František Suchan
4. července 2013 • 11:14

Investoři roky okrádali bývalou hvězdu NHL. Berard jde do boje za své miliony

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bacha na to, kam strkáte peníze. Ať neskončíte jako já… Takové poselství se teď snaží předat svým následovníkům Bryan Berard, bývalý obránce a jednička draftu NHL 1995. Už jako teenager se nechal přesvědčit podvodníkem, skrze něhož pak během kariéry investoval miliony dolarů. Neviděl z nich ani cent.



Podobně jako on skončila spousta dalších hráčů, ale i lidí, kteří prostě jen přišli k větším finančním obnosům a chtěli je uložit a rozmnožit. Americký bek Byran Berard poté, co v roce 2009 skončil kariéru ročním angažmá v KHL, se začal pídit, jak je to s jeho penězi. Nezjistil věru nic příjemného.

Od člověka jménem Phil Kenner, jemuž se upsal v sedmnácti letech, ještě než vůbec vkročil do profihokeje, se vysvětlení nedočkal. Spíš se jen víc z různých zdrojů dozvídal, že jeho investice, které měly jít do nejrůznějších nemovitostí, jako jsou hotely či golfové rezorty, se zkrátka rozkutálely. „Když jsem pečlivě procházel, jak nakládal se svěřenými penězi, zjistil jsem, že podstatná část podílu šla přímo jemu, a to nebyla ani polovina toho, co dělal.“

Berard se nebál přiznat chybu, uznat, že naletěl. Všechno už řeší s vyšetřovateli a chce jít příkladem ostatním, kteří nad podobným jednáním doteď jen mávli rukou, zastyděli se a… konec.

„Buďte opatrní, komu věříte,“ vzkazuje obránce, jehož v kariéře nezastavilo ani to, že po zásahu hokejkou od Mariana Hossy v roce 2000 přišel o zrak v jednom oku. „Tak, jak vy sami celý život makáte na svém úspěchu, pracují jiní lidé na tom, aby vám uškodili.“

Berard si během kariéry v Islanders, Torontu, Rangers, Chicagu, Bostonu či Columbusu vydělal přes 14 milionů dolarů, nějaký ten peníz ještě dostal i za sezonu v Čechově. Ale to neznamená, že nechá jen tak zhruba 3 miliony, o které ho ožebračil vykuk Kenner, ve finále napojený na jistého hochštaplera a usvědčeného drogového dealera Tommy Constantina.

„Chápu, že někomu se nechce podstupovat to martyrium plné dalších plateb a spousty poplatků, aby zjistili, kde jejich peníze skončily. Je to škoda, ale je to pochopitelné. Já do toho ale jdu,“ prohlásil 35letý Američan, který si zahrál i na olympijských hrách v Naganu.

Se svým příběhem se svěřil listu NY Daily News.

Seznam dalších poškozených obsahuje podle deníku jména jako Mike Peca, Mattias Norström, Jere Lehtinen, Glen Murray, slovenský útočník Jozef Stümpel či Sergej Gončar. „Spousta z těch kluků ani nepoznala, že jejich investice prostě zmizely. Ale mě nic nezastaví, abych se dobral všech informací a dokumentů a ukázal, že ti dva prostě nemohou jen tak přijít a ukrást moje peníze. Ty jsem si šetřil na to, až skončím s hokejem,“ vzkázal Berard.

Člověk, který se dokázal vrátit do NHL i bez jednoho oka a odehrát tam šest sezon, už potvrdil, že má nezdolnou vůli. Dva vykutálení investoři by se měli mít na pozoru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud