Pavel Bárta
4. ledna 2012 • 17:22

Ocenění pro Mrázka. Bude navržen na nejlepšího brankáře šampionátu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CALGARY - Češi na juniorském šampionátu na medaili nedosáhli, přesto mohou přepsat historii. Ještě se totiž nestalo, aby některou z individuálních trofejí získal na mistrovství světa hráč týmu, který nepostoupil aspoň do semifinále. Vedení české výpravy však bude na direktoritátu turnaje navrhovat Petra Mrázka na cenu pro nejlepšího brankáře.



„Má velkou šanci to vyhrát. Předváděl skvělé výkony, týmu nesmírně pomohl a hodně pro něj znamenal. A pak tam byla i ta jeho show, která k němu patří a jíž si podmanil diváky. Myslím, že zvítězí střízlivý rozum a nezůstaneme sami, kdo ho podpoří,“ věří generální manažer mužstva Petr Komers.

„Držel nás každou minutu, co stál na ledě. Bez něj bychom nedošli ani sem,“ prohlásil útočník Tomáš Hertl po čtvrtfinále s Ruskem. Na tom se shodli i další hráči.

Mrázek zatím chytal všech pět utkání českého týmu. S průměrem 2,59 branky na zápas a úspěšností zásahů 92,7 procenta byl v třetí nejlepší na turnaji za 17letým Anderejem Vasiljevským a Finem Samim Aittokalliem.

Rus však vyhořel v poslední třetině semifinále s Kanadou. V hektickém závěru za pět minut inkasoval čtyři góly a byl střídán, finský gólman Aittakallio zase zavinil vyrovnávací gól v semifinále se Švédy. K objevům turnaje patřil rovněž Kanaďan Scott Wedgewood, také on však semifinále nezvládl.

Petr Mrázek zase kouzlil. Ve vyložené šanci si na něj nepřišel Kosov.Foto Reuters


Každý tým navrhuje nejlepší hráče na jednotlivé pozice, svoje kandidáty předává direktoriátu, který v poslední den turnaje nejlepší trojici vybere. V roce 2001 obsadili všechna tři místa Češi – brankář Tomáš Duba, obránce Rostislav Klesla a útočník Pavel Brendl. To se nikomu dalšímu nepodařilo.

Tým tehdy obhájil v Moskvě titul juniorských mistrů světa, ocenění si odnášely opory celků, které se seřadily na medailových pozicích. Před dvěma lety byl vyhlášen nejlepším gólmanem Benjamin Conz. Díky jemu vyřadili Švýcaři ve čtvrtfinále Rusy, nakonec skončili čtvrtí, ale famózního strážce ocenili i novináři, kteří ho vybrali do all-stars. V roce 1995 do nejlepší šestky proklouzl miláček publika Igor Karpenko ze sestupující Ukrajiny.

Brankář z týmu mimo nejlepší čtyřku však cenu direktoriátu ještě nezískal. Z českých brankářů si ji naposledy odnesl Marek Schwarz v roce 2005, tedy však tým vybojoval bronz. Teď má velkou šanci Petr Mrázek.

„Dohodli jsme se, že navrhneme jeho, uvidíme, jak to dopadne. Do bojů do medaile jsme nepostoupili, možná mu to nakonec unikne nebo to bude mít tím obtížnější. Ale podle nás byl nejlepší brankář turnaje,“ tvrdí Roman Višňák, který má v týmu na starosti právě brankáře.

Petr Mrázek inkasoval pětkrát, přesto byl nejlepším Čechem.
Petr Mrázek inkasoval pětkrát, přesto byl nejlepším Čechem.


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud