trošku překvapivě na klubu ani na městě nic nevědí. „Nic takového jsem nezaznamenal,“ omluvil se tiskový mluvčí Rytířů Vít Heral a překvapený z takové informace byl i kladenský radní pro sport Otakar Černý mladší. „Vůbec nic o tom netuším, takže vám k tomu nemůžu nic říct,“ divil se Černý, který v minulosti u Rytířů působil jako generální manažer.

Město kladenský hokej až dosud dotovalo velmi štědře. Patnáct milionů korun ročně putovalo na provoz zimního stadionu, dalších sedm milionů klub pobíral jako příspěvek na mládež. O tom, jak se s těmito penězi nakonec zacházelo, teď vede s klubem spor a jejich vyplácení je kompletně zastaveno.

„Momentálně nedostáváme nic a musíme sami platit energie, což nás od ledna stálo čtyři miliony. Z dobré vůle jsme je nechali napsat na sebe, protože jsme uměli u dodavatelů sjednat výhodnější podmínky. Chtěli jsme městu ušetřit prostředky,“ řekl před časem Jágr.

Na přetřesu jsou především údajně předražené faktury na zboží od rodinné firmy Jágr Team, ve které byl slavný hokejista až do 27. srpna jednatelem a jediným společníkem, než celou firmu převedl na svou matku Annu Jágrovou.

„Pořád se zpochybňují ceny Jágr Teamu. Zboží bylo do klubu dodáváno naopak za výhodnějších podmínek, za tím si stojím,“ vzkázal Jágr na konci září už z Ameriky, kde mu začala další sezona NHL v týmu Florida Panthers. A pozastavil se také nad tím, že se v souvislosti s kauzou rovněž hovoří o střetu zájmů ve spojení se společností Energie stavební a báňská Jaromíra Jágra staršího.

„Tady už je vidět záměr hledat další a další věci… Protože pokud ti někdo vyčítá, že necháš zaměstnance jezdit tankovat k tátovi do Energie naftu levnější o tři koruny, tak to už mi hlava nebere,“ divil se Jágr.

Celý případ je teď v rukou kriminální policie…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud