27. dubna 2017 • 04:40

Slovensko se před MS bojí! Všichni z NHL odmítli přijet, hrozí blamáž

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obavy jsou na místě. Slovenští fanoušci se před hokejovým šampionátem v Německu a Francii strachují o udržení elitní skupiny, protože Slovensko jede do Kolína nad Rýnem bez jediné posily z NHL! Trenér Zdeno Cíger si musel před turnajem vyslechnout sérii omluvenek a bude se tak spoléhat pouze na hokejisty z Evropy.



Trenér slovenské hokejové reprezentace Zdeno Cíger musí před blížícím se mistrovstvím světa v Německu a Francii (5. až 21. května) řešit nepříjemnou komplikaci. Všechny dostupné hvězdy z NHL totiž účast na šampionátu odmítly a Slovensko odcestuje do Německa bez jediné posily ze zámoří.

Důvody jsou různé, někdo je unavený, další nechtějí riskovat zranění kvůli podpisu nové smlouvy a někteří dostali červenou od klubu. Nejedná se navíc o kdejaká jména, protože ve hře byli například Jaroslav Halák, Zdeno Chára , Marián Hossa, Marián Gáborík či Richard Pánik.

„Je to jejich svobodné rozhodnutí. Já se musím přizpůsobit a využít hráče, které máme k dispozici,“ povzdechl si trenér Slováků. Tomu se navíc omluvil čerstvý slovenský mistr Tomáš Surový a zranění nepustí na turnaj zkušeného obránce Dominika Graňáka.

Omluvenky slovenských hokejistů z NHL
Jaroslav Halák (NY Islanders) - omluvil se
Peter Budaj (Tampa Bay) - konec smlouvy
Martin Marinčin (Toronto) - neprošel zdravotní prohlídkou
Zdeno Chára (Boston) - omluvil se
Tomáš Jurčo (Chicago) - neprošel zdravotní prohlídkou
Richard Pánik (Chicago) - konec smlouvy
Marko Daňo (Winnipeg) - konec smlouvy
Marián Gáborík (Los Angeles) - zranění
Marián Hossa (Chicago) - omluvil se
Tomáš Tatar (Detroit) - operace ramene
Marek Hrivík (Rangers) - zranění a povolání z farmy

Bývalý hokejista se zkušenostmi z NHL zároveň chápe obavy některých hráčů, kterým končí smlouva a bojí se zranění. To platí například o Richardu Pánikovi ze Chicaga. Fanoušci se tak právem strachují, aby jejich reprezentace nebojovala o holé přežití v elitní skupině.

Slovenská média i fanoušci spekulují o tom, že některé omluvenky z NHL mohou být i součástí bojkotu proti dění na svazu. „Ukáže se až časem, zda se jedná o součást bojkotu. Každý musí zvážit, jestli chce reprezentovat. My bychom byli samozřejmě velmi rádi a potřebujeme pomoct, ale musíme si poradit. Děláme, co můžeme, abychom složili nejlepší tým,“ řekl Cíger.

Alespoň s několika hráči z NHL by slovenské ambice mohly být vyšší, jenže realita je jiná. V kádru tak budou pouze hráči z Evropy. „Dostanou šanci jiní hráči, kteří získají víc mezinárodních zkušeností,“ dodal Cíger pro slovenskou HNtelevizi.

Ve hře je ještě příjezd obránce Andreje Sekery, který se s Edmontonem připravuje na druhé kolo play off proti Anaheimu. Fanoušci tak dali slovenskému trenérovi zajímavý návrh, aby povolal několik hráčů z osmnáctky, která se dobře prezentovala na uplynulém domácím šampionátu.

„Bylo by to velmi odvážné a já jsem v této situaci asi slabý na to, abych do toho šel,“ mluvil upřímně Cíger. „Kluci hráli fantasticky, ale jsme ve špatné situaci. Máme problém poskládat tým z hráčů, kteří dlouhodobě hrají na seniorské úrovni. To je jiný level,“ vysvětlil svůj postoj pro HNtelevizi.

I podle bývalého útočníka je skok mezi dospělým a mládežnickým hokejem obrovský. „Hodně hráčů si uvědomí, že je to mnohem rychlejší a silnější. Tito kluci mají perspektivu. Kdybychom jeli na nějaký menší turnaj, vzal bych určitě celou pětku, abychom si je vyzkoušeli,“ uzavřel Cíger, který se tak na mistrovství světa obejde bez mladíků i bez ostřílených borců z NHL, což Slovensko řadí do společnosti Slovinska a Norska.

Zdeno Cíger se na mistrovství světa bude spoléhat na hráče z Evropy
Zdeno Cíger se na mistrovství světa bude spoléhat na hráče z Evropy

Slovinec Anže Kopitar z Los Angeles se tentokrát omluvil po náročné sezoně, zatímco Norové vyhlíží případnou posilu v podobě útočníka Matse Zuccarella z NY Rangers.

Bez posil z NHL jsou také Italové a Bělorusové, ale ti v této sezoně neměli v elitní soutěži jediného zástupce. Běloruský útočník Michail Grabovskij sice patří Islanders, jenže celou sezonu vynechal kvůli zranění.

Co se posil týče, nejvíce jich zatím mají Švédové. Jeden ze soupeřů Slovenska v základní skupině si do Německa veze patnáct borců z NHL, zatímco Česko sedm. O jednoho krajana z NHL méně pak mají Finsko a Rusko. Na tři hráče ze zámoří se může spolehnout domácí Německo, Švýcaři a Francouzi na dva.

Počet posil z NHL (k 26. dubnu)
15 - Švédsko
7 - Česko
6 - Finsko a Rusko
3 - Německo
2 - Švýcarsko, Francie
1 - Lotyšsko, Dánsko
0 - Norsko, Slovinsko, Slovensko
V této sezoně nehrál v NHL žádný Ital ani Bělorus.

Švýcarsko navíc čeká na další možné kandidáty. Lépe než Slováci jsou na tom také Dánové a Lotyši, kteří se mohou spolehnout na Nikolaje Ehlerse z Winnipegu a Zemguse Girgensonse z Buffala.

Slovensko má ke všemu nevyzpytatelný los, protože začne proti Itálii a následně narazí na Lotyšsko, Dánsko a Německo. Pokud by v těchto zápasech poztrácelo potřebné body, muselo by je nahánět proti Rusku, USA a Švédsku, což rozhodně nebude jednoduchý úkol.

I přes absenci posil může Slovensko zavzpomínat na sedm let starý šampionát. Právě v Kolíně nad Rýnem se tehdy ze zlata radoval podceňovaný český tým, složený převážně z hráčů evropských mužstev.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud