12. května 2015 • 22:40

SOUHRN: Slovensko na MS končí, Lotyšsko porazilo Francii

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN MS V HOKEJI | Poslední naděje padla! Slovenští hokejisté si na mistrovství světa v Česku čtvrtfinále nezahrají. To bylo jasné už před jejich prohrou v prodloužení s USA. Norskao padlo 2:3 s Běloruskem, které tak uhájilo své postupové čtvrté místo. Suverénní vystoupení v pražské skupině A završili Kanaďané duelem s Rakouskem, které rozdrtili 10:1. Další zápasy sledujte v našich ONLINE reportážích.



Finsko dokázalo porazit Rusko, ve čtvrtfinále vyzve Čechy

Finští hokejisté zvítězili na mistrovství světa v posledním utkání základní skupiny B nad Ruskem 3:2 po samostatných nájezdech a ve čtvrtfinále turnaje narazí ve čtvrtek od 20:15 v Praze na český tým. V nájezdech rozhodl v páté sérii Joonas Donskoi, který v 58. minutě vyrovnal na 2:2.

Repríza loňského finále šampionátu přinesla zásluhou první útočné formace Finů nejdříve větší vzrušení u branky Ruska. Přečíslení dva na nikoho ale nezakončil přesně Hartikainen a poloodkrytou klec netrefil ani Ruutu. Skóre se měnilo až po akci na druhé straně, kdy v závěru úvodní třetiny Mozjakin prostřelil z první brankáře Rinneho.

Hokejisté obou týmů hráli tvrdě do těla, ale vzápětí po gólu švédští rozhodčí necitlivě posoudili střet Komarova ramenem na Medveděva jako nedovolený. Možná při jejich verdiktu sehrálo roli zranění ruského obránce a Fina vyloučili chybně na pět minut plus do konce zápasu. Obhájci titulu se však během dlouhé přesilovky a ostřelování finské svatyně neprosadili.

Naopak Seveřané vzápětí využili svou početní výhodu už po devíti sekundách zásluhou Barkova, který se nejrychleji dostal k odraženému kotouči a zblízka vyrovnal. Následně ruského obránce Jakovleva zastavila ve snaze zlomit nerozhodný stav tyč a strhující pasáž si obě mužstva schovala na posledních pět minut základní hrací doby. Na trefu Panarina odpověděl Donskoi a ještě mohl poté kterýkoliv tým rozhodnout.

V prodloužení měl na hokejce tutovku Jokinen, ale Bobrovskij ve spolupráci s Jakovlevem Rusy zachránil. Finsko se však přece jen radovalo z výhry. Dodatečný bod a druhé místo ve skupině mu zajistil perfektní kličkou Donskoi, který v rozstřelu uspěl jako jediný.

Finsko - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, J. Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, J. Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi - 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov). Rozhodčí: Bröjk, Nord (oba Švéd.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 0:3, navíc Komarov (Fin.) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Jaakola, Louhivaara, Jokipakka, Mäntylä - Hartikainen, Kontiola, Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Hytönen, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Medveděv, Čudinov, Mironov - Šipačov, Dadonov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Širokov, Plotnikov, Tichonov. Trenér: Oleg Znarok.

Slovensko na MS končí, s USA prohrálo v prodloužení

Hokejisté USA porazili v závěrečném utkání Slovensko 5:4 v prodloužení a stali se na mistrovství světa v Ostravě jistým vítězem skupiny B. Výhru trefil 28 sekund před koncem prodloužení Jack Eichel a Američany čeká ve čtvrtfinále ostravský duel proti Švýcarsku.

Slovensko bylo ve své derniéře na šampionátu díky velkému obratu a čtyřem gólům ve druhé části blízko vítězství, ale nakonec se s turnajem rozloučilo čtvrtou porážkou. Už před utkáním bylo jasné, že do play off nepostoupí.

Slovenské zklamání z vyřazení se promítlo hned do začátku zápasu. Američané nesoustředěného soupeře během 95 sekund zaskočil góly Smitha a Jonese a vyhnali brankáře Laca na střídačku. Lehkonohý zámořský výběr mohl Slovákům závěr turnaje silně znechutit, ale jasnou dominanci v prvním dějství už víc nevyužil. I proto, že Hudáčka jednou po střele Larkina zachránila tyč.

Když po 27 sekundách druhé části přidal třetí gól Lee, hrozil Slovákům debakl. Jejich fanoušci si však závěr šampionátu nedali zkazit a svůj tým vybičovali k velkému zvratu. Svěřenci loučícího se trenéra Vladimíra Vůjtka jakoby ztratili poslední zábrany, vrhli se dopředu a nastartovala je přesná Gáborikova teč v přesilovce. Jánošík šťastným obloučkem snížil na 2:3, Dravecký dorážkou obstaral vyrovnání. Jakmile po Graňákově parádní kolmici Bartovič ze sóla bekhendem otočil skóre, hala málem spadla. Ještě do přestávky však vyrovnal Coyle.

Slovenské loučení bylo se vším všudy a v závěru nabídlo i emoce v podobě rvaček Hudáčka s Krugem, či Pánika s Nelsonem. Vyhecovaný duel mohly rozhodnout z několika šancí obě strany, ale povedlo se to až v prodloužení krásnou trefou z otočky Eichelovi.

USA - Slovensko 5:4 v prodl. (2:0, 2:4, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Smith (Moore, Arcobello), 5. Jones (Eichel, Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 40. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel - 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 39. Bartovič (Graňák). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Reilly, Jones, Murphy, Moore, Redmond - Bonino, Coyle, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Moses, Larkin, Hendricks - od 21. navíc Morin. Trenér: Todd Richards.
Slovensko: Laco (5. J. Hudáček) - Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Jurčina, Sersen, Jánošík, Baranka - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Lušňák, Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Francie si poradila s Lotyšskem, vyhrála po nájezdech

Hokejisté Francie porazili ve svém závěrečném zápase na mistrovství světa v Praze Lotyšsko 3:2 po samostatných nájezdech a oba týmy se tak zachránily v elitní skupině. Dvoubodový zisk Francie a bod pro Lotyšsko poslal do nižší divize Rakousko. Francie v utkání prohrávala již 0:2, ve třetí třetině se jí ale podařilo vyrovnat a v nájezdech proměnili její hráči všechny tři pokusy.

Francouzi věděli, že k udržení se mezi elitou musí svůj poslední zápas na turnaji vyhrát. I proto byli v první třetině výrazně střelecky aktivnější, brankáře Masalskise však nepřekonali. Obránce Janil k tomu ale byl blízko, již ve druhé minutě trefil tyč.

Brankář Francie Huet si v úvodní dvacetiminutovce připsal jen jeden zákrok, přesto inkasoval jako první. Ve 12. minutě zajistil Lotyšsku vedení v přesilové hře Daugavinš. I druhý gól utkání padl v početní výhodě a opět se radovali Lotyši. Faul Fleuryho potrestal Galvinš.

Zdramatizovat duel mohli Teddy da Costa, Fleury nebo Bertrand, ani jeden z nich však Masalskise překonat nedokázal. Ke gólu Francii nepomohly ani tři přesilovky. Ve třetí třetině se však Francouzi snížení dočkali. Paradoxně ve chvíli, kdy se Lotyši začali více projevovat i v útočném pásmu. Na 1:2 snížil ve 49. minutě Stéphane da Costa.

Francie ožila a nakonec se jí podařilo i vyrovnat. Masalskise překonal podruhé v 56. Sacha Treille. Obrat mohl dokonat osm vteřin před koncem Desrosiers, svůj samostatný nájezd ale neproměnil. Masalskis tak mohl okamžitě začít slavit udržení Lotyšska v elitní skupině MS. Kdyby se totiž francouzský útočník prosadil, poražený tým by sestoupil. Bod Lotyšům stačil.

V prodloužení nejprve trefil tyč Sotnieks, poté na druhé straně Hecquefeuille a S. da Costa. O vítězi i sestupujícím tak rozhodly až samostatné nájezdy. V nich Masalskise postupně překonali Fleury, Desrosiers a S. da Costa, Hueta jen Darzinš. Kdyby přitom vyhrálo Lotyšsko, Francie by sestoupila.

Lotyšsko - Francie 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 26. Galviš (Darzinš, Daugavinš) - 49. S. da Costa (Fleury), 56. S. Treille (Hecquefeuille, Huet), rozhodující sam. nájezd Desrosiers. Rozhodčí: Mayer (USA), Rönn - Suominen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 15.167.

Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, S. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, T. da Costa, Rech - Guttig. Trenér: Dave Henderson.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Sotnieks, K. Redlihs, M. Jass, Širokovs, Cibulskis, Andersons - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Indrašis, Cipulis, Berzinš - Abols, Saulietis, Skvorcovs - K. Jass. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Norsko Slovákům nepomohlo, padlo s Bělorusy

Hokejisté Běloruska zkompletovali na mistrovství světa v Ostravě vítězstvím nad Norskem 3:2 čtyřlístek týmů, které ze základní skupiny B postoupily do čtvrtfinále. Černý Petr zůstal v rukou Slováků, kteří už bez ohledu na výsledek závěrečného utkání proti Spojeným státům z pátého místa nemohou nikoho předstihnout. Bělorusko o své výhře rozhodlo třemi góly z přesilovek a ve čtvrtečním čtvrtfinále změří v Praze síly s Kanadou.

Bělorusko mělo na obnovu sil po vyčerpávající bitvě s Finskem pouhých 17 hodin, ale spekulace o únavě rozehnalo rychlým vedoucím gólem. Zásluhou své nejproduktivnější řady rozebralo v první přesilové hře norský čtyřlístek křížnými pasy a Kaljužnyj svým pátým gólem překonal Haugena.

Fauly se dnes Norům šeredně vymstily. Soupeř jim v přesilovkách přidal v prostředním dějství další dva zásahy a oba znovu zařídila formace s bratry Kosticynovými a Kaljužným. Ve čtyřminutové početní výhodě švihem zavěsil Korobov a při další hře pět na čtyři skóroval i Andrej Kosticyn.

Postupový sen Slováků se tím definitivně rozplynul. Namáhavý duel s Finskem však v závěru Bělorusy přece jenom dohnal a z jasného průběhu bylo malé drama. Thoresen a Nörstebö snížili na rozdíl jediné branky, ale v posledních 14 minutách se už navzdory výraznému tlaku na více nevzmohli.

Norsko - Bělorusko 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 33. Thoresen (M. Olimb, Hölös), 46. Nörstebö (M. Olimb, Thoresen) - 8. Kaljužnyj (S. Kosticyn, A. Kosticyn), 30. Korobov (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 33. A. Kosticyn (Kaljužnyj, Stěpanov). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinneborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:3. Diváci: 8812 (vyprodáno).
Norsko: Haugen - Höllos, Tollefsen, Nörstebö, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K. Olimb, Bastiansen - Forsberg, Martinsen, Dahlström (41. Trettenes) - Röymark, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.
Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov - Jefimenko. Trenér: Dave Lewis.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Kanaďané opět nadělovali

Hokejisté Kanady dokázali podruhé v základní skupině A světového šampionátu v Praze nastřílet deset branek. Po Německu takto deklasovali i Rakousko, které v Praze rozdrtili 10:1 a zůstali jediným stoprocentně úspěšným celkem turnaje. Za sedm utkání nasbíral zámořský výběr plných 21 bodů při oslnivém celkovém skóre 49:14. O případném udržení Rakušanů rozhodne odpolední duel Lotyšska s Francií. Čtyři body za dva góly a dvě nahrávky si v dresu vítězů připsali útočníci Jason Spezza a Matt Duchene.

Zápas, v němž si Rakušané mohli zajistit setrvání mezi elitou, připomínal podle očekávání hru kočky s myší. A to i přesto, že v sestavě Kanady scházela největší hvězda současnosti Crosby. Starkbaum v rakouské brance sice dokázal zkraje sebrat radost Ducheneovi, na začátku sedmé minuty už ale načal výlov puků ze své sítě.

Po parádní kombinaci otevřel skóre snadno do prázdné branky Barrie, tři minuty poté si zlepšil náladu Duchene, jehož nedlouho poté následovali ještě Hall a Ekblad. Zatímco Kanaďané se bavili hokejem, nešťastní Rakušané nevěděli, kam dřív skočit. Přesto mohl alespoň snížit Komarek, jenže sám proti Smithovi neuspěl.

Kanada měla skvělý nástup i do druhé části, když se po necelých dvou minutách prosadil Spezza. Brankostroj se poté přece jen na chvíli zasekl, ačkoliv Starkbaum byl nadále v permanenci. Na druhé straně pozlobil strážce kanadské branky Iberer, puk po jeho nahození ovšem za čárou neskončil. Další možnosti nevyužili Michael Raffl a Herburger. Místo čestného úspěchu se na druhé straně radoval Eberle.

Ve 43. minutě se dočkali malého úspěchu i Rakušané zásluhou Heinricha a bylo jasné, že při hrozbě potupné "desítky" ji alespoň neinkasují jako Němci s nulou na svém kontě. Následovala ovšem velmi rychlá sprcha. Už o devět vteřin později odpověděl MacKinnon a za dalších 12 sekund se znovu prosadil Spezza, což bylo na Starkbauma příliš a přenechal své místo Swettemu.

Toho už po třech minutách prostřelil Schenn. Kanaďané sice poté nevyužili druhou početní výhodu, jež se jim za celý duel naskytla, ale na desetigólovou metu přesto nakonec dosáhli, když svou druhou dnešní trefu zaznamenal po Spezzovi i Duchene.

Kanada - Rakousko 10:1 (4:0, 2:0, 4:1)
Branky a nahrávky:
7. Barrie (O'Reilly, Giroux), 10. Duchene (Spezza, Muzzin), 12. Hall (Burns), 15. Ekblad (Eberle), 22. Spezza (Duchene, Wiercioch), 36. Eberle (Burns), 43. MacKinnon (Muzzin), 44. Spezza, 47. B. Schenn (Duchene), 55. Duchene (MacKinnon, Spezza) - 43. Heinrich (Rotter). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Gofman (Rus.) - Puolakka (Fin.), Šefčík (SR). Vyloučení: 0:2. Bez využití. Diváci: 16.031.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Hall, Couturier, Eberle - Seguin, Giroux, O'Reilly - Spezza, Duchene, MacKinnon - B. Schenn, Eakin, Toffoli - Ennis. Trenér: Todd McLellan.
Rakousko: Starkbaum (44. Swette) - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Iberer, Altmann, Mühlstein, Mitterdorfer - Herburger, M. Raffl, Lebler - Latusa, Komarek, T. Raffl - Rotter, Hundertpfund, Geier - Petrik, Fischer, Cijan - Ganahl. Trenér: Daniel Ratushny.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud