26. října 2016 • 18:26

Jiří Kejval zůstává na další čtyři roky předsedou ČOV

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jiří Kejval obhájil svou pozici a byl podle očekávání zvolen předsedou Českého olympijského výboru na další čtyři roky. Do čela vrcholné sportovní organizace ho jednomyslně zvolilo dnešní plénum ČOV na zasedání v České národní bance v Praze.


Pozici místopředsedy pro ekonomiku obhájil Libor Varhaník z Českého atletického svazu, nově budou funkce místopředsedů vykonávat Zdeněk Haník z Českého volejbalového svazu a České olympijské akademie, Roman Kumpošt ze zahraniční komise ČOV a Svazu lyžařů ČR a Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR.

Již dříve zvoleným pátým místopředsedou je Filip Šuman, který zastupoval neolympijské sporty i v posledních čtyřech letech. Předsedu České florbalové unie zvolila valná hromada Českého klubu sportovních svazů, organizací a institucí.

Naopak místopředsednické funkce se už před volbou vzdali šéf České unie sportu Miroslav Jansta a František Kolář z České olympijské akademie, vysokoškolský profesor historie olympijského hnutí.

Hladkému zvolení předcházela řada jednání. "Hlavně, aby všichni pracovali ve svých rolích nejen v ČOV, ale v celém českém sportu. Jsou to pozice, které vykonávají delegáti zdarma, zase tolik kandidátů není," upozornil Kejval.

Přítomnost fotbalového šéfa Pelty je překvapením. "Je pozitivní, že vrcholný představitel fotbalu je připraven se takhle zásadně podílet na práci v olympismu, takže já od té spolupráce od něj očekávám hodně," konstatoval Kejval. Peltovým úkolem bude spolupráce se sponzory, ale i Olympijskou nadací.

Kejval se jako předseda Českého veslařského svazu stal v roce 2006 členem výkonného výboru ČOV a následně také místopředsedou pro ekonomiku a marketing. V listopadu 2012 v nejvyšší funkci vystřídal Milana Jiráska. V dnešní volbě na další olympijský cyklus neměl protikandidáta.

Kejval ocenil skutečnost, že se podařilo za čtyři roky navýšit finance pro sport skoro o dvojnásobek na slíbených šest miliard korun, ale bylo to i výměnou za to, že ČOV už nebude v příštím roce rozdělovat peníze z loterií. Rozdělovat je bude stát přímo sportovním svazům. Veškeré výnosy z hazardu by měly dosáhnout částky až 12 miliard.

"Podporujeme také schválení zákona o sportu, který nemá zastoupení ve vládě. Naše zájmy sice nyní hájí skvělá ministryně (Kateřina Valachová), ale systémové řešení chybí," řekl Kejval, jehož jedním z hlavních cílů pro další období je větší podpora elitních reprezentantů.

Rád by také nastartoval podporu kolektivních sportů. "To je na desetiletí," upozornil ale. "Musí se začít úplně od začátku. Systém akademií, do kterých jsou vybírány talentované děti, to je cesta. Začal s tím hokej a v mládežnických kategorií je zřetelně vidět, jak se to zvedá," doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud