22. srpna 2014 • 14:37

V takovém složení se sejdeme naposledy, těší se do Jihlavy Šlégr

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zřejmě poslední šance zahrát si v téměř kompletním složení čeká příští týden české hokejisty, kteří v roce 1998 senzačně ovládli olympijské hry v Naganu. Na exhibici do Jihlavy se těší i obránce Jiří Šlégr, který v takzvaném Zlatém utkání bude hájit barvy olympijského výběru proti týmu složenému ze světových šampionů z let 1999 až 2001.


"Potkáme se po dlouhé době. Už se domlouváme, že bychom do Jihlavy jeli o den dva dříve, abychom se viděli, sedli si a pokecali. Jinak nemáme možnost se potkat," těšil se Šlégr na setkání.

"V takové sestavě se sejdeme asi naposledy. Nemá cenu si nic namlouvat, nejsme už nejmladší. Diváci o zápas mají velký zájem, za což jsme rádi. Musíme to odehrát tak, aby se na to dalo koukat," řekl třiačtyřicetiletý hráč na tiskové konferenci v Praze.

V zápase se na ledě a dokonce v brance představí Dominik Hašek, jenž přitom po skončení kariéry prohlásil, že už nikdy chytat nebude. Nechal se ale přesvědčit a na jednu třetinu nastoupí. "S Dominikem jsem v kontaktu. Bavili jsme se o tom a mile mě překvapil. Taky jsem to nečekal. Mám z toho obrovskou radost, i pro lidi je to fantastické," podotkl Šlégr.

Exhibiční duel bude zároveň vzpomínkou na skvělého útočníka a trenéra Ivana Hlinku, který před deseti lety tragicky zemřel. "To je na tom nejsmutnější, že si budeme vybavovat Ivana. Když jsme se sešli po patnácti letech (od vítězství v Naganu), tak jsme na Ivana vzpomínali hodně. Teď, když budeme mít brusle na nohách, tak to bude o to více," přiznal obránce, jenž stejně jako Hlinka pochází z Litvínova.

Utkání bude specifické v tom, že do něj zasáhnou hokejisté, kteří ještě aktivně hrají, i ti, kteří už kariéru ukončili. "Navzájem si pomůžeme. Ti, kteří ještě hrají, pomohou druhým. Budou to muset odbruslit. Tak to je. Budeme muset nohama mrskat," pousmál se Šlégr, který sám patří mezi aktivní hráče.

Stoprocentně jisté, že bude hrát, ale ještě není. Záležet bude na zdravotním stavu, v minulosti měl totiž velké problémy se zády. "Já se připravuju stejně jako v loňské sezoně. A čekám, jestli to půjde. Ve čtvrtek jsem hrál první přípravný zápas ve Varech a myslím si, že se na to dalo koukat. Nemyslím si, že bych byl extrémně pomalý. Připravený jsem a uvidíme, jestli mi to zdraví dovolí," uvedl.

Pokud se nic nestane a Šlégr opravdu do extraligy vstoupí, nebude hrát všechny zápasy. "V minulé sezoně jsme poznali, že když se sešly čtyři zápasy za týden, což se občas stalo, tak to tělo nedávalo. Musel jsem ubrat. Proto jsme se s trenéry domluvili, že by bylo dobré, kdybych hrál jen dva zápasy za týden," řekl Šlégr, který stále pravidelně jezdí za fyzioterapeutem do Mělníka. "Musím se tomu věnovat preventivně, i když mě záda nebolí," uvedl.

Šlégr se stejně jako další hráči bude muset vyrovnat s novými pravidly. Takzvaný hybridní icing ani zmenšení středního pásma mu ale problémy nedělají. "Před zápasem s Karlovými Vary, které mají mladé a rychlé mužstvo, jsem se toho trošku obával, ale vyhovovalo mi to. Je to zajímavé, velké zpestření. Myslím si, že bude padat daleko více gólů," předpokládal Šlégr.

Zároveň ale apeloval na větší respekt k rozhodčím. "Všichni bychom si měli uvědomit, že to vůbec nebudou mít jednoduché. Určitě se bude stávat, že to bude zapískané nefér, ale pokud chceme hokej někam posouvat, tak i my hráči musíme rozhodčím pomoct a nechat je dělat svoji práci," podotkl Šlégr.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud