27. listopadu 2014 • 15:09

Po dalším dopingu prý Vinokurov přerušil činnost rezervy Astany

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Alexandr Vinokurov údajně přerušil činnost třetidivizní cyklistické stáje Astana Continental poté, co se objevil další pozitivní dopingový test jejího jezdce. Dvacetiletý Kazach Artur Fedossejev měl během srpnového závodu Tour de l'Ain pozitivní test na anabolické steroidy a mezinárodní unie UCI ho ve středu suspendovala.


Rovněž v srpnu neprošli kontrolami na krevní doping EPO předloňský vítěz klasiky Lutych-Bastogne-Lutych Maxim Iglinskij a jeho bratr Valentin, oba členové elitního týmu Astany. Mladí jezdci Ilja Daviděnok a Viktor Okišev z Astany Continental měli stejně jako Fedossejev pozitivní test na steroidy.

"Mladí závodníci jsou blázni, pokud stále nechápou, že doping do cyklistiky nepatří," citoval Vinokurova list Gazzetta dello Sport. "Chci, aby tohle byl signál, exploze pro uši naší federace. Jak jsme už často požadovali, kazašská federace musí provádět více kontrol a být přísnější. Mají naši plnou podporu," uvedl olympijský vítěz z Londýna, jenž si během kariéry odpykal dvouletý trest za dopingový nález na Tour de France v roce 2007.

Stáji Astana, které šéfuje, hrozí, že přijde o licenci pro seriál WorldTour na příští rok. Vinokurov si je však jistý, že se tak nestane. "S licencí nebude problém. Podali jsme UCI všechna vysvětlení. Lidé nechápou, že ten tým (kontinentální) nemá s tím naším (Astanou) nic společného. Mají shodné jen dresy a jméno," uvedl Vinokurov, za jehož tým závodí i letošní vítěz Tour de France Ital Vincenzo Nibali. Ve skutečnosti ale například manažer Astany Continental je zároveň sportovním ředitelem v Astaně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud