Martin Tomaides
6. července 2014 • 10:40

Nosek už střílí góly za Detroit. Je před ním jasná budoucnost, chválí ho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vydařená sezona v dresu Pardubic zafungovala pro útočníka Tomáše Noska trochu jako katapult. Nejdříve úspěšně nakoukl do reprezentace a pak přišla nabídka od slavných Detroit Red Wings. A teď, na začátku července, už v Americe mezi dalšími nováčky sází góly v rudém dresu.



Hned 44 nových tváří předvádí v současné době v Detroitu své schopnosti. Chlapci ze všech koutů světa chtějí ukázat, že jsou to právě oni, kdo by jednou s hrdostí mohli oblékat tradiční dres, který před nimi přes hlavu přetahovali hráči jako Steve Yzerman, Nicklas Lidström nebo Gordie Howe.

"Nesledujete jenom to, co ti kluci umí na ledě. Musíte se také zamyslet nad tím, že je to dost možná poprvé, co jsou v Americe, dál od svých domovů. V cizím prostředí, kde nerozumí řeči," řekl pro NHL.com Jeff Blashill, trenér farmářského týmu Grand Rapids, který se v současné době o mladíky stará.

Tomáš Nosek v dresu Detroitu.Foto Twitter.com / @DetroitLovesY0U

A to je i případ jedenadvacetiletého Noska. V zámoří byl v životě pouze jednou, v Kanadě během juniroského MS a v kempu je jedním ze sedmi Evropanů. Na angličtinu si zatím teprve zvyká. Jeho výhodou je, že ve stejné pozici je v Detroitu i bývalý reprezentační kolega Richard Nedomlel, navíc o hráčský vývoj se u Red Wings stará bývalý hokejista Jiří Fischer.

"Je skvělé, že tady Jiří je. Zná mě z působení u národního týmu a myslím, že napomohl tomu, že jsem teď tady. Hodně mi pomáhá," chválil si Nosek přítomnost Fischera, který v letech 2010-12 působil u českých juniorů jako asistent trenéra.

Herní pohodu a šikovnost jemu vlastní Nosek potvrdil v sobotu. V zápase mezi červenými a bílými sice jeho tým prohrál 2:3, Nosek ale vstřelil jednu z branek. Na to je zvyklý.

Nejproduktivnějšího hráče Pardubic z loňské extraligové sezony vyšvihl nahoru vydařený poslední ročník. V 52 utkáních pobral Nosek 44 bodů (19+25) a skončil devátý v kanadském bodování soutěže. V TOP 10 byl navíc také nejmladší. I proto Red Wings dali na Fischera a nabídli nedraftovanému hráči dvouletý kontrakt.

"Je to pokorný a pracovitý kluk, ani na trénincích nevynechá žádný detail. Hokej ho baví a hráči kolem něj se zlepšují. Má před sebou jasnou budoucnost," chválí novou týmovou akvizici Fischer.

V současné době se zatím bije mezi nováčky, pořádná zkouška ale přijde až v září, kdy se bude Nosek účastnit regulérního hráčského kempu. "Je výhoda, že herně je opravdu vyspělý a pozorný. Na ledě je šikovný a ví, co má dělat," chválí českou naději Blashill.

Přesto je velká pravděpodobnost, že na začátku sezony zamíří na farmu do Grand Rapids. Ale s tím Nosek problém nemá. "Když zůstanu v Detroitu, tak to bude skvělé, když ne, zamířím na farmu," říká Nosek s klidem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud