19. prosince 2014 • 17:49

Olympionici Krajíček a Jakub Kovář mají na Soči i hezké vzpomínky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Jakub Kovář a obránce Lukáš Krajíček se po zranění Romana Červenky jako jediní dva hráči z týmu české hokejové reprezentace na Channel One Cupu vrátili do Soči, kde v únoru bojovali na olympijských hrách. Přestože tým tehdejšího trenéra Aloise Hadamczika skončil ve čtvrtfinále a nedosáhl na vysněnou medaili, vybaví se jim na premiérové vystoupení pod pěti kruhy i příjemné vzpomínky.


"Každopádně bylo to tam krásný. Já budu mít na tohle vzpomínky do smrti, že jsem se na olympiádu dostal," řekl novinářům Krajíček. Až bude mít po dnešním přesunu z Prahy do Soči čas, bude zvědavý i na změny v olympijském areálu.

"Jsem docela zvědavý, jak to předělali. Jela se tam pak i formule 1. Taky na to, co udělali s těmi domy, kde jsme bydleli," doplnil zadák Dinama Minsk, který s klubem v KHL zavítá na led nováčka HK Soči až v lednu, takže se nyní s reprezentací vrátil do dějiště olympiády poprvé.

Jakub Kovář byl už v Soči s Jekatěrinburgem v polovině září v šestém utkání sezony a místní moderní hala jako by pro něj byla zatím prokletá. Na olympiádě při porážce se Švédskem 2:4 jej střídal v 21. minutě za stavu 0:3 Alexander Salák a další šanci už nedostal. S Avtomobilistem také neprožil vydařený zápas.

"To byl jediný, který jsem začínal na střídačce, protože jsme předtím prohráli, trenér mě chtěl nechat odpočinout. Ale já jsem po dvou střelách a dvou minutách mazal zase zpátky do brány. Nakonec jsme jich dostali šest, trošku nás přejeli, byl to takový fičák. Doufám, že tenhle zápas bude lepší," věří Kovář, že v sobotu s Finskem se do třetice dočká úspěchu.

Loni zahájil Channel One Cup čistým kontem proti Finsku, ale bylo to v utkání hraném v Praze. Oba duely v Soči pak odchytal Salák, ale Kovář se svou bilancí v jediných dvou vystoupeních v Ice Domu nezabývá. "Já to tak nevnímám, kdyby ten turnaj byl v Petrohradu nebo v Moskvě, tak je to pořád úplně stejný," doplnil.

Na dějišti turnaje na pobřeží Černého moře vidí jiná pozitiva. "Je příjemné, že tu nejsou žádné mrazy, ale je tu v tuhle dobu docela teplo. I to okolí působí tak nějak příjemně a ani nemáte pocit, že jste v Rusku. To je na tom asi to nejlepší," uzavřel Kovář.

Olympijský areál viděl už v září. "Bylo to tam pořád stejné. Jen jsme tam hráli asi týden před závodem formule 1, takže to tam bylo trošku hlídaný. Už trénovali a my jsme se prošli kolem dráhy. Ta tam předtím v únoru nebyla, byla jen tak naznačená a pit stop byl rozdělaný," vyprávěl Kovář.

V KHL působí Kovář druhou sezonu, ale v současné době nemá kvůli ekonomické situaci v Rusku nejlepší náladu. "Vnímáme to nejvíc v peněžence. Přišli jsme o půl výplaty. Vypadá to, že můžeme přijít i o tři čtvrtě a dost možná můžeme přijít úplně o všechno, protože je dost reálný, že ten rubl bude za chvíli znamenat úplný kulový," uvedl.

Pád kurzu rublu, který trápí Rusko, je tématem, které hokejisty zaměstnává v myšlenkách na nejbližší klubovou budoucnost nejvíce. "Za něco nás přemluvili, abychom tam šli, a teď je z toho každý den něco jiného, bohužel čím dál míň. Příjemné to samozřejmě není, člověk by se cítil na ledě, i do toho tréninku by šel trošku s jinou chutí, kdyby se nemusel stresovat. Dost možná člověk ztratí rok kariéry v nejlepší evropské lize a nedostane za to ani vindru," dodal Kovář.

Takové potíže Krajíčka v Minsku netrápí, i když jej samozřejmě situace v Rusku netěší. "V Bělorusku to pocítit vůbec není. My jsme placení v dolarech a nemusíme řešit propad rublu. Každopádně nikdo není z té situace nadšený. Jediný, co se může doufat, že se to spraví. Ale bůhví, co bude. Tam člověk nic neví, to je Rusko," dodal Krajíček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud