22. září 2014 • 11:16

Polské volejbalisty dovedl k titulu trenérský nováček Antiga

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mimořádným způsobem se povedlo bývalému francouzskému volejbalistovi Stéphanu Antigovi odstartovat trenérskou kariéru. V květnu ukončil v 38 letech vlastní hráčskou dráhu a zahájil angažmá u polské reprezentace, kterou v neděli dovedl k triumfu na mistrovství světa po dlouhých 40 letech.


"Nejtěžší na mých trenérských začátcích bylo představit si, že můžeme uspět," řekl Antiga, který je přitom ověnčen úspěchy z dlouholetého působení v reprezentaci i v předních klubech.

S Francií vybojoval stříbrné medaile na dvou evropských šampionátech i ve Světové lize. Na mistrovství světa 2002 získal bronz, zlata se dočkal až jako trenér Polska.

Na převzetí týmu se dohodl loni v říjnu ještě jako hráč Belchatówa, v jehož dresu dokončil sezonu (ziskem polského titulu) a trenérské práci se začal věnovat od jara. V neděli večer před bouřící halou v Katovicích slavil světový titul.

"Překvapilo mě, jak rychle to přišlo. Jsem na začátku kariéry. Teď to bude těžké, když jsem odstartoval takovýmhle úspěchem," konstatoval Antiga, v jehož sbírce je i triumf v Lize mistrů z roku 2001 s Paříží, který s ním vybojovali Marek Pakosta a Jiří Novák.

V souboji o zlato Antigovi svěřenci zdolali vítěze předchozích tří šampionátů Brazilce 3:1. "Chtěli jsme odehrát finále stejně jako každý jiný zápas. Divil jsem se, jak se kluci dokázali vypořádat s tlakem, zvlášť když hráli doma. Odehráli jsme horší i lepší zápasy, ale nebylo to kvůli tlaku. Překvapilo mě, jak byl tým nažhavený. Vůbec jsme hráče nemuseli povzbuzovat. Přitom jsem se obával, že jako mladý kouč bych s nimi mohl mít problémy."

Antiga, který nahradil na polské lavičce Itala Andreu Anastasiho, má smlouvu na tři roky. V budoucnu už nemůže počítat s oporou týmu a svým nedávným spoluhráčem z Belchatówa Mariuszem Wlazlym, jenž byl vyhlášen nejužitečnějším šampionátu. Jednatřicetiletý hráč, který byl s 233 body nejlépe skórujícím volejbalistou turnaj, po finále oznámil konec reprezentační kariéry. Během ní Wlazly získal s Polskem i stříbro na MS v Japonsku před osmi lety.

K loučení si nemohl vybrat lepší kulisu. V katovické hale volejbalovým hrdinům aplaudovalo 12.528 fanoušků, i když oficiálně má Spodek Arena kapacitu 11 tisíc míst. Přes tři týdny trvající šampionát navštívilo 563.263 diváků, čímž byl výrazně překonán dosavadní rekord MS - 339.324 fanoušků z roku 2006, kdy se hrálo v Itálii.

Přispěl k tomu i zahajovací zápas Polska se Srbskem na fotbalovém stadionu ve Varšavě, který sledovalo rekordních 62 tisíc diváků.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud