27. ledna 2015 • 22:22

Trenéři: Sedmnácté místo není úspěch, ale tým ukázal charakter

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Daniel Kubeš a Jan Filip na svém prvním velkém turnaji v roli trenérů házenkářské reprezentace obsadili s národním týmem na světovém šampionátu v Kataru sedmnácté místo. To sice za úspěch nepovažují, ale těší je, že Češi po slabším vstupu do turnaje a třech prohrách předvedli zlepšené výkony a mistrovství zakončili šňůrou čtyř vítězství. Dnešní triumf nad Běloruskem jim navíc vynesl Prezidentský pohár pro nejlepší tým, který nepostoupil ze skupiny.


"Na každému turnaji je vždy dobré vyhrát poslední zápas. Nám se to podařilo. Jsme samozřejmě rádi, že jsme to dotáhli, přestože jsme nepostoupili ze skupiny," řekl novinářům Filip.

"Myslím, že bylo vidět, že všichni jsme měli upřímnou radost. Nikdy jsem nemyslel, že ten Prezidentský pohár má nějaký smysl, ale když jsem viděl kluky, jakou mají radost z výhry proti stejně kvalitnímu soupeři, tak už myslím, že smysl má," doplnil Kubeš.

Jeho svěřenci nejprve prohráli s Francií, Švédskem a Egyptem, ale pak postupně zvítězili nad Islandem, Alžírskem a v Prezidentském poháru nad Ruskem a Běloruskem.

"Sedmnácté místo na mistrovství světa se nedá označit jako úspěch. Ale co se za něj dá označit, že jsme vyhráli čtyři zápasy. Dobře, řekněme, že Alžírsko bylo nejslabší na turnaji, ale ti další soupeři byli rozhodně na naší úrovni, možná i nad ní," řekl Kubeš. "Jsme šťastní, že jsme tohle dokázali zvládnout, ale zároveň jsme zklamaní, že jsme neprošli ze skupiny. V silách týmu to bylo," dodal.

Češi v průběhu turnaje ukázali velké zlepšení a od vyhraného zápasu s Islandem podávali výborné výkony. "Začátek nebyl podle představ, ze skupiny jsme nepostoupili. Ale myslím, že od čtvrtého zápasu jsme hráli o hodně lépe, hlavně v útoku. Ve třech zápasech výborně chytal Petr Štochl. Hra se celkově zlepšovala, jsme šťastní, že jsme porazili tři těžké soupeře," podotkl Filip.

Mladý český celek podle trenérů naznačil cestu, po které by měl jít. "Ty zlepšené výkony souvisí hodně s výsledky. Jsme šťastní, že jsme mohli odehrát ty poslední dva zápasy proti Rusku a Bělorusku a vyhráli je. To je důležité. Je potřeba se naučit hrát každý zápas na sto procent. To jsme nyní předvedli a určitě nás to posune dál," mínil Kubeš. "Hrozně nás potěšila morálka mužstva. Ukázalo charakter, na tom když budeme stavět, dostaneme se zase dál," doplnil Filip.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud