20. prosince 2015 • 18:17

Skvělí Češi si poradili i s Ruskem a vyhráli Channel One Cup

Autor: iSport.cz, iSport.cz, ČTK, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Čeští hokejisté porazili na závěr Channel One Cupu v Moskvě domácí Rusko 4:2 a díky následné výhře Švédska nad Finy 2:1 po samostatných nájezdech turnaj vyhráli. O výhře nad sbornou rozhodli Češi ve druhé třetině. V 35. minutě vstřelil v přesilovce vítěznou branku Martin Zaťovič a pak zvýšil Richard Jarůšek.



Národní tým s šesti body na kontě vyhrál moskevský turnaj po dvou letech a celkově podeváté v historii. Právě prvenství v ruské metropoli v roce 2013 bylo také dosud posledním turnajovým triumfem v Euro Hockey Tour. Druzí skončili s pěti body Švédové, třetí příčku obsadilo s čtyřmi body Finsko, o další bod zpět zůstali poslední Rusové.

Českému týmu se podařilo nepustit sbornou, která v sobotu v první třetině při výhře nad Finskem 8:1 dala čtyři branky, v úvodu vůbec do tlaku. V šesté minutě navíc Vůjtkův tým získal díky aktivní hře vedení. Koukal uvolnil z rohu na levém kruhu Vincoura, který prostřelil gólmana Murygina pod vyrážečku a připsal si druhou trefu na turnaji.

Jan Kovář padá po souboji u mantinelu.Foto Pavel Mazáč (Sport)

"Chtěli jsme pokračovat v tom, jak jsme včera začali, a hrát podobným stylem hokeje. Abychom se tlačili před bránu a využívali své příležitosti. Dneska nám to vyšlo. Dobrou obrannou hrou a obětavostí hráčů v naší třetině, kdy zblokovali spoustu střel, jsme Rusy moc do šancí nepouštěli. Vyráželi jsme do protiútoků, jež nám dneska vyšly," řekl trenér Vůjtek.

Odpovědět se snažil Višněvskij, ale minul branku a přesnost chyběla Rusům i při dalším pokusu o nápor. Na druhé straně musel být ve střehu gólman Jaroslavle při pokusech Gulaše, Radila či Filippiho.

Do jediné šance sborné v úvodní části se dostal ve 12. minutě Šipačov. Mezi beky projel před Furcha, který úspěšně zasáhl. Sborná se ubránila při Andronovově trestu. Před první pauzou měl ještě možnost Radil, ale Murygin zasáhl. Širokovovu střelu zase ukryl v lapačce Furch.

Alexander Radulov v potyčce s Michalem Kempným, kterému přijel na pomoc Tomáš Kundrátek.Foto Pavel Mazáč (Sport)

"Když hráli Rusové s Finama (8:1), byl to neskutečný kalup. Šli jsme do toho s tím, že to bude těžký zápas, ale byl jsem překvapený, jak se nám podařilo je ubránit. Kluci hráli výborně a od té první třetiny se pak vyvíjel celý zápas," uvedl brankář Dominik Furch.

Druhou část začal český výběr opět aktivně a možnost měl Zohorna. Ve 23. minutě slavil zcela zaplněný Ledovyj dvorec vyrovnání sborné. A hned dvakrát. Gusevovu přihrávku sklepl ze vzduchu za Furcha Kartajev a sudí Fonselius s Rantalou platnost gólu následně potvrdili po poradě s videorozhodčím.

Sbornou trefa nastartovala a následný tlak zužitkoval v 26. minutě střelou z mezikruží do levého horního rohu bek Antipin. Za dvě minuty Češi odpověděli. Gulaš po krásné kličce uvolnil najíždějícího beka Kundrátka, který zblízka překonal Murygina a v desátém reprezentačním duelu oslavil premiérovou trefu.

Vítězná radost. Češi si poradili s Ruskem 4:2.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Rázem další pasáž hry patřila Čechům. Stav se nezměnil po střelách Valského a Urbana ani po Gulašově dorážce. Furch musel zasahovat proti Bělovovi. Ve 33. minutě pomohlo Rusům po střele beka Kempného břevno. Vzápětí trefil tyč i Gulaš při Radulovově trestu. Ten se ale přesto vrátil z trestné lavice dříve, protože po Kovářově přihrávce z levé strany překonal Murygina Zaťovič.

V 38. minutě udržel jednobrankový náskok Furch, který vykryl Zaripovův samostatný únik. "Asi to bylo docela důležité. Kdyby Rusové vyrovnali, tak se to mohlo vyvíjet i jinak. Ale my jsme celý zápas hráli suprově, takže si myslím, že i tak by to byl pořád hratelný zápas. Naštěstí jsme ale nadále vedli a dotáhli to do vítězného konce," uvedl Furch.

Skóre se změnilo před pauzou na druhé straně. Jarůšek na první pokus ruského gólmana neprostřelil, ale vyražený puk znovu získal a zamířil přesně. Zaznamenal v třetím duelu za národní tým první branku.

Čeští hokejisté slaví úvodní branku Tomáše Vincoura proti RuskuFoto sport,hokej,česko,rusko

Do závěrečného dějství vstoupili po Radulovově faulu z konce druhé části Češi v přesilovce, sborná se však ubránila. Furch následně pochytal pokusy Zajceva a Dadonova. V 50. minutě brankář Omsku zlikvidoval i další dvě velké šance Apalkova a Zaripova, pak Češi odolali při trestech Gulaše a Kováře a mohli slavit.

"Musím kluky pochválit, až tolik práce jsem tam neměl. Až snad na konci při power play Ruska, kdy domácí hodně stříleli, ale to kluci hrozně střel vyblokovali. Tým hrál opravdu výborně," pochválil spoluhráče Furch.

Spokojenost netajil ani kouč Vůjtek. "Hodnocení turnaje musí být pozitivní. Nebyli jsme horším týmem ani s Finskem, ale nedali jsme góly a nebyli jsme schopni mít větší tlak na bránu. Tyto zápasy v Moskvě byly nad možností toho týmu," prohlásil Vůjtek.

Rusko - ČR 2:4 (0:1, 2:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Kartajev (Gusev, Dadonov), 26. Antipin (Kovalčuk, A. Radulov) - 6. Vincour (Koukal), 28. Kundrátek (Gulaš), 35. Zaťovič (Jan Kovář), 40. Jarůšek. Rozhodčí: Fonselius, Rantala (oba Fin.) - Šeljanin, Sivov (oba Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 12.000.

Rusko: Murygin - Bělov, Jakovlev, Čudinov, Antipin, Zajcev, Denisov, Višněvskij, Kiselevič - A. Radulov, Šipačov, Kovalčuk - Zaripov, Prochorkin, Mozjakin - Kokarev, Kartajev, Apalkov - Dadonov, Andronov, Širokov - od 21. navíc Gusev. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin, Ilja Vorobjov a Harijs Vitolinš.
ČR: Furch - Kundrátek, Kempný, Rutta, Kolář II, Jeřábek, M. Doudera, Šimek, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Koukal, Vincour - Valský, Filippi, T. Zohorna - Jarůšek, Urban, Buchtele. Trenéři: Vladimír Vůjtek, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Finsko - Švédsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 46. Enlund (Kuusela, V. Lajunen) - 40. Wallmark (S. Kronwall, Engqvist), rozhodující sam. nájezd Petersson. Rozhodčí: Gofman, Olenin - Lazarev, Otmachov (všichni Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1.

Finsko: Säteri - Hietanen, Kivistö, Nutivaara, Jalvanti, V. Lajunen, Mäntylä, Melart, Niskala, Kousa - Kuusela, Sallinen, Enlund - I. Filppula, J. Lajunen, Pihlström - Nättinen, Lehkonen, Nättinen, Koivisto - Elo, Niemi, Saarinen. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko: Fasth - Hersley, S. Kronwall, Junland, Gustafsson, Nilsson, Rahimi - Petersson, Wallmark, Omark - Möller, Sjögren, Lindström - Johnson, Sundström, Tedenby - Thuresson, Zackrisson, Norman - Rosén, Engqvist. Trenér: Pär Marts.

Konečná tabulka Channel One Cupu:

1. ČR 3 2 0 0 1 7:6 6
2. Švédsko 3 1 1 0 1 7:5 5
3. Finsko 3 1 0 1 1 5:10 4
4. Rusko 3 1 0 0 2 11:9 3

Průběžná tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 6 3 1 0 2 19:15 11
2. Finsko 6 3 0 1 2 11:15 10
3. ČR 6 2 1 0 3 14:17 8
4. Rusko 6 2 0 1 3 21:18 7

Tomáš Voráček v obranné práci před Dominikem Furchem.
Tomáš Voráček v obranné práci před Dominikem Furchem.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud