5. března 2015 • 11:40

Rosolová dohnala tréninkové manko a na HME chce medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před dvěma týdny před mistrovstvím republiky Denisa Rosolová uzavřela se svou trenérkou sázku. "Pokud si neudělám osobní rekord na dvoustovce, poběžím v tréninku naplno pětistovku," řekla Martině Blažkové. Neudělala, takže po víkendu ve středu se rozcvičila, nazula tretry a vydala se vstříc náročné trati. A byl z toho osobní rekord o tři sekundy - 1:10,1 minuty.


"Forma se blíží, klidně bych si to dala znovu," řekla Rosolová před halovým mistrovstvím Evropy v pražské O2 areně. Tréninkový test s ní běžela osmistovkařka Lenka Masná a tempu mistryně Evropy z roku 2011 nestačila. I proto Rosolová mluví o medaili.

Přitom přišla o tři týdny přípravy, neboť měla zánět v Achillově šlaše. "Dokonce bylo podezření na to, že je natržená, což se naštěstí nepotvrdilo," vzpomínala na vážné potíže před dvěma měsíci. "Ale už je to v pořádku, dali jsme to dohromady. Zachránili jsme to plazmou. Manko jsme dohnali," ujistila před pátečními závody.

Osmadvacetiletá Rosolová je na vrchol halové sezony a jeden z vrcholů kariéry připravená a byť je v evropských tabulkách na jedenácté pozici, myslí vysoko. Až k medaili. "Ten test dopadl na výbornou, byla v tom lehkost, netuhla jsem. Takže si to jenom potřebuju srovnat v hlavě. Když poběžím svůj dlouhý a uvolněný krok, bude to dobrý. Teď už se nemůžu na nic vymlouvat," prohlásila.

Její letošní výkon z mítinku v Moskvě má hodnotu 52,64 sekundy. Osobní rekord z vítězného šampionátu v Paříži před čtyřmi lety je 51,73. Tím by v letošních tabulkách byla jen o setinu druhá. "Už bych si ten osobák konečně chtěla zaběhnout. Už je starej, to je pěkný cíl," usmívala se bývalá vícebojařka a dálkařka.

Společně s kvalitním časem jde ruku v ruce i medaile. Tu Rosolová chce. "Kdybych na medaili nemyslela, ani by se mi nechtělo závodit," uvedla. Záležet bude také na tom, jaké budou strkanice, které jsou v hale časté. Budou potřeba ostré lokty. "Já je nebudu potřebovat," žertovala Rosolová. "Víme, že se umím i strkat, já se nedám," ujistila.

Právě boj tělo na tělo předvedla v Paříži, kde ve finiši porazila dvě Rusky. Jenže loni na halovém MS v Sopotech po kolizi upadla, což by nerada opakovala. Nebylo by tedy lepší běžet od začátku až do konce první? "To by nešlo. Holky to vždycky nakulí a pak tuhnou. Já musím běžet také dobře takticky, abych měla síly v cíli," má jasno.

K tomu jí mohou pomoci zkušenosti, kterých už má mnoho. "To asi jo, ale vždycky udělám nějakou koninu. Tak doufám, že se toho tentokrát vyvaruju," uvedla. Opatrnější ale nebude, obíhat vnější dráhou a prodlužovat si trasu také nechce. "Je to tam hodně nasekané, v půl vteřině nás je strašně moc. Bude to asi velký boj, já už jsem na to stará a zkušená dost. Člověk musí doufat, že se nic nestane."

I když je šampionát v Praze, Rosolová oceňuje sraz týmu v hotelu. Doma by při HME bydlet nechtěla. "Měla bych stresy, že nestihnu závod, když vím, jak Praha vypadá ráno," mávla rukou. V hotelu nasaje atmosféru, potká kamarády, užívá si pohodu. "Nemusím vařit, starat se, jestli je uklizeno. Mám komfort," pousmála se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud