Jiří Punčochář
28. března 2016 • 19:45

V Haškových stopách. V Jihlavě září šestnáctiletý gólman Škarek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někteří v něm vidí nástupce Dominika Haška. Brankářský talent Jakub Škarek z Dukly Jihlava ho připomíná nejen tím, že obléká dres slavného klubu, ale i brzkým vstupem do seniorského hokeje. V šestnácti letech si zachytá baráž o extraligu, což bude vrchol jeho dosavadní kariéry. Dukla mu věří natolik, že bez mrknutí oka ukazuje prstem: Škarek je pro baráž jedničkou brankoviště.



 Narodil se v roce, kdy jeho brankářský konkurent v baráži, Alexand Hylák ze Slavie, figuroval už na soupisce Pardubic. V šestnáctiletém Jakubu Škarkovi bude mít Dukla Jihlava suverénně nejmladšího gólmana v boji o extraligu.

O tom, že by to měla být zároveň její slabina, protože psychicky náročné zápasy vyžadují vedle hráčské kvality i zkušenosti, rozvahu a klid, nechtějí na Vysočině ani slyšet.

„O gólmany nemám obavy. Není to o tom, kolik tomu klukovi je, ale co v něm je. A to ve spoustě utkání v sezoně prokázal,“ věří trenér Petr Vlk pevně.

O roli jedničky pro baráž je v Jihlavě rozhodnuto s nezvyklým předstihem i proto, že druhý gólman David Honzík, který letos dokonce odchytal víc utkání, patří Karlovým Varům a v baráži nesmí nastoupit.

Jakub Škarek se pokusí dotáhnout Jihlavu do extraligyFoto Jiří Punčochář (Sport)

Ale kdo ví. Možná by Škarek byl jihlavským brankářem číslo jedna i s Honzíkem v kádru. Ve své první seniorské sezoně si vede znamenitě. Zkušenosti nemá, ale rozvahu a klid ano.

„Je to super kluk s výbornými vlastnostmi, který se z toho (chytání v šestnácti letech) nezbláznil. Výborně s ním pracuje trenér Petr Jaroš. Kuba podává výborné výkony prakticky celou sezonu, s Honzíkem se výborně doplňovali, jejich mentorem byl Lukáš Sáblík a klapalo jim to,“ zhodnotil situaci jihlavský útočník Richard Diviš.

Právě se Sáblíkem v zádech půjde šestnáctiletý talent do baráže. Loni byla situace opačná, Škarek seděl na lavičce a Sáblík držel Duklu v play off . Letos už ale 39letý matador nenastoupil ani na jednu minutu. S Duklou pouze trénuje.

Dokáže tahle hodně netypická dvojice opevnit Horácký zimní stadion tak, aby se na něm na podzim hrála extraliga? „Proč ne?“ vrací otázku kapitán týmu Jiří Dobrovolný. „Je to dostatečně vyhovující dvojice. Kuba je mladej, ale s neskutečným potenciálem do budoucna. Věříme i Lukášovi, i když celou sezonu nechytal. My za ním stojíme a věřím, že naše dvojice je dostatečně silná. To můžu říct za celé mužstvo,“ zdůraznil Dobrovolný.

Jakub Škarek má před sebou velkou budoucnostFoto Jiří Punčochář (Sport)

Škarek, který si připsal vítězství ve všech čtyřech zápasech v play off , do nichž nastoupil, a v základní části měl bilanci 11:9, reaguje na svoji zásadní roli pro baráž s klidem.

„Užívám si to, je to jako sen a už teď se na baráž moc těším. Hlavně ale chci poděkovat klukům, že mi v celé sezoně pomáhali,“ říká. I během baráže se chystá chodit do školy, kde má sice individuální učební plán, ale předměty splnit musí. „Škola je základ. Tam chodím pořád a při škole se budu i připravovat tak jako na každý jiný zápas,“ popisuje svůj program.

V prvoligovém play off z něho byli nešťastní Havířov a Ústí nad Labem, v semifi nále držel šňůru 112 minut neprůstřelnosti. V baráži bude čelit ještě větší kvalitě.

„Jenom na mně to ale stát nebude,“ myslí si. „Když budou kluci hrát jako v play off , budu to mít o hodně snadnější. Pokud ukážeme náš nejlepší výkon, můžeme být vyrovnaní i extraligovým soupeřům a postoupit,“ přeje si.

Jakub Škarek se pokusí dotáhnout Jihlavu do extraligy
Jakub Škarek se pokusí dotáhnout Jihlavu do extraligy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud