28. dubna 2015 • 13:04

Kulhavý: Zatím jsem se sezonou spokojený, snad to vydrží

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
O měsíc a půl déle v porovnání s loňskou sezonou si musí bikeři počkat na start seriálu Světového poháru. Česká jednička a olympijský šampion z Londýna Jaroslav Kulhavý už vyhlíží konfrontaci se světovou špičkou, ale zároveň si letošní program pochvaluje, jak mu vyhovuje z hlediska přípravy.


Zatím se mu daří, ze svých vystoupení má dobrý pocit. "Jedu na vlně, plán plním na 100 procent. Jsem zatím spokojený a jen doufám, že to vydrží i v druhé půlce sezony, která bude opravdu nabitá," řekl novinářům Kulhavý.

Zahajovacím závodem SP bude až ten v Novém Městě na Moravě o víkendu 23. a 24. května. Udržet si výkonnost během celého seriálu by mohlo být o něco snazší. "Vcelku mi to vyhovuje, mně to klaplo s Cape Epicem, což byl můj první letošní cíl, pak jsem jel z vytrvalosti Kypr, což mi roztočilo nohy a ten závod mě zase někam posunul. Do Nového Města využívám všechny závody, abych na tom byl co nejlépe," uvedl Kulhavý, jenž proslulý Cape Epic letos podruhé vyhrál.

Připouští ovšem, že nebýt maratonského etapového závodu dvojic v Jihoafrické republice, už by čekání na závod s "ostrou" konkurencí bylo hodně dlouhé. "Já s tím tedy problém nemám, ale ostatní už možná mají dlouhou chvíli. Sbírají malé závody, není to takové, jako když se sejdeme na Světovém poháru. Spousta lidí si však takto odpočala, zvolili si jiný program, jež si jinak nemůžou dovolit a rozbili tak zaběhnutý stereotyp," myslí si Kulhavý.

Na domácí závod před velkou diváckou kulisou se těší. "Nikdo nebudeme vědět, jak na tom jsme. Bude to první svěťák, velké očekávání," podotkl Kulhavý. Současně ale netají, že je svým způsobem vždy rád, když už má závod na Vysočině za sebou. "Je to hodně hektické. Hlavně pro nás domácí závodníky; tlak, očekávání je zvýšené, je to jiné. Odbudeme si to na začátku a už nebudeme tolik na očích," dodal Kulhavý.

Před letošním závodem ho navíc s nadsázkou řečeno děsí novinka v podobě nové technické pasáže přímo na stadionu. "To jen proto, že nevím, co tam vymyslí. Mně by možná vyhovovalo, jak to bylo, ale doufám, že organizátoři tu technickou sekci udělají dobrou, aby vyhovovala i závodníkům, nejen divákům. Já už vidím za každou takovou věcí defekt nebo nějaký problém. Myslím si však, že to bude dobré," řekl s úsměvem.

Poté, co v roce 2011 v Novém Městě vyhrál a o rok později byl druhý, následovala až 26. příčka a loni závod nedokončil. "Měl jsem tam dva dobré roky, jednou jsem vyhrál, jednou bojoval do posledních metrů o vítězství. Doufám, že jsem si snad všechno vybral a že to doma vyjde, problémy můžou přijít, ale pokud musí, tak raději na jiném závodě," přeje si Kulhavý.

Pomalu také začíná upírat pozornost k olympiádě v Riu. Těší ho, že mistrovství světa v příštím roce, které uspořádá právě Nové Město na Moravě, bude už začátkem července. "Nebude tedy tak ve stínu olympiády jako tři roky zpátky, kdy mistrovství následovalo čtrnáct dnů po hrách. Teď budeme mít dva vrcholy a jeden výsledek z těchto dvou akcí pro nás Čechy bude hodně cenný. A já se na to těším," uvedl Kulhavý.

Olympiáda je přece jen prioritou. "Budu se chtít co nejlépe připravit na mistrovství světa, ale v hlavě budu mít pořád olympiádu. MS se však nevypouští a hlavně ne to domácí, my Češi si to nebudeme moct dovolit, musíme stanovit trénink tak, aby to vyšlo na oba vrcholy," uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud