František Suchan
16. srpna 2014 • 21:20

Osmnáctka bere stříbro. Jsme motivace pro příští generace, ví Kaše

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už bylo nad jejich síly. Hokejisté do 18 let, kteří na ceněném memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi postupně složili USA, Finy, nasypali 11 gólů Rusům a přetlačili v semifinále Švédy, v duelu o zlato neměli nárok proti nadupaným Kanaďanům, padli 2:6. „Každý do toho ale dal úplně všechno, hráli jsme srdíčkem,“ těšilo kapitána Davida Kašeho.



Český mládežnický hokej má po loňském břeclavském bronzu a stříbru z jarního šampionátu další významnou medaili. Z Hlinkova memoriálu přistálo do vitríny stříbro poprvé po devíti letech.

Když ovšem v sobotu večer mladí hokejisté smutně stáli na modré čáře a sledovali slavící Kanaďany s polo-krajanem Adamem Musilem v sestavě, na úspěšné historické statistiky nemysleli. Byli zklamaní. Věděli, že na posledního soupeře neměli nárok, byť ze sebe vydali, co to šlo. Snažili se, šli nadoraz, ovšem zpoza oceánu dorazil výběr, který působil jako by jeho členové byli o rok dva starší.

„Kanaďani byli šikovní, tvrdí, důrazní v brankovišti, rychle bruslili, těžko se proti nim hrálo, byli výborní v obraně,“ vypočítával přednosti vítězů bek Jakub Zbořil, jeden z tahounů české party. „Připadalo mi, jako by doletěli teprve den před zápasem, působili naprosto čerstvě. Zato my už přece jen byli trochu unavení.“

Čtyři utkání v pěti předchozích pěti dnech skutečně jako by na domácích dorostencích zanechala mnohem víc stop. Už start duelu jasně ovládli zámořští svalovci. „Podle mě jsme byli až moc ustrašení. Přátelák před turnajem jsme s nimi nesehráli celkově špatně, dozadu tedy ano, ale dopředu nám to šlo. Tentokrát jsme ale měli z Kanaďanů velký respekt, to bylo asi hlavní,“ věděl kapitán David Kaše.

Celkově to ovšem z české strany na Hlinkově memoriálu byla paráda… „Máme totiž výborného trenéra, Kuba Petr nás dokáže podržet, dokáže nám vysvětlit věci v klidu. Vždycky si na to sedneme, navíc máme výbornou partu. Dokážeme se chytnout za ramena a dotáhnout to jako tým,“ líčil klíč k úspěšnému období Zbořil.

„Už na mistrovství světa jsme udělali velký úspěch a věřím, že další generace si z toho něco vezmou a budou chtít dokázat to, co my, snad je tohle hodně namotivuje,“ vzkázal svým následovníkům Kaše. „Je na nich, ať to tady příští rok vyhrají. My jsme alespoň rádi, že jsme ukázali světu, že patříme mezi top týmy.“

A to Češi v Břeclavi vskutku předvedli. I přes jednoznačný výsledek finále…

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud