6. ledna 2015 • 00:24

Senzace! Dvacítka Slovenska porazila Švédy a má bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Slovenska zvítězili v duelu o 3. místo na mistrovství světa hráčů do 20 let nad Švédskem 4:2 a podruhé v historii získali medaili. Tým trenéra Ernesta Bokroše navázal na bronz z roku 1999 z Winnipegu. Slováci sice ztratili už v první třetině dvoubrankový náskok, ale ve 43. minutě rozhodl v přesilové hře Pavol Skalický a do prázdné branky potvrdil výhru 56 sekund před koncem Patrik Koyš. Tři asistence si připsal sparťan Martin Réway.

 


Slovensku se skvěle vydařil úvod utkání. Ve třetí minutě překonal z mezikruží Söderströma Šoltés. Za 39 vteřin zvýšil obránce Rosandič, který v rozhozené švédské obraně projel po Réwayově přihrávce na pravé straně až před Söderströma a po blafáku zakončil u levé tyče.

V 11. minutě favorit snížil, když po přihrávce Holmströma překonal Godlu osamocený Nylander. Ten mohl za dvě minuty i vyrovnat při Čerňákově vyloučení a při 85 vteřin trvající výhodě pěti proti třem nepřekonal slovenského gólmana ani Kempe. V 17. minutě už však Seveřané srovnali krok: Ehn z pravého kruhu přihrál na levý Löökemu, jenž ranou k pravé tyči překonal přesouvajícího se Godlu.

VIDEO: Sestřih utkání Švédsko - Slovensko

Po půlminutě druhého dějství ujel obraně Švédska po asistenci Skalického Réway, ale blafákem do bekhendu zakončil do Söderströmova pravého betonu. Další šance měli po vyjetí z rohu Cehlárik a při vyloučení de la Roseho Paulovič.

Sukel o chvíli později už dostal puk do švédské branky, ale předcházel tomu Rosandičův faul. Za Švédy zahrozili Blidh a Lindblom, větší možnost však mělo ještě před druhou pauzou Slovensko, Skalický Söderströma bekhendem nepřekonal.

Vzápětí Bergman srazil zákrokem na hlavu Koyše a dostal trest na pět minut a do konce utkání. Dlouhou přesilovku využil po Réwayově výzvě z mezikruží Skalický. Při snaze Švédů o vyrovnání dvakrát pálil nebezpečně Aho a neuspěl ani z dorážky Lindblom. Slováci se dočkali pojistky 56 sekund před koncem, kdy při power play po parádní Réwayově akci skóroval do prázdné branky Koyš.

Slováci, kteří byli mezi nejlepšími čtyřmi teprve potřetí v historii a naposledy v roce 2009, tak mohli slavit překvapivý úspěch, z něhož měli obrovskou radost. Švédové jsou poprvé od roku 2011, kdy prohráli v USA boj o bronz s domácím výběrem shodným výsledkem 2:4, bez medaile a nenavázali na zlato a dvě stříbra z posledních šampionátů.

Švédsko - Slovensko 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
11. Nylander (Aho, Holmström), 17. Lööke (Ehn) - 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Skalický, Réway), 43. Skalický (Réway, Čerňák), 60. Koyš (Réway). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Mills (Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 2:3, navíc Bergman (Švéd.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 13.625.

Švédsko: Söderström - Bergman, Hägg, Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund - Blidh, de la Rose, Karlsson - Nylander, Holmström, Lindblom - Olofsson, Wallmark, Kempe - Lööke, Ehn, Bristedt. Trenér: Rikard Grönborg.

Slovensko: Godla - Rosandič, Černák, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Pavúk, Jendrol - Skalický, Réway, Koyš - Cehlárik, Sukel, Paulovič - Petráš, Kabáč, Bondra - Šoltés, Rehák, Lantoši. Trenér: Ernest Bokroš.

MATCH OVERVIEW LEGACY
5. 1. • 22:00
Švédsko U20
Švédsko U20
2:4
ONLINE
5. ledna
22:00
Slovensko U20
Slovensko U20
Góly

Domácí: 10:22. Nylander, 16:12. Looke

Hosté: 02:43. Šoltés, 03:22. Rosandič, 42:52. Skalický, 59:03. Koyš

Sestavy

Domácí: Södeström (Ward) – Bergmen, Hagg (A), Aho, Lagesson, Norell, Forsling, Englund – de la Rose (C), Blidh, Karlsson – Nylander, Lindblöm, Holmström – Olofsson, Wallmark (A), Kempe – Looke, Ehn, Bristedt.

Hosté: Godla (Okoličány) – Rosandič (A), Čerňák, Holenda, Jaroš, Hochel, Bačik, Jendroľ, Pavúk – Koyš (A), Réway (C), Skalický – Sukeľ, Cehlárik, Paulovič – Petráš, Bondra, Kabáč – Rehák, Lantoši, Šoltés.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Olenin (RUS) – Mills (CAN), Ritter (USA)

Stadion

Air Canada Centre, Toronto

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud