Tomáš Vrábel
1. prosince 2015 • 11:24

Růžička a Hadamczik se shodnou: Červenka má z fleku na NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

I soupeři o jeho výkonech mluví s obdivem a uznáním. V Česku je opět hráč, kterému je extraliga těsná, je jím Roman Červenka. Odcházet z ní však během této sezony nehodlá. Chomutovský útočník vládne produktivitě, bodoval osm zápasů v řadě (8+7) a dotáhl nováčka mezi elitní šestku. Může být znovu lídrem národního týmu. A doufat ve druhou šanci NHL?



Jeho jméno hokejová veřejnost opět skloňuje jen v superlativech. Roman Červenka góly dává i připravuje (28 bodů, 12+16), v čele extraligové produktivity má už pětibodový náskok. „To je hráč, který má hrát NHL nebo KHL. Do naší ligy nepatří,“ uznává reprezentační trenér Vladimír Vůjtek.

Zároveň naznačil, že ho nominuje na nadcházející turnaj, kterým je v polovině prosince ruský Channel One Cup. Na první akci národního týmu chyběl, protože do sezony naskočil se zpožděním, vyčkával na nabídku z NHL.

Bylo velkým překvapením, když Červenka v polovině září nakonec zakotvil v Chomutově, na druhou stranu nešel do neznámého prostředí. A angažmá mu musí vyhovovat. Má klíčovou roli v týmu, jehož koučem je Vladimír Růžička , který ho ve Slavii vytáhl do seniorského hokeje. „Nejsem překvapený z toho, jak se Romanovi daří. Už několik let říkám, že je to jeden z nejlepších hráčů v Evropě,“ popisuje trenér Pirátů.

Odkud Roman Červenka nahrává
Odkud Roman Červenka nahrává

Červenka dotáhl Chomutov do první šestky, i tak lze pirátskou jízdu popsat. To on totiž dokáže vyrovnané zápasy překlopit na stranu svého týmu. Bodoval osm duelů v řadě, stejně tak mužstvo. „Plní taktické pokyny, které po hráčích chceme. Vyžaduju je po všech, protože hrajeme týmově, ale zase v určitých ohledech má volnost. A já vím, že tu volnost týmu vrátí, což vidí i spoluhráči,“ těší Růžičku.

Paradoxem je, že Chomutov má s úspěšností 12 % druhé nejhorší přesilovky v extralize a Červenka v nich má klíčovou úlohu. „Je to divné, sám nevím, proč to tak je. Možná je to tím, že je v přesilovkové formaci s hráči, kteří dříve početní výhody tolik nehráli,“ hledá příčiny kouč.

TOP góly týdne hokejové extraligy: Roman Červenka
Video se připravuje ...

Devětadvacetiletý útočník má na severu Čech roční kontrakt bez jakékoli klauzule o možném odchodu do zahraničí. A ten podle svého agenta ani neplánuje. „Není to pro nás téma. Samozřejmě jsem nějaké telefonáty obdržel, ale Roman má smlouvu v Chomutově a nic neřešíme,“ říká Aleš Volek.

Červenkovým snem byla a možná i nadále je NHL. „Mohl by ji hrát z fleku,“ tvrdil brněnský trenér Alois Hadamczik po pátečním utkání, které jeho celek prohrál v Chomutově 2:4. A Červenka dal gól a na další dva nahrál… „Jak ho znám, tak NHL ještě zkusí,“ dodal Růžička.

Do zámoří chtěl současný tahoun Chomutova už v létě. Předčasně skončil v Petrohradu a kývl mu i na to, že jinde v KHL nepodepíše. Do kanadsko-americké ligy by šel i na zkušební kontrakt, ale zájem nebyl.

Roman Červenka dal první gól za Chomutov, skóroval proti Zlínu
Video se připravuje ...

Možné důvody popisuje Václav Slánský mladší, který z pozice skauta New Jersey Devils nejlepší soutěž velice dobře zná. „Po sezoně, jakou měl v Calgary, se nemohl divit. Na evropské scéně je to výborný hráč, ale v NHL je styl hry úplně jiný,“ říká. „Má přehled i hokejovost, ale jeho překážkami jsou bruslení a obranná činnost. Proto si myslím, že ani v Calgary nedostával tolik prostoru,“ dodává Slánský.

Červenka tak v NHL dosud strávil jen 39 zápasů. „Neukázal víc odolnosti. Evropani to tam mají daleko těžší než severoameričtí hráči a kluby je částečně i zkouší. Plekanec byl tři roky na farmě, kde zjišťovali, jak je mentálně silný. Stejně David Krejčí nebo Patrik Eliáš . Navíc na ledě často reaguje rozladěně, což i pro spoluhráče musí být nepříjemný pocit,“ dodává.

Zatím je však Červenka příjemným kořením extraligy, NHL ochutili jiní.

Kanadské bodování extraligy:
1. Červenka (Chomutov) - 28 (12+16)
2. Kubalík (Plzeň) - 23 (15+8)
3. Jelínek (Liberec) - 22 (10+12)
4. Hlinka (Sparta) - 22 (8+14)
5. Marosz (Karlovy Vary) - 21 (7+14)

Odkud Roman Červenka nahráváFoto Sport

Jak Roman Červenka bodovalFoto Sport

Odkud Roman Červenka střílí gólyFoto Sport

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud