18. prosince 2014 • 22:21

Smoleňák: Takhle se hrát nedá, je třeba vydržet stejně celý zápas

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Stačila minuta a čtvrt, aby se rozplynula euforie, která se rozhostila v O2 areně při vedení českých hokejistů nad Švédy 3:0 v jejich úvodním utkání turnaje Channel One Cup. Dobře rozehraný zápas byl rázem nerozhodný 3:3 a Švédové získali rychle pevnou půdu pod nohama, z níž se pak odrazili k výhře 6:4.


"Všichni jsme to viděli, že když budeme hrát jen nějakých 15, 20 minut a pak si myslet, že to dohrajeme tak nějak ledabyle, že takhle se zkrátka hrát nedá," prohlásil v rozhovoru s novináři kapitán Radek Smoleňák. "Je to škoda, protože jsme to měli výborně rozehrané, ale pak jsme přestali hrát, začali jsme něco vymýšlet a nehráli to jednoduše. Po našich chybách oni dali vždycky gól," připustil Smoleňák.

Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky krátce po polovině utkání ztratili tříbrankové vedení během 74 sekund. "Určitě to nepomůže, když dostanete tři góly během necelých dvou minut, ale pořád to bylo 3:3 a půl zápasu do konce. Mohli jsme v klidu dál hrát," připomněl Smoleňák.

"Góly se dostávají, ale jde o to, jak jsme dobrý tým a jak na to zareagujeme. 'Něma' dal pak góla, ale pak jsme zase přestali hrát. Jestli na tohle nedokážeme zareagovat, když dostaneme gól, abychom to hráli jednoduše, tak tyto věci nás budou stát zápasy," tvrdil Smoleňák.

Osmadvacetiletého forvarda finského klubu TPS Turku porážka štvala o to víc, že se utkání hrálo před více než 16 tisíci diváků. "Byli jsme rádi, že přišlo tolik lidí, věří nám a podporují nás. Hrálo se výborně před plnou halou. O to více mrzí, že jsme nedokázali vyhrát. Je to naše chyba," řekl.

Že by u některých méně zkušených hráčů sehrála roli nervozita, zcela odmítal. "To by byla výmluva, kdybychom řekli, že tu je 20 tisíc a nemůžeme hrát. To bychom pak mohli hrát někde ve sklepě s klukama. Je to jen v nás a nikoliv v lidech, že přišli a fandili nám," uvedl Smoleňák.

Přes hodně studenou sprchu v podobě vyrovnání se jeho tým ocitl znovu nahoře zásluhou přesilovkového zásahu Ondřeje Němce. Zkušený bek jím ztrestal faul hostujícího Daniela Rahimiho na Jakuba Klepiše, po němž švédský zadák putoval do kabin s trestem na pět minut a do konce utkání.

"Ten jeden gól tam ale musíte dát minimálně. Kdybychom tam dali ještě jeden, asi by nebylo po nich, ale my jsme hlavně dali gól a zase přestali hrát. Moc střel jsme tam neměli, přitom za pětiminutovou přesilovku je třeba vyslat jich 15. Moc jsme se s tím mazlili, přitom jejich gólman dnes nebyl úplně nejlepší," řekl Smoleňák.

Sám byl tím, kdo se snažil nejvíce pomstít nešetrně faulovaného Jakuba Klepiše. "Trefil tam Kubu, který je jedním z našich nejlepších hráčů, to se prostě nedělá. Byl jsem u toho první, něco jsme si k tomu řekli, to je taková klasika, je to hokej," konstatoval Smoleňák.

Na kontě mužstva zůstává i po čtvrtém vystoupení jediný bod, po prvním turnaji však i přes porážky zaznívaly pochvalné ohlasy. "Abych byl upřímný - nejsme tu od toho, aby nás lidé chválili a my se jim zalíbili, za to si nekoupíme. Je to krásný, ale co z toho? Jsme tu od toho, abychom byli vítězný tým a vyhrávali. A když vyhrajeme a budeme přitom hrát ošklivý hokej, budeme jedině rádi," uvedl Smoleňák.

Zda bude mít proslov z pozice kapitána, neprozradil. "Určitě si k tomu něco řekneme a své si řekne i trenér, ale to je u nás v týmu a necháme si to pro sebe. Každý si k tomu něco řekl, ale zůstane to v kabině," ujistil Smoleňák.

Přiznal však, že je třeba ledacos změnit. "Když vedete 3:0 a prohrajete 4:6, asi je potřeba toho změnit hodně. Příští zápas musíme hrát hlavně celých 60 minut a ne lehkovážně," uzavřel Smoleňák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud