Květoslav Šimek
4. srpna 2016 • 04:40

Vůjtek o konci v národním týmu: Jandače a spol. bych jen brzdil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokračovat u národního týmu v roli poradce Vladimír Vůjtek nechtěl, přestože spolupráce s kolegy Jandačem, Kalousem a Špačkem fungovala. S odstupem času Vůjtek na rovinu přiznává, že měl přece jenom jiný pohled na hokej než mladší kolegové. „Mají nové myšlenky v hlavě, nové metody. Myslím, že bych je brzdil,“ vysvětluje pro Sport Vůjtek, proč není i v realizačním týmu pro zářijový Světový pohár v Torontu.



Český tým vedl jedinou sezonu. Vladimír Vůjtek byl před rokem vybrán k národnímu týmu jako nástupce Vladimíra Růžičky , uzavřel roční smlouvu. Už na šampionát do Ruska ovšem odjížděl s tím, že hlavním trenérem pro Světový pohár bude jeho asistent Josef Jandač . Svaz o tom rozhodl překvapivě už v lednu.

Spolupráci si všichni zúčastnění během sezony i na mistrovství světa, kde český tým ztroskotal, pochvalovali. Vůjtek byl i tak dlouho dopředu rozhodnutý, že pokračovat nebude. „Nabídku dělat poradce u reprezentace jsem dostal jak od pana Krále (prezidenta svazu), tak i od kluků (Jandače s Kalousem ),“ vrací se ke svému rozhodování Vůjtek. „Nabízeli mi, že můžu s nimi dál spolupracovat jako poradce. Já ale uznal, že to není moc vhodné. Mají nové myšlenky v hlavě, nové metody. Myslím, že bych jej brzdil.“

Vůjtek dodatečně přiznává, že se jejich pohled na hokej a styl, jakým by se měla česká reprezentace prezentovat, lišil. „Hodně se toho za poslední dobu změnilo, hraje se víc agresivně, víc přímočaře,“ popisuje Vůjtek. „Přesně takový hokej má dnes účinnost a všechny špičkové týmy takový styl vyznávají. Je to hokej ve sprintu, nahoru dolů. My dřív vyznávali trošku víc vychytralý hokej. Víc zezadu. Neotvírali jsme tolik hru, jako se otvírá teď.“

Zkušený trenér, který si zejména v ruské KHL udělal obrovské jméno, se spíše vyžíval v zabezpečenějším stylu hokeje. Podobně jako u reprezentace Slovenska, kterou v roce 2012 přivedl k senzačnímu stříbru na mistrovství světa. S mladšími kolegy se během sezony snažili postupně tvář a styl národního týmu vyladit. „Já jsem proti přímočarému stylu samozřejmě nebyl, ale taky jsem dával dost důraz na obranu. Přece jenom zastánce trošku víc defenzivního hokeje.“

Žádné velké spory nebo třenice v realizačním týmu v tomto ohledu nebyly. „To ne, vždycky jsme se dohodli, všechno fungovalo,“ líčí Vůjtek.

Bývalý skvělý hráč Vítkovic zároveň nezastíral, že by pro něj bylo ctí se Světového poháru zúčastnit. Ovšem být u týmu jen „pro parádu“, to nechtěl. „Možná bych klukům ještě v něčem mohl poradit, ale přece jenom, už to jsou zkušení trenéři, žádní nováčci. Mají něco za sebou a mají taky svoji hlavu,“ dodává Vůjtek.

Titulní stran čtvrtečního vydání deníku SportFoto Sport

Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud