20. prosince 2014 • 10:18

Bojovník Zaťovič si v Togliatti stále ještě zvyká na styl hokeje

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočník Martin Zaťovič si při svém prvním zahraničním angažmá v kariéře v Ladě Togliatti ještě stále zvyká na ruský styl hokeje. Devětadvacetiletý bojovník, který se na konci minulé sezony jako nováček české reprezentace dostal z přípravy na mistrovství světa v Minsku, má ale z působení v Kontinentální lize hlavně pozitivní dojmy.


"V Togliatti je nová nádherná aréna, zázemí máme taky super. Všechno funguje na dobré úrovni, akorát ty výsledky... Uděláme šňůru pěti vítězných zápasů a pak zase čtyři prohrajeme. Je to takové nevyrovnané, chtělo by to zápasy trošku víc zvládat a bylo by to dobré. Ale jsme nový tým," řekl novinářům Zaťovič, který posílil staronový klub KHL.

V roce 2010 kvůli finančním problémům a nevyhovujícímu stadionu Lada tuto soutěž opustila a vrátila se z Vyšší ligy až nyní. Vedení klubu by chtělo hned do play off, na které aktuálně ztrácí Togliatti osm bodů. "Uvidíme, jestli se to povede. Tlak tam na play off je, na moji osobu ani žádný necítím," navázal bývalý kapitán Karlových Varů.

V 38 zápasech si připsal 13 bodů za sedm branek a šest asistencí. V Rusku se musel přeorientovat na jiný hokej. "Je to obrovská změna, úplně jiný hokej, než jsem hrál šest let v extralize. Návyky jsou tam úplně jinačí a bylo těžké si na to zvyknout, protože hřiště je tam obrovské," uvedl.

"Kdyby tam člověk jen nahazoval puky a jezdil se tam srážet, tak neuspěje vůbec. Hraje se tam spíš technicky po rohách a snaží se to nějak přečíslit," podotkl Zaťovič. V dresu reprezentace na Channel One Cupu ale opět předvádí svou hru, na kterou byl zvyklý a díky níž také upoutal na mistrovství světa.

V létě před přesunem do Togliatti se snažil zjišťovat informace o novém působišti. "Nevěděl jsem v podstatě vůbec nic. Jen to, že už tam někteří kluci hráli, tak jsme sondovali, ale to město se od té doby trošku změnilo. Nějací tam byli už před osmi roky," prohlásil Zaťovič a připomněl dřívější působení gólmanů Jiřího Trvaje, Adama Svobody, útočníků Radka Bělohlava, Tomáše Demela či obránce Jana Hranáče.

"Všechno pro mě bylo nové, ale zvládl jsem to v pohodě. Všechno je tam dostupné, takže žádný problém. Nic mě nepřekvapilo. Já už v Rusku párkrát byl, takže jsem věděl, do čeho jdu," doplnil. Navíc má v týmu krajana Jiřího Hunkese a Slováky Karola Slobodu a Petera Podhradského. "Bylo to pro mě na začátku o to jednodušší, je to v pohodě, zvládáme to tam."

Druhé největší město Samarské oblasti na břehu Volhy se 700 tisíci obyvatel, které je hlavním střediskem ruského automobilového průmyslu, nenabízí žádné velké skvosty architektury. "Je to takový řekl bych panelákov. Je tam fabrika na auta Lada, lidi tam u ní bydlí a od toho se všechno odvíjí. Nic luxusního jako Moskva," popsal Zaťovič.

Rodina si na nové prostředí v Rusku musela podle něj více zvykat. "Máme malé roční dítě, takže pro ně to bylo asi náročnější. Ale já jsem tam byl nejdříve dva měsíce sám, zařídil jsem bydlení, pak přijely jen holky. Teď zase byly měsíc v Česku a znovu tam za mnou poletí. Zvládají to dobře. Jsou v pohodě," řekl Zaťovič.

Z aktuální situace v Rusku a klesajícího kurzu rublu si nechce dělat hlavu. "Řekl bych, že klub s tím problém nemá. Spíš my hráči z Evropy, ale já se to snažím nevnímat. Stejně to neovlivním, nějak to snad dopadne, že se to všechno spraví. V klubu všechno funguje, výplaty chodí. Hodnotu peněz neovlivníme, to zase může jít nahoru," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud