5. května 2016 • 18:49

Vůjtkovi se vybavují vzpomínky a v Moskvě chce dobrý start

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kouč Vladimír Vůjtek vedl na předešlých čtyřech mistrovstvích světa hokejisty Slovenska a s působením na jejich lavičce se loučil doma v Ostravě. Teď osmašedesátiletého kouče čeká premiéra na šampionátu v českých barvách také na dobře známém místě. V Moskvě vedl v letech 2007 až 2009 Dynamo a v Rusku je po působení v Jaroslavli i Kazani uznávanou osobností. Navíc v pátek povede český tým proti domácí sborné.


Při zápase ale bude mít starost jen o to, aby jeho mužstvo dobře odstartovalo do turnaje. Osobní pocity půjdou stranou. "Už jsem na pátém mistrovství světa, i když jsem čtyřikrát byl se Slovenskem. Nervózní před startem je to vždycky. Člověk neví, jak bude tým působit pod tlakem. Může se povést začátek, nemusí. Budeme se snažit v první třetině neprohrávat," řekl novinářům před startem turnaje proti favorizované sborné.

Vůjtek získal v letech 2002 a 2003 mistrovské tituly v ruské lize s Jaroslavlí, což jsou spolu se slovenským stříbrem z roku 2012 na mistrovství světa v Helsinkách největší úspěchy jeho trenérské kariéry. Věří, že během turnaje bude i chvilka se s některými přáteli z Ruska potkat. "Máme během turnaje dva dny volno, mohli bychom si někam na večeři zajít," uvedl Vůjtek.

Při cestování Moskvou se mu vracejí v paměti zážitky z ruského angažmá. "Vzpomínky, kde jsem byl a co jsem navštívil. Známé ulice. Co kde bylo a jak to bylo. Nebo že je zase zácpa, kde byla," usmíval se Vůjtek. Ledový palác, kde se šampionát hraje, je nově postavený pro šampionát, ale Vůjtek ho už s týmem poznal při prosincovém Channel One Cupu.

Na něm jeho výběr domácí sbornou porazil 4:2 a sebral jí triumf na turnaji. Teď se ale podle něj všechno maže a páteční duel bude úplně jiný než ostatní zápasy v sezoně, v které Češi vyhráli tři ze čtyř vzájemných soubojů. "Rusové budou chtít začít vítězstvím, udělají maximum. Od první minuty vyvinou velký tlak a pokusíme se ho eliminovat. Pokud se nám povede první třetinu uhrát s dobrým skóre, máme pak šanci," dodal Vůjtek.

Je přesvědčený, že sborná bude mít na domácím turnaji silné mužstvo a kolem lídra Pavla Dacjuka nehrozí, že by se Rusové nevytvořili dobrou partu. "Vždycky je to faktor, jak se dá do kupy kolektiv. Zažil jsem dva různé mančafty," uvedl Vůjtek svou zkušenost proti sborné, s kterou na lavičce Slovenska prohrál ve finále světového šampionátu v Helsinkách.

"Jeden se podřídil kolektivu a mistrovství světa suverénně vyhrál. Druhý rok to byla skupina jednotlivců, kteří spolu snad ani nekomunikovali a dostali ve čtvrtfinále 3:8 od Ameriky. Myslím ale, že Dacjuk udělá dobrou partu," dodal Vůjtek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud