25. července 2016 • 18:59

Stěpanovová žádá od MOV výjimku, chce do Ria

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruská běžkyně Julia Stěpanovová, která pomohla rozkrýt dopingový skandál, požádala Mezinárodní olympijský výbor, aby jí povolil start na hrách. Třicetiletá půlkařka mohla díky své roli v při odhalování systematického dopingu jako jediná Ruska startovat na mistrovství Evropy a v Riu de Janeiro měla závodit jako neutrální sportovkyně. Jenže nedělní rozhodnutí MOV ji o tuto šanci připravilo.


Podle něj totiž nesmí z Ruska na hry nikdo, kdo měl v minulosti problémy s dopingem. A Stěpanovová byla v roce 2013 potrestána na dva roky za nesrovnalosti v biologickém pasu.

Mezinárodní olympijský výbor ji pozval do Ria jako čestného hosta, to ale atletka odmítla. "Nepustili jsme se do toho kvůli pozvánce mezi diváky," napsala v dopise, který společně s manželem adresovali generálnímu řediteli MOV Christophu de Kepperovi.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko chce vyjednat výjimku i pro další ruské atlety. Napsal dopis předsedovi IAAF Sebastianovi Coeovi, aby umožnil start sportovcům, kteří jsou prokazatelně "čistí", a jako příklad uvedl tyčkařku Jelenu Isinbajevovou.

"Z mého pohledu není fér, že kvůli všeobecným dopingovým problémům jsou trestáni i takoví velikáni jako Jelena Isinbajevová, jejíž bezchybnou pověst prokázalo množství dopingových testů," napsal ruský ministr sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud