14. března 2016 • 16:29

Český šerm bude po 20 letech na OH, uspěl fleretista Choupenitch

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český šerm bude mít poprvé po dvaceti letech zástupce na olympijských hrách. Místo v Riu de Janeiro si zajistil fleretista Alexander Choupenitch. Jistotu kvalifikace získal po víkendové Grand Prix v Havaně.


Jediným českým šermířem, který si po rozdělení federace vybojoval účast v turnaji pod pěti kruhy, byl v roce 1996 kordista Roman Ječmínek. Ten v Atlantě vypadl hned v prvním kole a obsadil konečné 37. místo.

Jednadvacetiletý Choupenitch, který převážně žije a trénuje v Itálii či v Londýně, se do Ria dostal z redukovaného pořadí světového žebříčku. Evropa v něm měla pro jednotlivce vyhrazena dvě místa a brněnský rodák se kvalifikoval společně s Němcem Peterem Joppichem.

"Jsem dojatý. Byl to hlavní cíl mého snažení v šermířském svazu a nežil jsem ničím jiným, protože od Atlanty jsme nebyli na čtyřech olympiádách po sobě. Jsem rád, že Saša to snažení zúročil, všichni jsme mu věřili," řekl ČTK Oldřich Kubišta, prezident Českého šermířského svazu.

V předválečných letech pod pěti kruhy startovala řada čs. šermířů, nejvíce - 13 - ve Stockholmu 1912 a Berlíně 1936. Největšími tuzemskými úspěchy jsou dvě bronzové medaile, o které se v Londýně 1908 postarali v šavli Vilém Goppold z Lobsdorfu starší a družstvo mužů. V soutěžích jednotlivců se do první desítky vešli už jen kordista Jaroslav Jurka a fleretistka Katarína Ráczová, kteří v Moskvě 1980 obsadili sedmé místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud