30. září 2016 • 12:49

Pardubice se staly osmým centrem fotbalových akademií

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pardubický kraj se dnes oficiálně stal osmým centrem v zemi, kde začaly fungovat fotbalové akademie pro čtrnáctileté a patnáctileté hráče. Zázemí 47 talentovaným fotbalistům z východních Čech poskytla pardubická základní škola v Ohrazenicích. Hlásilo se jich okolo dvou set.


"Připravíme si potěr pro budoucí reprezentace a profesionální fotbal. Kluci dostali obrovskou šanci a teď už je jenom na nich, jestli ji využijí, nebo ne," řekl ČTK fotbalový funkcionář a bývalý reprezentant Karel Poborský. Reakce krajů a měst byly podle něj zpočátku rozpačité. Trvalo projekt prosadit.

"Image fotbalu je někdy všelijaká. Posléze, když jsme jim to rozkrývali a furt dokola představovali a bavili se o tom, oni najednou viděli, že chceme akorát prospěch pro děti, prospěch pro kraj a město," řekl Poborský.

Osm akademií na celou republiku je podle Poborského dostačující, rád by ale ještě otevřel akademii v Praze. Dodal ale, že jednání s "giganty" Spartou a Slávií o podobě akademie nejsou jednoduchá.

Na rozpočtu akademie se podílí kraj i město. Chlapci se věnují fotbalu velmi intenzivně, mají servis i povinnosti téměř jako profesionálové. K dispozici jsou jim fyzioterapeuti i psychologové, jídelníčky jim zhotovují výživoví poradci. Sportovní zátěž mají všestrannou, nehrají jen fotbal.

"Od snídaně po večeři jsou v režimu akademie, je to přísnější, než byli zvyklí doma, i volný čas se snažíme trávit společně," řekl manažer Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje Daniel Palaščák. Po dokončení základní školy by chlapci měli přejít do klubových akademií, kde budou pokračovat už jako dorostenci.

Pro čtrnáctiletého syna Kláry Bednářové z Trutnova jde o splněný sen, chce se stát profesionálním fotbalistou. "Pro ty kluky je to možnost se někam posunout. My jsme ho v tom jenom podpořili. Fotbal hraje od šesti let," řekla Bednářová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud