Květoslav Šimek
1. července 2013 • 12:12

Daňo se těsí na krajana Gáboríka, táta Jozef byl na syna hrdý

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po osmi letech prošel prvním kolem draftu NHL slovenský hokejista. Osmnáctiletého útočníka Marko Daňa ze Slovanu Bratislava si z 27. místa vybral Columbus Blue Jackets. Naposledy byl ze slovenských borců takhle vysoko vybrán současný třinecký útočník Marek Zagrapan, kterého si v roce 2005 vybralo ze 13. místa Buffalo. S Daněm se přímo v Newarku radoval i jeho otec Jozef, který byl v minulosti výraznou postavou Třince.



„Jsem rád, že práva získal zrovna Columbus,“ říkal Daňo pro yahoo.com. „Je to pro mne velmi dobré. Blue Jackets mají dobré hráče, je tam i krajan Marián Gáborík, ktetého dobře znám, protože jsme ze stejného města."

Marko Daňo byl třetí volbou Columbusu. Ještě před ním si klub ze 14. a 19. místa vybral další dva útočníky - Alexandera Wennberga z Djurgardenu a Kerbyho Rychela ze Spitfires (OHL). Daňo, kterého na draftu doprovázel i jeho táta Jozef, byl hned za nimi. Jozef Daňo neskrýval dojetí. Byl na syna hrdý, měl radost.

„Hodně lidí mi říká, že hraje stejně jako já,“ usmíval se spokojeně táta Jozef. „Je do kombinace, přemýšlí při hře a vidí spoluhráče. Má přehled – ví, kdy přihrát a kam si naopak pro přihrávku nabruslit.“

VIDEO: Takhle si Blue Jackets vybrali Daňa


Slovenskou extraligu si Marko Daňo za rodný Trenčín zahrál už v šestnácti letech. Letos už hrál coby osmnáctiletý ruskou KHL za bratislavský Slovan (41 zápasů/ 3 góly+4 asistence). A podobně jako Tomáš Hertl si Daňo v této sezoně zahrál na mistrovství světa do 20 let (6 zápasů/ 4+5) i na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku (5 zápasů/ 1+1).

„Zahrál tam velmi dobře, pokud bude ve stejném duchu pokračovat, je to budoucnost slovenského hokeje,“ chválil jej i trenér Vladimír Vůjtek.

Před draftem byli mnozí skauti z NHL skeptičtí k Daňovým parametrům. Měří 181 centimetrů, váží 83 kilogramů. Ovšem slovenský mladík je po tátovi hodně rtuťovitý, ostrých soubojů se rozhodně nebojí. „Fyzicky je na tom velmi dobře a uspořádané to má i v hlavě, nemá z ničeho strach,“ přitakal táta Jozef. „Já už mu nemám co radit. Když jsem jej letos viděl hrát KHL za Slovan, byl jsem překvapený. Ve formaci se Šťastným a Ölveckým vypadali, jako by spolu hráli roky. Vyzařovala z nich obrovská jistota.“

NEJMLADŠÍ SLOVENŠTÍ DEBUTANTI NA MS
18 let a 99 dní Marián Hossa (Helsinky 1997)
18 let a 139 dní Jiří Bicek (Helsinky 1997)
18 let a 160 dní MARKO DAŇO (Helsinky 2013)

Podobně mluví i syn Marko. „V KHL jsem hrál proti chlapům, takže bych to měl zvládnout. Nejsem sice moc vysoký, ale mám dobré vedení puku a dokážu poslat dobré přihrávky.“ Je připravený to v zámoří ukázat. Podle všeho nejdřív v AHL na farmě Columbusu. „Rozhodně přijedu na kemp a budu se rvát o svou šanci,“ dodal Marko Daňo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud