18. prosince 2014 • 09:20

Produktivní Jan Kovář na body nehledí, chce opět týmový úspěch

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník Jan Kovář z Magnitogorsku i ve své druhé sezoně v Kontinentální lize útočí na předních pozice statistik, ale zajímá jej hlavně týmový úspěch. S Metallurgem by čtyřiadvacetiletý centr rád obhájil vítězství v Gagarinově poháru a osobně se dostal potřetí za sebou na mistrovství světa. Domácí šampionát v Praze je velké lákadlo, i když podle Kováře je to stejné s každým reprezentačním vrcholem sezony.


"Každý hráč by tam chtěl být. Kdo říká, že ne, tak asi trošku kecá. Všichni by chtěli hrát na mistrovství světa. Že je to v Praze, tak je to spíš pro fanoušky o to víc speciální. Víc se o tom mluví," řekl novinářům Kovář, který se po listopadové absenci zástupců KHL vrátil do národního týmu poprvé od květnového mistrovství světa v Minsku.

Proti Švédsku si dnes hokejisté otestují atmosféru ve zcela zaplněné O2 areně, která je požene i v květnu za úspěchem na MS. Kovář už podobnou zažil v dubnu ve finále Gagarinova poháru proti Lvu Praha, ale nebyl v barvách týmu, jemuž fanoušci fandili.

"Je skvělé, že se to na takový zápas vyprodá. Pro nás hráče je úžasné, že o to lidi mají zájem. I před blížícím se mistrovstvím světa je vidět, že hokej je tady oblíbený a může to být skvělé mistrovství světa," podotkl Kovář.

V Magnitogorsku září jako v minulé sezoně vedle ruských hvězd Sergeje Mozjakina a Danise Zaripova. Se 46 body z 38 zápasů je třetí v produktivitě KHL a s 30 asistencemi mu patří druhé místo mezi nahrávači. S průměrným časem na ledě 21:38 minuty je pátým nejvytíženějším útočníkem soutěže, ale v reprezentaci si musí zvykat na menší vytížení.

"Je jasné, že to je něco jiného. Je to samozřejmě rozdíl, situace je jasně daná, že tady to tak není a všichni se tomu musí podřídit. Já chci předvádět to nejlepší, co ve mně je, abych si po turnaji mohl říct, že jsem do toho dal všechno," má vytyčené cíle Kovář.

Je mu jasné, že Channel One Cup může být pro něj jediným turnajem do mistrovství světa. "Je úplně nový systém, je to první turnaj pro nás hráče z KHL a možná i poslední. Potom zase v KHL přestávka není," uvedl Kovář.

Metallurg se drží na třetím místě Východní konference a Kovář věří, že na konci sezony bude opět útočit na Gagarinův pohár. "Není cítit žádný tlak, ale my samozřejmě chceme dokázat, že můžeme vyhrát znova," prohlásil odchovanec Písku. "Sezona je zatím taková nahoru dolů. Prožili jsme si určitou krizi, ale myslím, že nám to může jen pomoct. Snažíme se z toho vyhrabat a můžeme být akorát silnější."

Z vlastní formy má dobrý pocit. "Vždycky může být líp i hůř, nebudu si stěžovat, zatím jsem spokojený," uvedl Kovář. Na útok na lídra statistik KHL Alexandra Radulova nemyslí. "Koukám jen po tom, abychom vyhráli zápasy. Jsme v Magnitogorsku první lajna a jsme od toho, abychom dělali v zápasech ten rozdíl a vyhrávalo se. Když my bodujeme, tak je to jen dobře, protože pomáháme týmu," dodal Kovář.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud