Jonáš Bartoš
3. prosince 2010 • 04:00

Zemřel novinář, který kdysi vytočil Haška

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět opustil jeden z nejuznávanějších amerických hokejových novinářů. Muž, který celý život dýchal pro svůj milovaný klub Buffalo Sabres. A také muž, kterému Dominik Hašek utrhl tři knoflíčky na košili a způsobil jeden z největších skandálů sezony 1996/97. Jim Kelley po dlouhém boji podlehl  rakovině, bylo mu 61 let.



Jaro 1997. Buffalo Sabres s přehledem vyhrálo Severovýchodní divizi, do prvního kola play-off šlo na Ottawu Senators. V brance "šavlí" tehdy řádil neskutečný Hašek, fantom NHL. On měl lví podíl na tom, že se podceňovaný tým vyšvihl mezi nejlepší celky zámořské ligy.

V sérii s Ottawou si "Dominátor" ve třetím utkání poranil koleno, ve zbylých zápasech ho musela nahradit dvojka Steve Shields. "Hašek je simulant a zrádce," napsal Jim Kelley v Buffalo News.

Jim Kelley zemřel ve věku 61 let Jim Kelley zemřel ve věku 61 letFoto hockeylegends.net

Odvolával se na scénu, kdy viděl Haška (ač zraněného) bez známek kulhání odcházet z arény v doprovodu Františka Musila, tehdejšího obránce Ottawy.

Haška článek buffalského novináře hodně naštval. Po dalším utkání potkal Kelleyho na chodbě a vypěnil.

"Jsi ta nejhorší osoba na světě!" řval na novináře. Pak chytil Kelleyho pod krkem a při strkanici mu utrhl tři knoflíčky od košile.

Z celého incidentu se stal obrovský skandál. Hašek byl suspendován na tři zápasy, do bojů o Stanley Cup už nezasáhl. Navíc musel zaplatit pokutu 10 000 dolarů.

"Takové chování hráče vůči zástupcům médií nemůžeme tolerovat," vysvětlil trest komisař NHL Gary Bettman.

Buffalo sérii s Ottawou vyhrálo 4:3, bez potrestaného Haška ale v dalším kole nestačilo na Philadelphii. Jednou z hlavních příčin bylo i to, že mu chyběl nejlepší gólman ligy.

Hašek se Kelleymu hned po incidentu omluvil. "Vím, že takové chování si nemůžu dovolit," kál se legendární gólman. Později se z nich stali přátelé, po letech se "třem knoflíčkům" společně zasmáli.

Každopádně i tuhle scénu si můžete vybavit, když slyšíte jméno buffalského novináře...   

Kelley zemřel v úterý v noci v buffalské nemocnici. Slavný novinář psal přes třicet let o NHL, pracoval také pro televize ESPN.com nebo FoxSports.com. Jeho sloupky jste mohli najít i v renomovaném magazínu Sports Illustrated.

Za svou dlouholetou činnost se stal členem hokejové Síně slávy NHL i Buffala. Jen málo lidí mělo o NHL takový přehled jako on. Kelleyho uznávali v celé lize, platil za jednoho z nejlepších kanadskoamerických novinářů.

Dominik Hašek skvělým výkonem pomohl k výhře Spartaku Moskva na nájezdy
Dominik Hašek skvělým výkonem pomohl k výhře Spartaku Moskva na nájezdy

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud