21. února 2017 • 08:55

NHL objevila český talent. Langhamer zazářil v závěru, soupeř nevěřil

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři plné sezony bojoval o svou zámořskou šanci, v té páté se dočkal. Dvaadvacetiletý český brankář Marek Langhamer má za sebou v barvách Arizony premiéru v NHL a stačilo mu patnáct minut, aby oslnil. V úplném závěru utkání pohlídal vedení Coyotes a pomohl k výhře 3:2. „Jsem rád za tuhle šanci a taky za to, že jsme to na konci udrželi," vykládal bývalý juniorský reprezentant.



Jeho zákrok betonem v posledních vteřinách okamžitě začal přehrávat server NHL. Vůbec to nevypadalo, že v bráně stojí zelenáč, který si připisuje své první minuty v nejlepší lize světa. Na ledě proti němu v tu chvíli byli například Corey Perry, Ryan Kesler či Ryan Getzlaf. Střílel Sami Vatanen a celá střídačka Ducks nemohla uvěřit tomu, co Langhamer chytil.

„Naskočil a odvedl skvělou práci. A ten zákrok? Parádní," chválil českého brankáře trenér Dave Tippett, kterého těšil jeho přístup a klid. Langhamer na nervozitu skutečně netrpí a kdžy bylo třeba, vběhl na led bez sebemenšího náznaku zbytečného respektu.

VIDEO: Langhamer v závěru podržel Arizonu

Langhamerova chvíle přišla ve 45. minutě, když Mike Smith po srážce se soupeřem musel do šaten. „Ukázal jsem na Marka, a tak nějak jsem myslel, že se aspoň protáhne. Ale on byl úplně v klidu, prostě řekl, že půjde na led a bude chytat," rozesmál kouč novináře na pozápasové tiskové konferenci.

Tippett moc dobře ví, že pro psychiku hokejisty je často lepší, když nemusí na svou šanci zdlouhavě čekat. Není třeba hodiny před zápasem přemýšlet, že právě teď přijde ta chvíle. Pro psychiku je to zátěž a ne každý se s ní dokáže popasovat.

„Samozřejmě bylo náročné takhle naskočit, ale kluci přede mnou hráli skvěle a jsem jim vděčný za to, že soupeře moc nepouštěli do útočného pásma," děkoval rodák z Moravské Třebové.

Když Anaheim útočil, byl nebezpečný. Ofenzivní sílu na to má a statistika osmi střel během závěrečné čtvrthodiny také o něčem svědčí. Hlavně už zmíněný poslední zákrok stál za to! Jak ho viděl gólman?

„Chytil jsem první střelu, ale Perry to udělal dobře a vrátil puk zpátky před bránu. Pak jsem se naštěstí zvládl přesunout a měl jsem i dost štěstí a střelu lapil," dodával s úsměvem.

Slušná premiéra, na kterou si Langhamer odnese krásnou vzpomínku. Vedení klubu minimálně předvedl, že ačkoliv letos spíš pendluje mezi ECHL a AHL, zaslouží šanci. „Tuhle sezonu na sobě hodně pracuju a viditelně se to vrací," myslí si.

Arizonu teď čekají dvě utkání na ledě soupeřů a jestli u toho bude i Langhamer se ještě neví. Dvojka Louis Domingue se pomalu dává dohromady a zítra půjde poprvé na led. Podle toho se uvidí, co s českým brankářem dál.

VIDEO: Sestřih utkání Arizona - Anaheim

MATCH OVERVIEW LEGACY
21. 2. • 03:00
Arizona Coyotes
Arizona Coyotes
3:2
ONLINE
21. února
03:00
Anaheim Ducks
Anaheim Ducks
Góly

Domácí: 02:02. Dvorak, 04:46. Chychrun, 14:50. Vrbata

Hosté: 32:26. Manson, 59:33. Getzlaf

Sestavy

Domácí: M. Smith (45. Langhamer) – Ekman-Larsson, Schenn, Goligoski, C. Murphy, Chychrun, Connauton – Domi, Hanzal, Vrbata – Perlini, Dvorak, Doan – Rieder, Martinook, White – J. McGinn, Burmistrov, Jooris.

Hosté: Gibson (Bernier) – Fowler, Vatanen, H. Lindholm, Manson, Montour, Bieksa – O. Kaše, Getzlaf, Silfverberg – N. Ritchie, Rakell, Perry – Cogliano, Kesler, L. Shaw – Cramarossa, N. Thompson, Boll.

Rozhodčí

Nicholson, Lee – Brisebois, Wheler

Stadion

Gila River Arena, Glendale

Návštěva

14554 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud